Wat zijn indexfondsen en hoe kan ik erin beleggen?

Passief beheer in het algemeen en indexfondsen in het bijzonder zijn een strategie geworden met steeds meer volgers in Spanje. Hoewel het een gevestigde formule is in andere landen, vooral in de Verenigde Staten, is het in Europa nog steeds een residu, vooral in vergelijking met traditioneel actief beheer.

Door de opkomst van roboadvisors zoals en het toenemende aanbod van indexfondsen is het paradigma echter aan het veranderen. Passief beheer krijgt een belangrijke plaats in de voorkeuren van nationale investeerders.

Wat zijn indexfondsen?

indexfondsen zijn financiële instrumenten die proberen het gedrag van een bepaalde index na te bootsenzoals de aandelenmarkt, met als doel het gedrag van die index zo goed mogelijk na te bootsen.

Ze zijn het bekendste instrument binnen passief beheer, en hun Het doel is om dezelfde winstgevendheid te verkrijgen als die van de markt., het optimaliseren van de diversificatie en de binomiaal tussen winstgevendheid en risico van een beleggingsportefeuille. De essentie van deze beleggingsfondsen is dat hoe representatiever de activa van de wereld in de portefeuille zitten, hoe beter het is voor de belegger.

Beleggingsportefeuilles moeten altijd gebaseerd zijn op het risicoprofiel van de belegger en hebben bij voorkeur zeer lage kosten en provisies. Dit type beleggingsfondsen heeft een aantal voordelen:

 • lage commissies
 • eenvoudig volgen
 • Grotere diversificatie

Wat hun kenmerken betreft, hebben ze dezelfde voorwaarden als andere beleggingsfondsen op het gebied van liquiditeit en belastingen, aangezien ze op elk moment kunnen worden terugbetaald, en tussen andere beleggingsfondsen kan belastingvrij worden overgeschreven.

De bekendste indexfondsen

Er zijn bijna net zoveel indexfondsen als er aandelenindices in de wereld zijn. De bekendste zijn echter die welke de meest “populaire” indices repliceren, zoals de S&P 500 in de Verenigde Staten, de Eurostoxx 50 in Europa of de MSCI World.

Wel indexfondsen beperkt zich niet alleen tot acties van grote beursgenoteerde bedrijven. Er zijn er ook die de evolutie van grondstoffen als geheel vertegenwoordigen, van staatsschuldbewijzen en bedrijfsobligaties en zelfs die de evolutie van cryptocurrencies proberen na te bootsen.

Hoe worden de indices gerepliceerd?

Om het gedrag van een index na te bootsen, zou een belegger hetzelfde percentage moeten kopen van elk bedrijf dat de index vormt, om een ​​rendement te behalen dat gelijk is aan of vergelijkbaar is met dat van die index.

Via een indexbeleggingsfonds kan de belegger sindsdien op een veel eenvoudigere en goedkopere manier hetzelfde doel bereiken het fonds volgt de index zelf.

Het fonds wordt beheerd door een vermogensbeheerder, die moet de activa verwerven die deel uitmaken van een index en in dezelfde verhouding. Dit is niet altijd gemakkelijk, omdat er altijd een foutmarge zal zijn (bekend als Volg fout) waardoor de equivalentie niet 100% equivalent is.

Indexfondsen proberen echter zo dicht mogelijk bij de index te komen die ze vertegenwoordigen, dus ze zijn een goede maatstaf voor de evolutie ervan. Als de index stijgt, stijgt het fonds ook, en in zeer geschatte mate, en vice versa.

Hoe kies je het beste indexfonds?

Om ervoor te zorgen dat de belegger zich niet vergist bij het kiezen van een indexfonds, is het essentieel dat drie belangrijke factoren worden geanalyseerd:

 • Liquiditeit: u moet de omvang van het fonds analyseren om de liquiditeit ervan te kennen. Het is raadzaam om een ​​fonds te selecteren dat liquide en groot is om een ​​grotere diversificatie te hebben.
 • commissies: om de beleggingsfondsen geïndexeerd volgens hun kostprijs te kunnen vergelijken, kunnen we kijken naar de TER, die de commissies en andere kosten van het fonds omvat. Degene met de laagste TER is degene die het beste bij de belegger past.
 • Indexreplicatie: u moet er altijd voor zorgen dat het geselecteerde fonds zo veel lijkt op de index die u probeert te repliceren om de doelstelling van indexfondsen te bereiken.

Indexfondsen of ETF’s?

Wanneer de belegger in fondsen wil beleggen, moet hij nadenken of hij indexbeleggingsfondsen of ETF’s wil. ETF’s zijn op de beurs verhandelde fondsen zoals elk ander aandeel en kunnen worden gekocht en verkocht zolang de markt waarop ze genoteerd zijn operationeel is.

Indexfondsen hebben het voordeel van vrijgesteld zijn van het betalen van belastingen op vermogenswinsten die zijn verkregen bij overdracht van het ene fonds om in een ander te beleggen. In plaats daarvan worden ETF’s op dezelfde manier belast als aandelen.

Om te kiezen met welke voertuigen u wilt beginnen met beleggen, raden we u aan de veelgestelde vraag te lezen: Indexfondsen of ETF’s?

Hoe te beleggen in indexfondsen?

Er zijn grofweg twee manieren om in indexfondsen te beleggen:

 • Fondsaandelen kopen via een makelaar die het aanbiedt. Dit alternatief is vergelijkbaar met het kopen van aandelen in een conventioneel fonds.
 • Door geautomatiseerde beheerders investering, beter bekend als Robo Advisors. Momenteel is dit een van de beste alternatieven voor beleggers die geen experts zijn of niet genoeg tijd hebben.

Een Robo-adviseur evalueert het profiel van de belegger, rekening houdend met uw omstandigheden en uw risicotolerantie om de meest geschikte gepersonaliseerde portefeuille van fondsen met lage commissies samen te stellen. Het is een zeer eenvoudige manier van beleggende portefeuille wordt beheerd door algoritmen, dus het vermijdt het risico van het nemen van slechte beslissingen door de belegger.

Het proces bestaat uit de volgende stappen:

 1. Eerst legt de belegger een korte test af met een reeks vragen zoals leeftijd, risicotolerantie, investeringshorizon en baanstabiliteit.
 2. Met de verkregen resultaten maakt de Robo-adviseur een plan met de portefeuille aangepast aan de belegger.
 3. Zodra het account is aangemaakt, hoeft de belegger alleen het minimum te beleggen dat vereist is voor de portefeuille en dat gestorte kapitaal wordt geïnvesteerd in de fondsen waaruit die portefeuille bestaat.
 4. Dit kapitaal wordt passief belegd, dat wil zeggen dat de Robo-adviseur, indien nodig, de portefeuille zal herbalanceren om deze aan te passen aan het profiel van de belegger.

Indexfondsen beleggen met Robo Advisors betekent voordelen voor de investeerderals:

 • Het is een eenvoudige manier van beleggen.
 • De investering is automatisch.
 • Commissies zijn veel lager dan actief beheer en traditionele entiteiten.
 • Ze vergemakkelijken diversificatie.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *