Wat zijn waarde-indexfondsen?

Wat is waardebeleggen?

Om te begrijpen wat Value-indexfondsen zijn, moeten we eerst begrijpen wat Value-beleggen is.

Investeren in waarde of waardebeleggen is er een die voornamelijk op zoek is naar goede bedrijven waarvan de marktwaardering onder hun werkelijke waarde ligt volgens een van de min of meer geaccepteerde parameters (zie hieronder).

Met andere woorden, het is hetzelfde wat een investeerder in de vastgoedsector doet wanneer hij op zoek is naar koopjes. Hij heeft de kennis van de onroerendgoedmarkt in een gebied of een stad om te weten wanneer een woning goedkoop te koop is.

Kortom, een waarde-investeerder probeert te kopen met een veiligheidsmarge (koopjes), dat wil zeggen bedrijven waarin het verschil tussen de werkelijke waarde en de marktwaarde hoog genoeg is om erin te investeren.

Basisprincipes van waardebeleggen

De belangrijkste concepten die u moet begrijpen bij waardebeleggen zijn de volgende:

  • Marktwaarde (koers van het aandeel): Het is niets meer dan de marktwaarde van een bedrijf. De aandelenkoers geeft ons die prijs, want door de aandelenkoers te vermenigvuldigen met het aantal aandelen kunnen we de marktkapitalisatie van het bedrijf berekenen.
  • Echte waarde (intrinsieke waarde): de werkelijke waarde van een bedrijf is een veel moeilijker cijfer om te verkrijgen. Dit is waarschijnlijk waar het voordeel ligt van een goede Value-investeerder, die weet hoe hij de intrinsieke waarde van een bedrijf kan identificeren. Dit kan worden bepaald op basis van prognoses van toekomstige inkomsten, uitgaven en baten en rekening houdend met de potentiële groei van de onderneming.
  • Veiligheidsmarge (intrinsieke waarde – marktwaarde): Normaal gesproken zal een Value-belegger onder de intrinsieke waarde van een bedrijf willen kopen. Probeer daarom te kopen met een veiligheidsmarge, dat wil zeggen, kopen onder de werkelijke of intrinsieke waarde van het bedrijf. Met andere woorden, probeer goedkoop in te kopen.

Het is vaak gebruikelijk om bedrijven te waarderen. Dat wil zeggen, bepalen of ze goedkoop of duur zijn met behulp van een vergelijkende maatstaf in vergelijking met de sector of index waartoe het bedrijf behoort.

De meest gebruikte relatieve statistieken zijn de volgende:

  • PER (koers-winstverhouding): De PER van een aandeel of bedrijf is de aandelenkoers gedeeld door de winst per aandeel. Met andere woorden, bepaal het veelvoud waarmee de winst per aandeel wordt vermenigvuldigd om de aandelenkoers te verkrijgen. Dus hoe hoger het is, hoe duurder het aandeel zal zijn.
  • Prijs naar boekwaarde: bestaat uit het delen van de aandelenkoers door de boekwaarde per aandeel. Nogmaals, hoe hoger het is, hoe duurder de actie zal zijn. Soms wordt het omgekeerde gebruikt, dat wil zeggen de “boekwaarde ten opzichte van de prijs”, zie hieronder.

Deze relatieve statistieken kunnen worden gebruikt om deze waarden eenvoudig te vergelijken met andere bedrijven in de sector of met een index en weten of ze relatief duur of goedkoop zijn.

Wat zijn waarde-indexfondsen?

De Waarde is niet meer dan een andere factor van de verschillende factoren die bestaan ​​om de verschillende kenmerken van de bedrijven te identificeren.

Daarom is een Value-indexfonds een fonds dat deze factor gebruikt. Met andere woorden, een van de hierboven beschreven parameters om bedrijven te filteren/selecteren in relatie tot een hoofdindex.

De MSCI World Value selecteert bijvoorbeeld ‘mid- en large-capaandelen die algemene kenmerken vertonen van de waardestijl in 23 ontwikkelde marktlanden’. In navolging van het voorbeeld selecteert de MSCI World Value bijna 1.000 bedrijven uit de meer dan 1.500 die de MSCI World opsomt.

Op dezelfde manier dat er wereldwaarde-indexen zijn, kunnen we regionale waarde-indexen vinden zoals:

De MSCI Europe Value: “vangt large- en mid-capaandelen met algemene waarde-achtige kenmerken in de 15 ontwikkelde marktlanden in Europa.”

OF

MSCI US Value: vangt large- en mid-cap Amerikaanse aandelen die algemene kenmerken van de waardestijl vertonen.

MSCI gebruikt drie variabelen om deze waardekenmerken te identificeren:

“boekprijs per aandeel/aandeelprijs, toekomstige 12-maands PER en het % van de dividenden.”

Hoewel MSCI een van de belangrijkste indexproviders is, zijn er andere indexproviders zoals CRSP die ook waardeversies hebben.

Welke waarde-indexfondsen zijn er?

Op het moment dat dit bericht wordt geschreven, is er geen aanbod in de vorm van een beleggingsfonds en dus een waarde-indexfonds in Spanje.

Met andere woorden, een belegger die wil beleggen met Value-stijl, als hij het wil doen met een beleggingsfondsformat, dan moet hij het doen met actieve beleggingsfondsen die, zoals we herhaaldelijk hebben geschreven. Deze kunnen totaal inefficiënt zijn ten opzichte van een waarde-index of worden blootgesteld aan veel hogere volatiliteit dan waarde-indices.

Om op een waarde-geïndexeerde manier te beleggen, moeten we daarom onze toevlucht nemen tot het contracteren van een of meer waarde-ETF’s.

Welke ETF’s of Value ETF’s zijn er?

Aangezien er geen op waarde geïndexeerde fondsen zijn, zijn op dit moment waarde-ETF’s het enige alternatief voor waarde-geïndexeerde beleggingen.

De 10 ETF’s met het grootste volume in de VS zijn:

tikker Naam van het fonds Uitgever AUM Kostenratio 3 maanden TR segment
VTV Vanguard Value-ETF Voorhoede $ 99,40 miljard 0,04% 1,26% Aandelen: VS – Large Cap Value
IWD iShares Russell 1000 Value ETF zwarte rock $ 57,51 miljard 0,19% -0,81% Aandelen: VS – Large Cap Value
VBR Vanguard small-cap waarde-ETF Voorhoede $ 26,95 miljard 0,07% -4,20% Aandelen: VS – Small Cap-waarde
IVE iShares S&P 500 Value-ETF zwarte rock $ 24,65 miljard 0,18% 0,64% Aandelen: VS – Large Cap Value
EFV iShares MSCI EAFE Waarde-ETF zwarte rock $ 17,24 miljard 0,39% 4,46% Aandelen: ontwikkelde markten ex-Noord-Amerika –
Totale markt…
VOE Vanguard Mid-Cap Waarde ETF Voorhoede $ 16,58 miljard 0,07% -1,05% Aandelen: VS – Mid Cap-waarde
IWN iShares Russell 2000 Value-ETF zwarte rock $ 15,05 miljard 0,24% -7,69% Aandelen: VS – Small Cap-waarde
IWS iShares Russell Mid-Cap Value ETF zwarte rock $ 14,94 miljard 0,23% -2,96% Aandelen: VS – Mid Cap-waarde
SPYV SPDR Portefeuille S&P 500 Waarde-ETF State Street Global-adviseurs $ 14,30 miljard 0,04% 0,68% Aandelen: VS – Large Cap Value
VLUE iShares MSCI USA Value Factor ETF zwarte rock $ 13,31 miljard 0,15% 0,89% Eigen vermogen: VS – Totale marktwaarde

Bron: Eigen uitwerking met data van etf.com | Tabel met horizontaal scrollen

Zoals we in de VS zien, domineren ETF’s die gericht zijn op de Amerikaanse markt. We zien ook dat een van de iShares zich richt op ontwikkelde markten die niet-Amerikaanse ontwikkelde markten bestrijken.

De twee beheerders met het meeste aanbod en volume zijn Vanguard en iShares (de twee grootste beheerders in de wereldindexering) en één van SPDR.

In Europa zijn de volumes en het aanbod kleiner:

Aanbieder ISIN Fonds grootte
in m EUR
ter
in %
Gebruik van
winsten
fonds
woonplaats
Replicatie
methode
iShares Edge MSCI Wereldwaardefactor
IE00BP3QZB59
4.691 0,30% per jaar accumuleren Ierland Geoptimaliseerd
Bemonstering
Xtrackers MSCI Wereldwaardefactor
IE00BL25JM42
1.244 0,25% per jaar accumuleren Ierland Geoptimaliseerd
Bemonstering
iShares Edge MSCI Wereldwaardefactor
IE00BYTYS33
224 0,30% per jaar Verspreiden van Ierland Geoptimaliseerd
Bemonstering
iShares MSCI World Value Factor E…
IE000H1H16W5
67 0,30% per jaar accumuleren Ierland Vol
Replicatie
SPDR MSCI World Value UCITS ETF
IE00BJXRT813
55 0,25% per jaar accumuleren Ierland Vol
Replicatie

Bron: Eigen uitwerking op basis van data van JustETF.com | Tabel met horizontaal scrollen

Nadelen van Value Index Fondsen?

Zoals we meer dan eens hebben opgemerkt, is het niet essentieel om uw leven ingewikkeld te maken om op een geïndexeerde manier te beleggen.

Met andere woorden, standaardindexering is voor de meeste beleggers meer dan voldoende om hun financiële doelstellingen te bereiken en zeer efficiënte portefeuilles te verkrijgen in termen van rendement/risico.

Wanneer we beleggen met waarde-indexfondsen, kiezen we een factor die beter of slechter presteert dan algemene indices. In werkelijkheid factorwaarde heeft de afgelopen 15 jaar slechter gepresteerd dan brede indices.

Hoewel het aanbod ruim voldoende is, is dat wel duidelijk het aanbod is veel beperkter dan het aanbod dat in de hoofdindices bestaat. Zoals we hebben gezien, is er ook geen aanbod in indexfondsen.

De TER van waarde-ETF’s is iets hoger dan die van hun belangrijkste indices.

Een laatste element waarmee rekening moet worden gehouden bij waarde-ETF’s is hun voorbereiding.

De Value-factor, hoewel deze duidelijke algemene kenmerken heeft Het kan verschillende praktische implementaties hebben volgens de criteria die uiteindelijk door de beheerder zijn gekozen en leiden tot iets meer uiteenlopende resultaten dan bij standaardindexering..

Deze verschillen wanneer de basisindex gelijk is, zouden minimaal moeten zijn als bij standaard indexering.

Bron Bloomberg

We kunnen bijvoorbeeld in de bovenstaande grafiek zien hoe de iShares S&P500 Value ETF en de SPDR Portfolio S&P 500 Value ETF vrijwel identieke APR’s behalen (8,12%/8,14%), maar duidelijk lager dan de Vanguard Value ETF (8,94%).

De belangrijkste verklaring is dat de laatste een andere index volgt, de CRSP US Large Cap Value Index.

Voor andere macroregio’s hebben we echter meer significante verschillen waargenomen, afhankelijk van de beheerder die kan reageren op verschillende ETF-herbalanceringscriteria.

Voordelen van Value Index Fondsen?

Voor waardeadvocaten is het grote voordeel dat ze in deze stijl kunnen beleggen zonder afhankelijk te zijn van een actieve beheerder of de hoge kosten die eraan verbonden zijn te betalen.

Over het algemeen presteert passief of geïndexeerd beheer beter dan actief en sinds we deze analyse hebben uitgevoerd, presteert geïndexeerd waardebeheer beter dan actief waardebeheer.

Op het moment dat we dit bericht schreven, werd een zeker herstel van de waardefactor ten opzichte van groei waargenomen. Het is zeer moeilijk in te schatten of dit relatieve herstel doorzet.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *