Wat is een bearmarkt en waarom creëert het onzekerheid?

Terwijl we dit bericht schrijven, is de Nasdaq (-28%) al binnen en de S&P 500 – (19%) “flirt” met binnentreden. In wat een bearmarkt wordt genoemd.

Bron: uitwerking met data van Bloomberg

In deze context presteerden de Europese markt (-11%) en de MSCI World (-18%) iets beter.

Wat is een marktcorrectie?

Voordat we ingaan op wat een bearmarkt is, is het de moeite waard om te onthouden wat een marktcorrectie is.

Gebruikelijk, de woordcorrectie gaat gepaard met een daling van 10% boven een vorige piek.

Dat betekent dat, wat sommigen misschien een zeer uitgesproken daling lijken, 10% is.

Zo wordt € 1.000 over € 10.000 of € 10.000 over € 100.000 door deskundigen gezien als een simpele correctie en dus iets normaals en dat komt met enige regelmaat voor.

Sommigen zien correcties als een kans om sindsdien goedkoper te kopen het woord correctie bepaalt op de een of andere manier vooraf dat de markt daalt en vervolgens herstelt.

Maar of er herstel is of niet, dat kun je alleen achteraf weten.

Dat wil zeggen, wanneer het 10% is gedaald, kunnen we waarnemen dat het gaat herstellen (na een herstel), maar een herstel kan een vals signaal zijn, aangezien de markt een paar dagen later een bearmarkt kan betreden.

Wat is een bearmarkt?

Wanneer de marktdaling meer uitgesproken is en meer dan 20% bedraagtwordt al als iets ernstigers beschouwd en wordt gedefinieerd als een bearmarkt (of “bearmarkt” in het Engels).

Er is geen formele regel over deze definities. Het zijn gewoon definities die in de loop van de tijd op Wall Street zijn geïmplementeerd om de verschillende categorieën van marktdalingen te onderscheiden.

Op het moment van schrijven van dit bericht, 20 mei 2022, registreerde de S&P 500, intraday, niveaus die het voor het eerst in meer dan twee jaar in een bearmarkt zouden plaatsen (het gebeurde ook op een dag van dezelfde week) .

Maar laat niemand (voorlopig) in paniek raken de slotkoers wordt gebruikt om die meting uit te voerenDaarom heeft deze gebeurtenis strikt genomen nog niet plaatsgevonden.

Op 20-05-2022 bevond de S&P 500 zich op een gegeven moment intraday in een mogelijke correctiesituatie. Bron: Bloomberg
Voor het einde van de dag herstelde de index zich om te sluiten op -18,6%, technisch gezien dus niet in correctie. Bron Bloomberg

Wat meer onzekerheid veroorzaakt bij het betreden van een bearmarkt, is dat het niet zo duidelijk is dat een herstel op handen is, in tegenstelling tot wanneer we ons in een “correctie” -situatie bevinden.

Een bearmarkt is het tegenovergestelde van een bullish markt, wanneer een index of effect 20% is gestegen ten opzichte van een recent dieptepunt.

De Nasdaq, een index die wordt gedomineerd door technologiebedrijven, kwam vanwege de meest uitgesproken dalingen al in maart 2022 in een bearmarkt.

De Nasdaq bevindt zich sinds maart 2022 in een technische correctiesituatie. Bron Bloomberg

Daarentegen is de rest van de ontwikkelde aandelenmarkten (zie EFA of IWD in de grafiek hierboven) iets minder gedaald en bevinden zich daarom nog steeds in correctiegebied en zijn dus nog niet bearish.

Hoe lang duren bearmarkten?

Wat de lezer waarschijnlijk het meest interesseert, is hoe lang bearmarkten duren.

Nou, de realiteit is dat je het niet van tevoren weet, wat het moeilijker maakt om te weten hoe je je moet gedragen. Het ontbreken van een definitie van hoe lang een bearmarkt kan duren, kan nieuwe investeerders meer angst en onzekerheid bezorgen.

We hebben nieuwe investeerders gezegd, maar laten we onszelf niet voor de gek houden, dit gevoel treft zelfs de meest deskundige en daarom lijden we er allemaal op de een of andere manier aan en is het gemakkelijk om met dat leed mee te voelen.

Om te proberen enige referentie te geven, kunnen we naar de meest recente gegevens kijken

De dichtstbijzijnde berenmarkt was bijvoorbeeld begin 2020, en dat is heel gemakkelijk te onthouden, en hield verband met de gezondheidscrisis veroorzaakt door COVID-19.

Bijna alle staten veroorzaakten een blokkade van de economische activiteit om de uitbraak van het virus in te dammen. Voordat dat gebeurde, was de markt al met 30-35% gedaald, afhankelijk van de index (de S&P 500 daalde met 34%, zoals we in de onderstaande grafiek zien).

Grafische weergave van een bearmarkt en het daaropvolgende herstel. Eigen uitwerking met data van Bloomberg.

Dit geval is nogal atypisch, aangezien de S&P 500 een maand (23 handelsdagen) nodig had om een ​​dieptepunt te bereiken en na ongeveer 5 maanden (103 handelsdagen) het niveau van voor de val al had hersteld.

In totaal duurde het slechts 6 maanden (126 handelsdagen) om van een hoogtepunt naar een bearmarkt en terug naar een nieuw hoogtepunt te gaan.

COVID-19 gerelateerde vallen en herstel. Bron Bloomberg

Berenmarkten zijn zelden zo kort. In feite lijkt het nu kort, maar want wat zijn eerste terechtwijzing was, heeft hij zeker ervaren als een lange boetedoening. Het maakt deel uit van leren.

De Nasdaq bevindt zich, nadat hij in maart het gebied van correctie betrad, al meer dagen in een bearish situatie. Het is blijven dalen tot -30% op het moment van schrijven van dit bericht.

Dalingen in de Nasdaq van 30%, die al sinds maart 2022 in een correctiesituatie zit. Bron Bloomberg

Er is een tendens om te denken dat bearmarkten de neiging hebben om steeds minder te duren

De statistieken ondersteunen het enigszins.

Tijdens de financiële crisis (2007/2009) duurde de bearish-periode bijvoorbeeld ongeveer 355 dagen, met een gecumuleerde daling van 56,7% meer, 1021 hersteldagen, in totaal 1376 handelsdagen.

De vorige bearmarkt van 2000 tot 2002 daalde 637 dagen, met -49,1% meer, 1.166 dagen van herstel, in totaal 1.803 dagen.

Links de meest recente bearmarkten, de laatste financiële crisis, rechts de dot.com-zeepbel: Bron Bloomberg

Degenen die de stelling verdedigen dat bearmarkten nu korter zijn, relateren dit aan wat de “Fed put” wordt genoemd, dat wil zeggen de overtuiging dat als het erg slecht wordt, de Fed in de VS (en de centrale banken in Europa of Japan ) zal op de een of andere manier ingrijpen om de markt te redden.

Het gebruik van het woord “put” komt van, omdat de Fed vanuit bepaalde situaties activa begint te kopen om de markt te beschermen (omdat je bij een PUT vanaf het strike-niveau gedwongen wordt om de aandelen te kopen).

Sommige mensen voorspellen dat dit in de huidige situatie niet zal gebeuren. Op dit moment is het belangrijker om de inflatie aan te pakken en dat impliceert dat centrale banken moeten hun restrictief monetair beleid voortzetten. Om de economie af te remmen.

In ieder geval wat een belegger moet weten is dat statistisch gezien de herstelperiode altijd langer is dan de herfstperiode.

Bron: uitwerking met data van Bloomberg

Zoals we in de tabel zien, is de gemiddelde relatie tussen de dagen van vallen en herstel 3 op 1, hoewel deze zeer variabel is. Als troost geldt: hoe langer de cooldown-periode is, hoe lager die ratio is, hoewel de vereiste hersteldagen ook langer zijn.

Uitwerking met data van Bloomberg

Is een bearmarkt hetzelfde als een recessie?

Het antwoord op deze vraag is wat ingewikkelder.

Normaal gesproken wordt gezegd, en in veel gevallen is dat zo, dat een correctie een recessie voorspelt. Dat is algemeen bekend markten hebben het vermogen om op gebeurtenissen te anticiperen.

Nogmaals, we hebben een recent voorbeeld, met de COVID-19-crisis: de markten anticipeerden op een recessie, voordat de regeringen de economie op slot deden (wat de crisis feitelijk veroorzaakte), hoewel dit de kortste in de geschiedenis was. .

Laten we dat onthouden Een recessie is een voortdurende daling van de economische activiteit en meer specifiek wordt deze als bevestigd beschouwd als er gedurende twee opeenvolgende kwartalen een daling van het bbp is. (bruto nationaal product).

Op dit punt kan de belegger enige troost vinden door dat te weten er zijn meer correcties dan recessies geweest. Dit is de reden waarom de uitspraak van Paul Samuelson beroemd is, die dat schreef indices hebben negen van de laatste vijf recessies geanticipeerd. De markt is momenteel waarschijnlijk aan het dalen omdat beleggers een recessie verwachten. Er is 50% dat dit het geval is, maar ook dat de centrale banken er weer in slagen hun expertise te tonen om uit ingewikkelde situaties te geraken.

Wat te doen in een bearmarkt?

Het beste advies dat we kunnen geven, als de markt in een bearmarkt komtin deze tijd van het jaar is genieten van de lente en de zomer.

Dit antwoord lijkt misschien wat frivool.

Trouwens, het is niet van mij, ik zag het in een blogpost die ik vaak volg en die vraagt, welk deel van wat een schommelbereik betekent, heb je niet begrepen?

In de post vertelt de auteur ons dat we ons in een markt bevinden die wordt begrensd door een breed swingbereik met dagen van grote dalingen gevolgd door dagen van grote herstelperiodes.

Daarom raadt hij ook aan om te genieten van de beste seizoenen van het jaar en te genieten van buitenactiviteiten (onthoud dat er geen beperkingen zijn):

  • heel weinig doen.
  • Als het u uitkomt, optimaliseer uw fiscale verliezen intelligent.
  • Stort regelmatig geld op uw langetermijnbeleggingsrekeningen.
  • Concentreer u op het vergroten van uw spaargeld (als u kunt) en verhoog uw verwachtingen van winstgevendheid niet.
  • Blijf kalm tot de volgende bullmarkt.
  • Train buitenshuis.
  • Lees boeken, geen kranten.”

Let op: vrije vertaling en enigszins aangepast

Wij hadden het niet beter kunnen zeggen. Je moet in deze situaties enigszins frivool zijn, want we kunnen weinig anders doen. We zijn ervan overtuigd dat de markten zich zullen herstellen, daar twijfelen we niet aan, zoals altijd, en dat zal op een bepaald moment zeker het meest onverwachte zijn.

Daarom, Het beste is, vooral voor degenen die hier niet aan toegewijd zijn, zich te isoleren van het lawaai van de markten en van het leven te genieten.

Als u hiertoe niet in staat bent, raden wij u aan het beheer van uw beleggingen uit te besteden aan een derde partij die hiertoe wel in staat is en u blijft profiteren van uw tijd om van het leven te genieten.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *