Wat is het en welke voordelen levert het op voor het bedrijf?

Hij geldstroom Het is een van de belangrijkste concepten waarmee elke onderneming moet omgaan. Zoals de naam al doet vermoeden, verwijst het naar het geld dat in omloop is, dat wil zeggen naar de algemene financiën met betrekking tot aan- en verkopen van producten en betalingen voor diensten. In dit artikel gaan we dieper in op deze financiële stroom, zodat je het helder hebt en geen problemen krijgt in je bedrijf.

Wat is cashflow

Hij cashflow verwijst naar de instroom en uitstroom van geld die uw bedrijf in een bepaalde periode heeft. Deze stroom stelt de accountant en de ondernemer informatie ter beschikking over hoeveel geld er in het bedrijf komt en hoeveel geld eruit gaat. Op deze manier kan een algemeen saldo van de winst op een bepaald moment worden gemaakt.

Dankzij deze informatie uw bedrijf kan nagaan of het in staat is de aangegane schulden te betalen. Gebeurt dit niet, dan dient de cashflow om aan te geven dat bepaalde veranderingen in de bedrijfsvoering moeten worden aangebracht. Op zich is het een signaal om betere business te genereren en deze stroom te laten toenemen.

Waar is cashflow voor?

Cashflow wordt gebruikt om problemen binnen uw bedrijf vast te stellen, maar ook om aan te geven of het goed gaat. Onder de meest voorkomende toepassingen vinden we:

 • Meet de winstgevendheid van het bedrijf. Boekhoudkundige normen zijn niet de beste om de economische realiteit van uw bedrijf weer te geven. In dit opzicht geeft dit record u een nauwkeuriger beeld van de inkomsten van de aangeboden producten of diensten.
 • Vind liquiditeitsproblemen. Over het algemeen veronderstelt winstgevendheid geen grote liquiditeit. Soms kan uw bedrijf grote verkopen en winsten hebben, maar contant geldproblemen hebben. Cashflow brengt dit probleem aan het licht.
 • Evalueer de levensvatbaarheid van de uitgevoerde projecten . Geldstromen onthullen het interne rendement en vormen de basis voor het berekenen van de netto contante waarde. Op deze manier kunt u evalueren of de projecten die u uitvoert levensvatbaar zijn en winst opleveren.

Voordelen van het maken van een cashflow

 • Wees je bewust van de kosten en ken je financiën. Het hebben van een overzicht van inkomsten en uitgaven stelt u in staat om betere beslissingen te nemen voor de toekomst van uw bedrijf. Zo weet u waar het geld is, wanneer de betalingen plaatsvinden en welke aanpassingen u moet doen om gecontroleerde uitgaven te doen.
 • Houd een meer georganiseerde boekhouding. Als u precies weet welke bedragen uw bedrijf binnenkomen en verlaten, kunt u de resultatenrekeningen eerlijker en gemakkelijker uitvoeren. De administratie gaat vergezeld van ondersteunende bestanden, facturen, tickets, kwitanties, enz.
 • Heb hogere winsten. Door op de hoogte te zijn van uw rekeningen en incasso’s kunt u buitensporige uitgaven vermijden en krijgt u meer duidelijkheid over de gebieden waarop u kunt besparen. Door te weten hoeveel u per leverancier uitgeeft, onderhandelt u bovendien over nieuwe voorwaarden die de kosten van producten en diensten verbeteren.

hoe maak je een cashflow

Een correcte cashflow moet worden uitgevoerd via vijf fundamentele stappen, die we hieronder zullen samenvatten:

 • Verzamel alle boekhoudkundige informatie van uw bedrijf. Dat wil zeggen, u hebt de resultatenrekening en de balans nodig. Deze informatie komt overeen met het startpunt van de cashflow
 • Definieer de periode waarin de stroom wordt berekend. Selecteer de periode die u wilt analyseren en dat past bij de aard van uw onderneming en haar doelstellingen.
 • Noteer de inkomsten voor de periode.
 • Noteer de uitgaven van de periode.
 • Bereken verschillen in de spreadsheet. Als u de bedragen kent, voert u de overeenkomstige aftrekking uit, rekening houdend met het startkapitaal.

Waarom is het belangrijk om een ​​cashflow te hebben?

Deze procedure is een intern financieel verslag van uw bedrijf, dat informatie bevat die u anders niet zou kunnen verkrijgen. Dit maakt duidelijk onderscheid tussen inkomsten en uitgaven en geeft u de netto stroomdat wil zeggen, het exacte verschil tussen beide waarden.

Voor het overige zal de cashflow u de nodige informatie geven om bepaalde beslissingen te nemen in het beheer van uw onderneming. Als de omzet bijvoorbeeld stijgt, nemen ook de bijbehorende kosten toe. Maar het komt vaak voor dat klanten hun betalingen in 30 dagen willen, terwijl leveranciers dat in 60 dagen doen. Met deze informatie kunt u alternatieve financieringsbeslissingen nemen om die betalingen te doen.

Tegelijkertijd met een optimale doorstroming u zult duidelijk kunnen vaststellen hoeveel geld u heeft. Op deze manier bepaal je een datum om apparatuur te kopen die de productie verbetert of verkoopautomatisering genereert. Evenzo kunt u betalingsmethoden instellen om uw schulden kwijt te schelden. Met de informatie over hoeveel geld u heeft, beslist u of het nodig is om met de leveranciers of met andere geïnteresseerde entiteiten te praten.

Hoe zorg je voor een stabiele en optimale cashflow

Nu bieden wij u een reeks tips die u in uw bedrijf moet implementeren om een ​​gezonde cashflow te hebben en constant in de tijd:

 • Bewaak de uitgaven voortdurend en nauwgezet.
 • Update en optimaliseer de incassomechanismen om ervoor te zorgen dat u het geld binnen de geschatte deadlines ontvangt.
 • Bewaak de indicatoren om de patronen en dynamiek van veranderingen in inkomsten en uitgaven te lezen.
 • Vermijd onbetaalde schulden en schulden, en accepteer het alleen als het strikt noodzakelijk is voor de groei van uw bedrijf en breng belangrijke verbeteringen voor uw toekomst.
 • Controleer constant uw prijzen. Op deze manier zorg je ervoor dat ze consistent zijn met de markt, de vraag en dat je kunt werken voor het break-evenpunt van de winst en het verlies.

laatste overwegingen

Hij geldstroom Het speelt een leidende rol in de interne boekhoudprocessen van uw bedrijf. Dit levert vitale informatie op, waarmee u direct acties in de bedrijfsvoering bepaalt. Voer een zorgvuldige uit of vraag advies aan specialisten. Zo krijgt u een realistisch beeld van de aard van uw organisatie.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *