Wat is een marktcorrectie?

Tijdens deze eerste maanden van 2022 zijn de markten aan het dalen, vanaf de hoogtepunten die zich net begin januari voordeden. Maar ondanks deze dalingen bevindt de S&P 500 zich op het moment van schrijven van dit bericht (mei 2022) nog steeds in het correctiegebied en heeft het nog geen bearmarktgebied bereikt. Laten we eens nader bekijken wat een correctie is.

Wat is een marktcorrectie?

Een marktcorrectie heeft hoofdzakelijk twee kenmerken die haar definiëren:

  1. Hoewel het een val van een maximum inhoudt, is het beperkt. Er is sprake van een correctie wanneer de daling 10% bereikt vanaf een recent maximum. Dit betekent dat onder die 10% de dalingen die kunnen optreden niet de correctieclassificatie hebben, dat wil zeggen, ze zijn niet significant, ze zijn gewoon normaal in de markt. Aan de andere kant vallen correcties van meer dan 20% in de categorie bear markets. Daarom is dat een andere definitie een markt bevindt zich in een correctiezone wanneer deze tussen 10% en 20% is gedaald ten opzichte van een recent hoogtepunt.
  2. Hoewel het een functie is die niet veel genoemd wordt, impliceert het woord correctie een ander woord: herstel.

Precies, Omdat het een “kleine” daling is voor experts, wordt normaal gesproken verwacht dat er na een correctie snel herstel zal zijn van de vorige niveaus, dat wil zeggen dat de markt zijn vorige maximum herstelt en van daaruit, eerder vroeger dan later, blijft stijgen.

Eigen uitwerking met data van Bloomberg

In de bovenste grafiek zien we een voorbeeld van correctie. Eind 2018 daalde de markt van eind september tot het einde van het jaar. Zoals we kunnen zien, bedroeg de daling niet meer dan 20%. Als het die 20% had overschreden, zou het in de bearmarktcategorie zijn beland. Dat wil zeggen, een correctie kan gaan van -10% tot -19,99%. Het daalde 65 dagen, bereikte een daling van 19,7% en herstelde de hoogtepunten weer in 81 dagen.

Wat we nu aan het begin van 2022 meemaken, is misschien niet meer dan een correctie:

Situatie per mei 2022 Waar gaat de markt naartoe? Zal het blijven dalen en de bearmarktzone binnengaan of zal het herstellen en nog een tijdje in de correctiezone blijven en de hoogtepunten herstellen?
Eigen uitwerking met data van Bloomberg

Zoals we kunnen zien, ondanks al het lawaai dat het genereert, is de daling van de S&P 500 niet meer dan 18,6% geweest (rekening houdend met de dagelijkse slotgegevens), daarom is het technisch gezien nog niet op de markt gekomen. bearmarkt-zone.

Wat kunnen we verwachten van een marktcorrectie?

Hoewel bearmarkten meer beperkte gebeurtenissen zijn, zijn de correcties ontelbaar en zouden ze als heel normaal moeten worden beschouwd in de markten. Het volstaat te zeggen dat ze statistisch gezien gemiddeld elke 9 maanden voorkomen in de S&P 500.

Bron: Bloomberg, correcties over de afgelopen 10 jaar in de S&P 500

Op de bovenste reeks grafieken zien we verschillende correcties van 2010 op de S&P 500.

Samengesteld door met gegevens van Bloomberg.

In bovenstaande tabel zien we dat er de afgelopen jaren niet veel correcties zijn geweest. Onthoud dat het dalingen tussen -10% en -20% moeten zijn om een ​​daling als een correctie te beschouwen. Er zijn dan ook veel valpartijen van minder dan 10% die in deze periode niet onder deze afweging vallen.

We zien dat de duur van de val (113 dagen) en de dagen van herstel (94) rond de 100 dagen liggen, waarbij de verhouding tussen dagen van herstel en vallen bijna 1 is.

In de tabel hebben we de huidige dalingen van januari tot en met mei 2022 als correctie opgenomen. Dit komt omdat we niet weten of het daar zal blijven of dat het zal veranderen in een bearmarktcategorie. We hebben in ieder geval geverifieerd dat als we het niet meenemen, de gemiddelden niet significant veranderen.

Wat te doen tijdens een marktcorrectie?

In onderstaande tabel vergelijken we de gegevens van de recente correcties met de recente bearmarkten die we hier zagen:

Samengesteld door met gegevens van Bloomberg.

Hoewel de informatie misschien niet helemaal statistisch relevant is, zien we duidelijk dat gezien de laatste dalingen, zowel de duur hiervan (113 vs. 339 dagen), het percentage verlies (-18% vs. -47%) en vooral de hersteldagen (94 vs. 763) als de verhouding tussen hersteldagen (0,9 vs. 3.1) zijn bij een correctie duidelijk lager dan bij een bearmarkt.

Daarom zou het gemakkelijkste antwoord op de vraag wat te doen tijdens een marktcorrectie zijn om alles te kopen wat we kunnen.

Dit antwoord is echter alleen achteraf geldig: we hebben een voorbeeld in de huidige situatie. Al lijkt het erop dat de markten herstellen van de huidige positie. Niemand kan garanderen dat de huidige marktcorrectie geen nieuwe bearmarkt zal worden!

Daarom zou onze aanbeveling voor wat te doen bij een correctie sterk lijken op wat te doen bij een bearmarkt:

  1. Doe heel weinig.
  2. Blijf gefocust op datgene waar we controle over hebben, namelijk ons ​​spaargeld.
  3. Blijf periodiek en automatisch bijdragen aan ons investeringsplan volgens onze mogelijkheden.

Houd rekening met uw horizon om uw risicoprofiel te bepalen

Daarnaast zijn we van mening dat deze analyse en het onderscheid tussen wat een marktcorrectie en een bearmarkt is, ons zou moeten helpen om op een bepaalde manier ons risicoprofiel te bepalen. Als we ja antwoorden, kunnen we een daling van 35% doorstaan ​​(een bearmarkt), laten we ons dan afvragen of we ook bereid zijn om vele maanden met verliezen door te brengen.. Aan de andere kant kan een val van 10% een sneller herstel betekenen. Het is te zeggen, Het is niet alleen een probleem van de diepte van de daling, maar ook van de tijd dat we potentiële verliezen zullen lijden en dit heeft veel te maken met onze beleggingshorizon.

Het begrijpen van deze concepten kan ons helpen om ons risicoprofiel voor onze beleggingen beter te bepalen en om onze emoties beter te beheersen in periodes van neergang, of het nu gaat om correcties of bearmarkten.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *