Wat is een bullmarkt?

Terwijl we dit bericht in juli 2022 schrijven, bevindt de aandelenmarkt zich nog steeds in een bearmarktsituatie, als we de S&P 500 als referentie nemen (MSCI World bevindt zich in een identieke situatie). Om de verschillende marktsituaties te voltooien, gaan we in dit bericht analyseren wat een bullmarkt is.

In eerdere berichten hebben we geanalyseerd:

Wat is een marktcorrectie?

Wat is een bearmarkt?

WatWeet je watWat is geen bullmarkt?

De volgende grafiek illustreert wat een bullmarkt niet is.

Bedenk dat de markt op 22 februari van dit jaar voor het eerst een correctiefase inging (-10% daling vanaf hoogtepunten) om later op 13 juni een berenmarkt in te gaan (-20% daling vanaf hoogtepunten). Na een paar dagen, op 16 juni, bereikte de markt een dieptepunt met een totale daling van 24%.

Na enkele dagen sloot de index weer wat hoger met dalingen van -18% op 24 juni of -19% op 7 en 8 juli.

Toch, ervan uitgaande dat er geen dieptepunten meer zijn (we weten het natuurlijk nog niet, aangezien de markt mogelijk weer lager gaat), zelfs na een sluiting boven het niveau van -20% bevindt de markt zich nog steeds in een bearmarktsituatieEr wordt niet eens van uitgegaan dat het de gecorrigeerde marktsituatie zal herstellen. Zelfs als een bullish pad vanaf dat dieptepunt zou worden bevestigd, zou het nog niet als een bullmarkt worden beschouwd.

Wat is een bullmarkt?

Laten we dus eens kijken naar wat wordt beschouwd als een bullmarkt.

Allereerst willen we onthouden dat er geen financiële encyclopedie is die ondubbelzinnig de concepten van corrigerende, bearish of bullish markt bepaalt.

De meest voorkomende definitie van Een bullmarkt is een situatie waarin de beurs 20% stijgt, na een daling van 20% (of meer) en voor een nieuwe daling van 20%..

Daarom moeten in het algemeen verschillende dingen gebeuren om een ​​markt weer als een bullmarkt te beschouwen:

  1. eerst een bearmarkt betreden
  2. verklaar dat u een minimum heeft behaald binnen die bearmarkt
  3. de markt moet vanaf dat minimum met 20% stijgen

Dat is de reden waarom, hoewel de technische situatie van de markt eind juni enigszins is verbeterd, de situatie als volgt is:

  1. ja de markt betrad een bearmarkt (6/13/2022)
  2. het laatst geïdentificeerde minimum is op 16 juni. Maar we weten niet of dit het laatste dieptepunt van deze bearmarkt zal zijn. Het matige herstel sindsdien kan weer een “dead cat bounce” zijn (wanneer het een beetje stuitert om vervolgens weer te vallen).
  3. zelfs als we ervan uitgaan dat dit de bodem was, hoewel de markt recentelijk een lichte neiging tot herstel heeft laten zien, kan dit pas als een bullmarkt worden beschouwd als deze 20% is gestegen vanaf de bodem in de markt: maar laten we niet vergeten dat we nog niet zeker weten wat er zal gebeuren het minimum van deze bearmarkt zijn

Op de bovenstaande grafiek hebben we gesimuleerd wat dat punt zou zijn als zou worden bevestigd dat het dieptepunt van midden juni het dieptepunt van deze bearmarkt is. Om een ​​bullmarkt te betreden, moet de markt 4.400 punten bereiken (3.667 punten x 1,20 = 4.400 punten).

Als we deze definitie accepteren, zelfs als de markt 8% onder het laatste maximum ligt (4.400/4.797 punten = -8%), zou de markt zich al in een bullmarktsituatie bevinden.

Aandelenmarkten en macro-economische situatie

Het is normaal om stijgende aandelenmarkten te associëren met situaties van macro-economische expansie, groei van het BBP en situaties die dicht bij volledige werkgelegenheid liggen. En hetzelfde, integendeel, bearmarkten associëren met crisissituaties, een toename van de werkloosheid en economische recessie.

Natuurlijk is er een verband tussen beide markten, de reële en de aandelenmarkt. Maar als we bijvoorbeeld de huidige situatie nemen, dan bevindt de VS zich in een situatie van volledige werkgelegenheid en heeft de technische situatie van recessie zich nog niet voorgedaan.

De aandelenmarkt anticipeert momenteel op een mogelijke recessie vanwege de hoge inflatie die centrale banken dwingt tot een restrictief monetair beleid. Dat wil zeggen, de markt is bearish, ook al is de economie officieel nog niet in een recessie beland.

Bedrijfscycli hebben invloed op de aandelenmarkten

Het omgekeerde kan ook gebeuren, dat de beurs sterk begint te stijgen, in een bullish situatie terechtkomt wanneer de macro-economische situatie verzwakt of zelfs in een recessie of in volledige recessie terechtkomt, omdat de markt al een herstel verwacht. In die zin is er geen regel.

Aandelenmarkten lopen vaak voor op wat er in de economie gebeurt

Deze laatste twee alinea’s hebben we geïllustreerd met foto’s van een man en een hond. Dit beeld wordt vaak gebruikt om de relatie tussen de economie (de man) en de beurs (de hond) te illustreren.

Er is een relatie die hen verenigt: de riem.

Soms loopt de markt voor op de economie, soms is het tegenovergestelde het geval. Beiden zijn met elkaar verbonden door de riem, wanneer de aandelenmarkt (de hond) te veel draait, vertraagt ​​​​de reële economie het en zet het op zijn plaats, en wanneer het andersom is, is het de economie die aan de voorraad trekt markt.

Dat wil zeggen, er is een intrinsiek verband tussen aandelenmarkten en de economie, maar niet strikt gerelateerd in de tijd.

Algemeen wordt aangenomen dat de markt de economie leidt in plaats van andersom. Daarom, vaak begint de markt te stijgen als de economie slecht is en begint te dalen als de economie goed is, meestal 6-12 maanden van tevoren.

Deze relatie is de afgelopen jaren nog complexer geworden door de voortdurende tussenkomst van centrale banken. We hebben in deze periode vaak gezien hoe slecht economisch nieuws goed nieuws is voor de markt, aangezien het leidt tot meer stimuleringsmaatregelen van centrale banken.

Vaak, het beleid van de centrale bank heeft een nog grotere impact dan de economie zelf.

Het is merkwaardig dat veel van deze gegevens op dit moment niet bekend zijn:

  • een lage voorraad wordt na een tijdje duidelijk
  • Het gebeurt ook met de officiële verklaring van economische crises die na een paar weken of maanden worden aangekondigd, wat de zaken nog ingewikkelder maakt.

Stijgende markt en breken van maxima

Sommigen zijn misschien van mening dat de markt pas bullish is als deze de vorige hoogtepunten overschrijdt.

We hebben al naar voren gebracht dat deze definities niet in steen gebeiteld zijn.

Het is waar dat het gebruikelijker is om nieuws in de media te horen wanneer maxima worden overschreden en het is ongebruikelijk om het concept van een bullmarkt te horen zoals we het hier uitdrukken.

Toch vinden we het interessant om het ene feit van het andere te onderscheiden:

  1. bullmarkt: wanneer de markt 20% stijgt na een bepaald dieptepunt in een bearmarkt (in ons voorbeeld 4.400 punten op de S&P 500). In de huidige bearmarkt zal dit pas bekend worden als wordt bevestigd dat er geen dieptepunten meer zijn.
  2. break highs wanneer een eerdere beurshoogte of -piek wordt verbroken. In dit geval weten we wat er zal gebeuren, in deze beurscyclus en voor de S&P 500-index, wanneer deze de 4.797 punten overschrijdt.

Het lijkt ons goed om al deze definities te kennen. Maar zoals we hebben gezien, zijn sommige van deze situaties achteraf bekend, enige tijd nadat ze zich hebben voorgedaan. Reden te meer om er beperkt aandacht aan te besteden en ze niet te gebruiken voor markttiming. Het is beter om ons te concentreren op wat we kunnen controleren, opslaan en terugkerend bijdragen aan ons plan.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *