Wat is inflatie en hoe beïnvloedt het u?

Als u een van degenen bent die het nieuws volgt, heeft u zeker ooit informatie over inflatie in Mexico gezien met aantekeningen die de oorzaken van de variatie blootleggen en sommige die durven te voorspellen hoe het in de toekomst zal zijn. Veel media slagen er echter niet in om het belang van dit fenomeen in ons leven uit te leggen. Daarom, als je erachter wilt komen, nodig ik je uit om verder te lezen.

Dus wat is inflatie?

Als je regelmatig naar de supermarkt gaat, heb je misschien gemerkt dat je aankopen in de loop van de tijd een andere kostprijs hebben. Als deze verandering wijdverbreid is en aanhoudt, dat wil zeggen dat ze gedurende lange tijd meer dan één product beïnvloedt, dan hebben we het over inflatie.

Met andere woorden, Inflatie is de naam die wordt gegeven aan het economische fenomeen waarbij gedurende een lange periode een wanordelijke prijsstijging plaatsvindt.. Om het te identificeren, is het noodzakelijk om twee indicatoren te raadplegen: de Nationale Consumentenprijsindex (INPC) en de Nationale Producentenprijsindex (INPP).

Voor praktische doeleinden zullen we ons concentreren op de eerste:

Als we het hebben over een indicator, verwijzen we naar statistische gegevens die worden gebruikt om een ​​situatie te evalueren en zo de prestaties in het verleden en het heden te meten en conclusies te trekken over de toekomst. In dit geval geeft de indicator ons informatie over het gedrag van de prijzen van diensten en producten.

Maak je geen zorgen, de zaak is niet zo chaotisch

De INPC omvat niet alle goederen en dienstenmaar voor degenen die deel uitmaken van een representatieve groep van de consumptie van Mexicaanse huishoudens, geïdentificeerd dankzij de Nationale enquête naar inkomen en uitgaven van huishoudens (ENIGH)uitgevoerd door het Nationaal Instituut voor Statistiek en Geografie (INEGI).

Om u een idee te geven van de omvang: de INPC-mand bevat momenteel 283 producten uit 46 geografische gebieden, wat een offerte oplevert van meer dan 235.000 verschillende prijzen. Naarmate de uitgaven van het huishouden veranderen, verandert ook deze lijst.

Waarom is de INPC belangrijk?

Schommelingen in deze indicator hebben grote gevolgen voor de nationale economie, aangezien hij vaak wordt gebruikt als referentie om onder meer salarisverhogingen, pensioenbedragen en socialezekerheidsuitkeringen vast te stellen. Bovendien stelt het de autoriteiten in staat om hun beleid bij te werken om met deze veranderingen om te gaan en zo te streven naar meer financiële stabiliteit.

Hoe wordt inflatie uitgedrukt?

In de media zien we dat inflatie wordt uitgedrukt in procenten, dit verwijst naar inflatiepercentage, dat wil zeggen de variatie die bestaat tussen de ene hoeveelheid en de andere. In dit geval, wanneer het INEGI de cijfers voor het prijsgedrag berekent, worden de resultaten uitgedrukt in tweewekelijkse en jaarlijkse perioden, dat wil zeggen, het laat zien hoeveel het is gestegen ten opzichte van de twee weken of het voorgaande jaar.

Welke invloed heeft inflatie op u?

Als we ontdekken hoe de prijzen geleidelijk stijgen en dit vergelijken met ons salaris, zien we dat het laatste niet op dezelfde manier groeit als het eerste. Vervolgens, uw koopkracht wordt aangetast doordat u niet hetzelfde aantal producten kunt consumeren met de hoeveelheid geld die u voorheen deed.

Laten we een voorbeeld bekijken:

Laten we eens denken dat je een jaar geleden je hele voorraadkast kocht met 100 pesos, met een jaarlijkse verhoging van 6%, nu zou je het op 106 moeten krijgen, enzovoort.

Het is mogelijk dat de prijzen dalen en de bedragen worden aangepast, echter als uw inkomen gelijk blijft, dan zult u meer moeten besteden aan uw uitgaven en dit kan ertoe leiden dat het geld u niet bereikt.

Wat kunt u doen aan inflatie?

Het belangrijkste is ervoor te zorgen dat onze koopkracht niet vermindert. Daarom kunnen we het beste voorkomen en hiervoor geef ik u de volgende aanbevelingen:

  • Blijf geïnformeerd. Er zijn verschillende factoren die de prijsstijging beïnvloeden, dus het is enigszins moeilijk om het gedrag van maand tot maand te voorkomen. Er zijn echter instellingen die hun jaarlijkse prognoses opstellen. Dus als we kijken naar wat de experts zeggen, kunnen we beter voorbereid zijn op hoe onze toekomstige uitgaven eruit zullen zien.
  • Werk uw budget bij. Net zoals de inflatie verandert, moet ook uw budget zich aanpassen. Flexibiliteit en vooruitziendheid komen goed van pas wanneer u de hoeveelheden moet wijzigen. Profiteer van het feit dat er dagelijkse uitgaven zijn die u kunt voorkomen. Word zelfs een koopjesjager om te profiteren van kortingen op alledaagse producten.
  • Grote aankopen, grote aanpassingen. Als u van plan bent een huis, een auto of een ander duur eigendom te kopen, dan moet er noodzakelijkerwijs inflatie in uw project zitten. Voorspel de kosten van het goed over een paar jaar en bespaar op basis van die prijs, niet wat het nu is.
  • Haast je om je schulden te betalen. Heb je je Kredietbureau al gecheckt? Het kan geen kwaad dat u evalueert hoe uw betalingsgedrag verloopt en hoeveel uw openstaande schulden bedragen. Dit is belangrijk, want als u een van degenen bent die hun plastic dagelijks gebruiken om zichzelf te financieren, verhoogt u beetje bij beetje uw uitgaven.
  • Investeer meer dan u spaart. Ik weet het, iedereen heeft je keer op keer verteld dat sparen essentieel is om goede persoonlijke financiën te hebben en dat is waar. Als u uw geld echter in een belegging stopt die u een jaarlijks rendement oplevert dat hoger is dan de inflatie, dan zal uw geld aan waarde winnen in plaats van verliezen.

Ondanks het feit dat er nog veel informatie in behandeling is, hoop ik dat wat u leest u heeft geholpen, zodat de volgende keer dat u iets over inflatie in Mexico vindt, het geen vreemd fenomeen lijkt.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *