Wat zijn betere indexfondsen of ETF’s? II

We hebben het in het vorige bericht al besproken: Indexfondsen versus ETF’s de verschillende kenmerken van indexfondsen en de ETF’s.

Zoals we in die post al zagen, bestaat er in Spanje de neiging om te denken dat indexfondsen een zeer belangrijk belastingvoordeel hebben ten opzichte van ETF’s, aangezien deze worden belast als aandelen en indexfondsen als beleggingsfondsen met een regime van uitstel van belasting. Daarom wordt gedacht dat het beter is om in het eerste te investeren.

Zoals we hier al in zagen onderzoek naar het reële effect van belastinguitstel, Dit voordeel kan in de loop van de tijd belangrijk (of niet) zijn, afhankelijk van de winstgevendheid die we opbouwen.

Laten we andere elementen bekijken die moeten worden overwogen om onze uiteindelijke beslissing beter te kunnen nemen als ze beter zijn indexfondsen of ETF’s.

Klopt het dat er voordelen zijn aan indexfondsen?

Laten we bij het begin beginnen en laten we duidelijk zijn: ja, er is een belastingvoordeel in indexfondsen ten opzichte van ETF’s. Dit voordeel staat bekend als belastinguitstel, waardoor we geen belasting hoeven te betalen zolang we ons geld niet opnemen uit beleggingsfondsen.

En pas op, we zeggen “investeringsfondsen”, in het meervoud, omdat we hoeven ook niet te betalen als we besluiten ze van het ene fonds naar het andere over te hevelen.

Dit is iets dat niet gebeurt in ETF’s. Hier blijven zou een vergissing zijn. Er moet een diepere analyse worden uitgevoerd, aangezien er nuances zijn en belastingheffing niet het enige element is waarmee rekening moet worden gehouden.

Er kunnen momenten zijn dat we desondanks meer geïnteresseerd zijn in beleggen in ETF’s.

Extra winstgevendheid door uitstel van betaling aan de OFI

Zoals we al hebben vermeld, is het voordeel van indexfondsen dat u de Schatkist pas hoeft te betalen als u uw belegging definitief liquideert. Dit voegt winstgevendheid toe aan uw investering en voorkomt dat uw winstgevendheid wordt uitgehold.

Echter, iets soortgelijks kunnen we bereiken met ETF’s als we de zogenaamde slimme belastingoptimalisatie toepassen (OFI), een term die weinig bekend is in Spanje, maar erg populair is in de Angelsaksische wereld, waar het bekend staat als “Tax Loss Harvesting” (TLH).

Deze optimalisatie bestaat in feite uit het opstapelen van heffingskortingen die we zullen gebruiken om belastingvoordelen te verrekenen. Uiteraard heeft dit een extra moeilijkheid met betrekking tot de eenvoud van de voordelen van indexfondsen, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Daarnaast hebben we bij ons eigen algoritmes ontwikkeld om deze fiscale optimalisatie door te voeren, waarmee u, als u via belegt, profiteert van de OFI zonder enige vorm van extra kosten in de vorm van commissies vanwege dit fiscale nadeel van ETF’s.

We zijn ons er echter van bewust dat dit niet iets is dat binnen het bereik van elke belegger ligt. Elke belegger kan echter terecht bij een financieel en fiscaal adviseur om hem bij dit soort zaken te helpen.

Als je meer wilt weten, raden we je aan het bericht in detail te bekijken Wat is ‘slimme belastingoptimalisatie’?

Waarom kan OFI de voorkeur hebben?

Als u al een redelijk eigen vermogen heeft, Mogelijk bent u meer geïnteresseerd in de OFI dan in het belastinguitstel. De reden hiervoor is dat u soms verliezen hebt geleden op bepaalde beleggingen en het fiscaal gunstig voor u kan zijn om op andere beleggingen winst te genereren voor de Schatkist.

Dat kan via de OFI, maar niet via belastinguitstel, dat past per definitie niet in de situatie die we in de vorige paragraaf aan de orde hebben gesteld.

Dit is iets waar werk en kennis voor nodig is, dus in het algemeen, zal interessant zijn voor mensen met een aanvaardbare rijkdomdie het zich kunnen veroorloven om naar een fiscaal en financieel adviseur te gaan (of in ieder geval genoeg kapitaal hebben om dit soort berekeningen te kunnen doen).

Voor de particuliere belegger met een gemiddeld of laag vermogen leveren dit soort rekeningen meestal te veel kopzorgen op voor de voordelen die ze kunnen bieden. In plaats van, met ’s gepersonaliseerde OFI kunt u beslissen wat het beste voor u is (winst of verlies), inclusief verandering van jaar tot jaar.

Samenvatten: Het belastinguitstel is over het algemeen positief, maar het is willekeurig en in sommige gevallen is het mogelijk niet interessant. De OFI daarentegen is iets complexer, maar met een algoritme als ’s zorgt het ervoor dat u de beste formule krijgt om uw vermogen te laten groeien.

Belastinguitstel is een Spaanse eigenschap

Een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is dat terwijl OFI een “filosofie” van belastingbescherming is, is belastinguitstel een wet, die alleen van toepassing is op natuurlijke personen en belastingplichtigen in Spanje (een van de weinige). In die zin is de OFI gemeenschappelijk voor alle landen. Laten we verschillende gevallen bekijken:

  • Voor een rechtspersoon kan het zinvoller zijn om een ​​portefeuille met ETF’s te kiezen en toegang te krijgen tot de OFI.
  • Een natuurlijk persoon die geen fiscaal ingezetene is in Spanje kan het uitstelregime niet toepassen. In dit geval wilt u misschien ook een portefeuille van ETF’s met OFI selecteren.
  • In het geval van een belastingplichtige in Spanje, die van plan is naar een ander land te verhuizen of van plan is regelmatig van woonplaats te veranderen, kunt u overwegen (vooral als u helemaal opnieuw begint) een portefeuille van ETF’s te openen vóór die van indexfondsen.
  • Een Spaanse belastingplichtige die al een fondsportefeuille heeft en slechts tijdelijk van fiscale woonplaats verandert, kan geïnteresseerd zijn om in een fondsportefeuille te blijven. Hij kan ervoor kiezen om de herbalancering van de portefeuille tijdelijk stop te zetten tot hij terugkeert en dus geen vermogenswinsten te genereren of ermee door te gaan, want zelfs als hij belastingen betaalt voor gedeeltelijke vermogenswinsten, kan het nog steeds optimaler zijn.

Het is iets waar ook rekening mee gehouden moet worden.

ETF-portefeuilles kunnen handiger zijn om dividenden te verdienen

Hoewel bij we de accumulatie van kapitaal op lange termijn aanmoedigen versus de verdeling van kapitaal (dividenden), kunnen de persoonlijke omstandigheden van elk van hen het periodiek genereren en verdelen van inkomsten vereisen.

Overweeg ten eerste dat er een groter aantal ETF’s is die dividenden uitkeren dan indexfondsen, die meestal de meerderheid van de accumulatiefondsen zijn.

Maar zelfs daarbuiten moet men ook vermelden dat, bij het innen van dividenden doet de kwestie van belastinguitstel er minder toe (en het doet er minder toe hoe hoger de verhouding tussen dividenden en accumulatie).

ETF-portefeuilles bieden meer flexibiliteit en maatwerk

Het aanbod van indexfondsen is ruim voldoende om optimale en zeer goed gediversifieerde portefeuilles samen te stellen. Het bewijs hiervan zijn onze Indexed Funds-portefeuilles die geschikt zijn voor de meeste situaties voor personen die in Spanje wonen.

Toch de een breed scala aan ETF’s stelt ons in staat om verder te gaan en meer flexibiliteit en mate van maatwerk te bieden voor wie het nodig heeft:

  • OFin de portefeuille ETF’s die wat meer diversificatie bevatten door goud op te nemen.
  • Pmogelijkheid om de valuta in te kiezen Euro of Dollar.
  • LDe mogelijkheid om een ​​dynamische portefeuille te kiezen om de portefeuille te beschermen en aan te passen aan veranderende marktsituaties.
  • Met de mogelijkheid om een ​​beleggingsstijl, ISR, Value te kiezen of uw portefeuille volledig op maat te maken met onze Plus-service.

Zoals je hebt gezien, beleggen in indexfondsen of ETF’s kent fiscale verschillen, en, afhankelijk van uw doelstellingen en kenmerken als belegger, moet u het een of het ander kiezen. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om je twijfels hierover weg te nemen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *