Wat is btw en hoe wordt het berekend?

Weet jij wat BTW is? Het is een belastingconcept waarmee u rekening moet houden bij het doen van een transactie, omdat elke aan- en verkoop die u in Chili doet een toeslag heeft die overeenkomt met de betaling van deze belasting. In ons land zijn bijdragen erg belangrijk, aangezien de inning ervan wordt gebruikt om projecten en staatssteun te financieren die alle burgers ten goede komen. Daarom vertellen we u in deze notitie alles over deze belasting.

Wat is btw en welke invloed heeft het op Chili?

Hij belasting over de toegevoegde waarde, Het is geld dat alle Chilenen moeten betalen bij het kopen van goederen en diensten. Natuurlijk, je bent gewend om het op een rekening te zien, of het nu op papier of elektronisch is, maar je wist niet altijd hoeveel het vertegenwoordigt.

Het bedrag is afhankelijk van elk land, maar in het geval van Chili vertegenwoordigt het 19% van de totale transactie. Deze belasting wordt toegepast op al die verkopen van producten of diensten die hoger zijn dan $ 180, dus u moet er rekening mee houden wanneer u deze toeslag toevoegt aan de totale waarde van de aankoop.

Een van de punten waar je rekening mee moet houden is dat dit bedrag niet betaald wordt door de producent of verkoper, maar door de eindconsument. Hoewel we niet gewend zijn om facturen te controleren, hebben alle producten een Btw betaling dat bepaalt de uiteindelijke prijs die u krijgt van een transactie, bijvoorbeeld winkelen in de supermarkt.

Dankzij de belasting over de toegevoegde waarde kan de overheid bepaalde overheidsacties financieren, zoals openbare werken, culturele evenementen of gezondheids- en onderwijsbudgetten. Omdat het een belastingplicht is, moeten alle bedrijven die bijdragen betalen btw toepassen op elk van de producten die ze verkopen.

Voorbeeld om het btw-bedrag te berekenen

Er zijn veel toepassingen die van toepassing zijn op de btw. Om echter de verliesmarge te begrijpen die dit voor de consument met zich mee kan brengen, kunnen we een voorbeeld geven van een aankoop die niet elke dag wordt gedaan, zoals een hoogwaardige Full HD-televisie, waarvan de uiteindelijke waarde rond de $ 400.000 kan liggen. . . Hoeveel daarvan komt overeen met btw?

Welnu, als we het ticket bekijken, zullen we zien dat $ 76 duizend alleen overeenkomt met dit eerbetoon. Met andere woorden, zonder deze belasting zouden de kosten van dit product $ 324.000 bedragen.

Om deze betaling uit te voeren, moet de verkoper de verkoop aangeven met zijn respectieve belastingen, met als doel dat dit bedrag de handen van de staat bereikt en het btw-percentage teruggeeft dat de leveranciers in rekening hebben gebracht.

Deze aangifte heeft een verklaring, aangezien de Staat ervoor moet zorgen dat de verkoper de inning van deze belasting niet op zich hoeft te nemen, maar aangezien het niet zeker is wie de uiteindelijke ontvanger zal zijn, omvatten de transacties van de handelaar aan zijn leveranciers ook VAT. Met dit verschil dat bedrijven heffingskorting opbouwen en dus het recht hebben om dit bedrag terug te betalen.

Boekhouding voor KMO’s met een deskundig team voor uw bedrijf.

Maak je zorgen over je verkopen.
Wij doen uw boekhouding en personeelsbeheer

Ik ben geïnteresseerd!

Andere details die we moeten weten over de Chileense btw

In dezelfde lijn moeten we begrijpen dat btw een indirecte belasting is. Dit betekent dat de staat deze belasting alleen int op het moment van aankoop, dus in tegenstelling tot de directe belastingen, heeft deze geen invloed op het vermogen van de belastingbetaler.

Bovendien is btw ook een bronbelasting, dus wanneer een verkoper deze bijdrage van consumenten int, wordt het bedrag door de handelaar ingehouden om het aan de fiscale entiteiten te leveren wanneer het overeenkomt met belastingaangifte. Met andere woorden, het wordt een “tussenpersoon” tussen de eindconsument en de staat.

Als u zich afvroeg of btw een progressieve of regressieve belasting isu moet weten dat het een regressieve belasting is, omdat er geen verband bestaat tussen het betaalde tarief en de economische capaciteit van de belastingbetaler, maar het komt overeen met een vast percentage dat voor iedereen in gelijke mate wordt toegepast bij de aankoop van producten of diensten, ongeacht de koopkracht van elke persoon.

btw operatie

Als je je afvroeg waarom handelaren dat ook moeten 19% btw betalenHoewel dit geld later aan hen wordt betaald, moet u weten dat het een mechanisme is om het witwassen van geld of belastingontduiking te voorkomen. Daarom is de belasting over de toegevoegde waarde (btw) een bemiddelaar tussen de producent en de consument die het mogelijk maakt om de correcte naleving van het productiecircuit te bevestigen.

De btw-betaling vindt plaats via de kwitanties of facturen, die niet alleen dienen om de aankoop te registreren, maar ook om te bevestigen dat deze belasting is geïnd. Vervolgens leggen we uit hoe ze verschillen.

  • Ticket: Het is het document dat aan de eindconsument wordt bezorgd als ondersteuning voor hun aankoop. De klant heeft echter niet het recht om enige belastingteruggave te vorderen, aangezien dit volgens de wet overeenkomt met hem om te betalen.
  • Rekening: Dit is het papier dat de transacties accrediteert die zijn uitgevoerd voordat het product door de eindconsument wordt gekocht, en daarom zijn zowel de producenten als de handelaren betrokken. Dankzij de factuur kunnen bedrijven deze belasting terugvragen.

Btw-betaling in Chili

Opgemerkt moet worden dat er maandelijks een belastingaangifte moet worden gedaan, beter bekend als F29 en F50, die op verschillende manieren kan worden betaald:

  • Internetten: Als u een geheim wachtwoord heeft, kunt u het SII-platform betreden in het gedeelte Maandelijkse belastingen, waar F29 en F50 verschijnen. Daarna kunt u online betalen met bankproducten, of dit nu een creditcard is of een betaalrekening.
  • Persoonlijk: Een andere mogelijkheid is om naar banken of instellingen te gaan die door de SII zijn geautoriseerd.

Het is belangrijk om dat te vermelden Btw-afdracht kan worden uitgesteld tot twee maanden na opzegging, zolang aan de vereisten wordt voldaan. Anders moet u rekening houden met rente en zelfs boetes, dus het bedrag zal stijgen en uw belastingteruggave in gevaar brengen.

BTW op Diensten

Deze 2023, de Wet nr. 21.420 die belastingvrijstellingen voor alle dienstverleners afschafte, met als doel de financiering van de Universeel Gegarandeerd Pensioen (PGU). Om deze reden zijn er veel belastingplichtigen die dit jaar rekening zullen moeten houden met de afdracht van btw in hun belastingaangifte.

Hoewel er enkele uitzonderingen zijn die vrijgesteld blijven van de inning van deze belasting, die we hieronder noemen:

  • professionele verenigingen.
  • Ambulante gezondheidsdiensten.
  • Personenvervoer.
  • Onderwijs.
  • De aanbieders genoemd in artikel 12 en 13 van de Wet op de omzetbelasting.

We raden u in dit verband aan om eventuele wijzigingen in de gaten te houden. Wilt u hier meer over weten, lees dan de volgende notitie: “BTW voor professionele en digitale dienstverlening: Wijzigingen voor 2023”

Zoals we eerder zagen, BTW is een fiscale verplichting dat het aan iedereen is om te betalen en wetende dat het belangrijk is om te kunnen voldoen aan alles wat de Chileense wetgeving vereist. We hopen dat we je hebben geholpen!

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *