Wat is financiële gezondheid en hoe bereik je dit?

Wat is financiële gezondheid?

Zoals bij veel financiële aspecten zijn er geen volledig definitieve definities, en dit geldt des te meer als het gaat om financiële gezondheid. Laten we uitgaan van deze definitie:

Het is een toestand waarin een persoon u kunt volledig voldoen aan huidige en lopende financiële verplichtingen, u kunt zich veilig voelen in uw financiële toekomst en u kunt keuzes maken die uw leven verbeteren. Financieel gezond zijn omvat het gevoel controle te hebben over de dagelijkse en maandelijkse financiën, het vermogen om een ​​financiële schok op te vangen, dicht bij het bereiken van uw financiële doelen te zijn en het vermogen hebben om beslissingen te nemen die uw leven aangenamer maken..

Deze definitie komt uit het CFPB en zijn rapport over “Financial Well Being in America”.

Als we goed naar de definitie kijken, zullen we dat zien er zijn puur financiële aspecten en ook emotionele aspecten over onze financiële situatie. Wat betekent dat zelfs als de definitie correct is, er zal altijd een emotioneel en persoonlijk aspect zijn dat daardoor verschillende toepassingen van dezelfde definitie geeft.. Als de ene persoon bijvoorbeeld denkt dat hij in goede financiële gezondheid verkeert door al zijn creditcards elke maand “op te hangen”, terwijl een ander denkt dat hij niet in goede financiële gezondheid verkeert als hij gedurende 3 jaar geen noodfonds heeft onkosten, zijn gebruikelijke huis volledig betaald, een hoge capaciteit voor maandelijkse besparingen en een miljoen op de bank.

emotionele financiële gezondheid

Als rekening wordt gehouden met dit emotionele deel, kan zelfs worden gesteld dat het niveau van inkomen of vermogen niet noodzakelijkerwijs financiële gezondheid voorspelt. Iemand met een lager inkomen of vermogen kan financieel gezonder zijn dan iemand met een hoger inkomen of vermogen.

Voorstanders van FIRE (Financial Independence Early Retirement) zorgen bijvoorbeeld voor beide aspecten.

Hieraan gekoppeld komt een gezegde in me op:

“Niet de rijkste heeft het meest, maar degene die het minst uitgeeft”

Het lijkt erop dat Sint-Augustinus ook zei dat:

“De gelukkigste is niet degene die het meeste heeft, maar degene die het minste nodig heeft”

Ingaan op het populaire spreekwoord brengt altijd het probleem met zich mee, dat je altijd een tegenstrijdig spreekwoord tegenkomt zoals:

“Wie weinig heeft, geeft het snel uit!

Als we het refrein verlaten, is het duidelijk dat het combineren van financiële gezondheid en emotioneel welzijn een probleem vormt.

Emotioneel welzijn wordt meestal gedefinieerd als een positieve algemene toestand van iemands emoties, tevredenheid met het leven, gevoel voor betekenis en doel, en het vermogen om zelfgedefinieerde doelen na te streven.

Als we dieper op dit onderwerp ingaan, zouden we tot een filosofische discussie komen.

Emotionele en financiële gezondheid kunnen in ieder geval niet los van elkaar worden gezien. Een bepaald niveau van financiële zekerheid is nodig om emotioneel welzijn te hebben, en een bepaald niveau van emotioneel welzijn is nodig om van financiële overvloed te genieten. Het is moeilijk om het een zonder het ander te hebben, of waarschijnlijk onmogelijk.

Laten we, terwijl we rekening houden met het emotionele aspect en de complexiteit die het kan toevoegen, hebben verduidelijkt, ons nu concentreren op de meer kwantitatieve aspecten om een ​​goede financiële gezondheid te bereiken.

Hoe bereik je een goede financiële gezondheid?

Bij het verbeteren van onze financiële gezondheid kan het nuttig zijn om de volgende stappen te overwegen. Sommige zullen aan relevantie verliezen naarmate we dichter bij een goed niveau van financiële gezondheid komen.

 1. Ken uw inkomen en (vooral uw uitgaven).
  Over het algemeen zal het gemakkelijk zijn om het inkomen bij te houden.
  In een eerste fase kan het ook nodig zijn om alle uitgaven, hoe klein ze ook zijn, te verzamelen en op te schrijven, en in het geval dat u niet beschikt over de informatie van een bepaald bedrag, moet een geschat bedrag worden toegepast. Vergeet niet de incidentele uitgaven zoals kerstaankopen, verjaardagscadeaus, enz.
 2. Stel een persoonlijk of gezinsbudget op.
  Zodra we deze gegevens hebben, kan het belangrijk of noodzakelijk zijn om onderscheid te maken tussen vaste kosten en variabele kosten.
  Totdat we een goede financiële situatie hebben, kan het nodig zijn om een ​​stap verder te gaan en zelfs een budget op te stellen, of het nu een persoonlijk of een gezinsbudget is, om inkomsten en uitgaven te combineren en te proberen potentiële besparingen vast te stellen.
 3. Let op schulden.
  Het is waarschijnlijk dat we tijdens het opbouwen van enig financieel welzijn schulden moeten aangaan.
  Het is essentieel om op de hoogte te zijn van onze schulden en vooral van de schulden die erg belastend zijn (creditcards), om ze te vermijden of ze zo snel mogelijk op te zeggen.
 4. Betaal jezelf door te sparen.
  Geef zo ​​snel mogelijk prioriteit aan het betalen van jezelf, je toekomstige zelf.
  Stel besparingen in als een verplichte betaling aan uzelf. Automatiseer dat opslaan naar een ander account. Dit zal u helpen enige financiële vrijheid te verwerven, eerst om mogelijke noodsituaties te dekken en vervolgens om te proberen een passief inkomen te creëren of te genereren.
 5. Richt een noodfonds op.
  Zodra u begint met sparen, bouwt u een noodfonds op.
  We hebben dat al bij andere gelegenheden besproken Het hebben van een noodfonds heeft veel voordelen en het is essentieel voor:
  Een matras hebben voor onvoorziene gebeurtenissen en dat stelt ons in staat om rustig te slapen.
  Met een noodfonds kunnen we een ander bedrag aan spaargeld investeren met een middellange- of langetermijnplan en met de gemoedsrust dat we niet op het slechtste moment hoeven te desinvesteren.
 6. investeren.
  Als je eenmaal een noodfonds hebt, en pas dan zou je moeten nadenken over beleggen en beginnen met het genereren van een zogenaamd passief inkomen.
  Het geld op uw betaalrekening is onderhevig aan de invloed van inflatie.
 7. Investeer voor doelen.
  Naarmate uw investeringsvolume groeit, kunt u een betere combinatie vinden tussen emotionele en financiële gezondheid als u erin slaagt te investeren door na te denken over doelstellingen die bijdragen aan het verkrijgen van welzijn in beide aspecten.
  Hoe klinkt het om te beleggen voor…:
  Mijn eerste intercontinentale reis?
  Mijn eerste huis?
  De master van mijn dochter?
  Mijn pensioen?
  Mijn huisje op het strand?

Als we dit niveau kunnen bereiken, lijkt het ons dat beleggen op basis van doelstellingen, mits deze een goede emotionele lading hebben, een goede manier kan zijn om volledige financiële gezondheid te verkrijgen.

Laat natuurlijk de emotionele aspecten niet buiten beschouwing, gelukkig zijn is belangrijker dan rijk zijn.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *