wat het is, symptomen, fasen, typen en behandeling

Wat is seniele dementie

Er is geen ziekte die dementie heet. Minder, seniele dementie. De seniele dementie het is een reeks symptomen die de cognitieve vaardigheden beïnvloedenzodanig dat ze schade toebrengen aan de ontwikkeling van de routine van de persoon die eraan lijdt, die de basis- en instrumentele activiteiten van het dagelijks leven niet op een normale manier kan uitvoeren.

Het bijvoeglijk naamwoord en de achternaam van seniel is niet correct om te gebruiken. Dit wordt vaak gebruikt omdat de meeste getroffenen op oudere leeftijd dementie ontwikkelen, en daarom werd het gezien als een onvermijdelijk gevolg van veroudering. In de loop der jaren is echter geconstateerd dat dit niet het geval is. Dus, Seniele dementie wordt niet langer begrepen als een ziekte en daarbinnen als een exclusieve ziekte van mensen ouder dan 65 jaar.

Oorzaken en soorten seniele dementie

Dementie kan door veel verschillende ziekten worden veroorzaaktdie worden ingedeeld in de volgende vormen van dementie:

Progressieve en onomkeerbare dementieën

De vormen van dementie die toenemen in ontwikkeling en ernst. Hiertoe behoren de volgende:

 • Alzheimer. Het is de meest voorkomende oorzaak van dementie en is verantwoordelijk voor bijna twee derde van de gevallen (naar schatting vertegenwoordigt het tussen de 60 en 70% van de gevallen van dementie).
 • vasculaire dementie. Veroorzaakt door schade aan de vaten, is het het op een na meest voorkomende type. Deze aandoening veroorzaakt de achteruitgang van de hersenen en de patiënt kan ernstige gevolgen hebben, zoals beroertes. Wat patiënten met vasculaire dementie het vaakst ervaren, is meer dan geheugenverlies, moeite met het oplossen van alledaagse problemen en met concentreren en organiseren.
 • Dementie met Lewy-lichaampjes. Na Alzheimer en vasculaire dementie zijn Lewy-lichaampjes de derde meest voorkomende vorm van dementie. Dit zijn eiwitafzettingen die zich abnormaal ophopen in neuronen, met name in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de juiste toestand en werking van gedachten, geheugen en motorische controle.
 • parkinson. Naarmate de ziekte evolueert, nemen ook de symptomen toe, waaronder enkele die kenmerkend zijn voor de staat van dementie.
 • Frontotemporale dementie. Het is een groep ziekten die de verslechtering van zenuwcellen en hun overeenkomstige verbindingen met de frontale en temporale kwabben van de hersenen omvat. Zo beïnvloeden ze de hersengebieden die verband houden met gedrag en taal.
 • gemengde dementie. De vele jaren van onderzoek dat de geneeskunde heeft gedaan om de mogelijke oorzaken van de ontwikkeling van een staat van dementie te analyseren, hebben vastgesteld dat veel van de patiënten die eraan lijden een combinatie van verschillende oorzaken hadden. In feite is het gebruikelijk dat de patiënt tegelijkertijd lijdt aan de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie en Lewy-lichaampjes.

Aandoeningen die dementie veroorzaken en waarvan de ontwikkeling omkeerbaar is

Er zijn verschillende Oorzaken dat kan een toestand van veroorzaken tijdelijke dementie:

 • metabolische en endocriene problemen. Mensen die problemen hebben zoals een abnormale schildklierfunctie, hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel), te veel of te weinig natrium of calcium, of problemen met het opnemen van vitamine B12.
 • Immuun aandoeningen. Als gevolg van een immuuninfectie kunnen koorts of andere bijwerkingen optreden die kunnen leiden tot het ontstaan ​​van dementiesymptomen.
 • Anoxie of hypoxie. Deze aandoening treedt op wanneer de weefsels van de organen niet genoeg zuurstof krijgen voor hun normale werking.
 • voedingstekorten. Als hij niet genoeg vocht drinkt, kan onze oudste een uitdrogingsepisode ervaren die leidt tot desoriëntatie en andere symptomen van dementie. Evenzo kan het ontbreken van bepaalde vitamines, zoals B1, B6 en B12, ze ook veroorzaken.
 • Medicatie bijwerkingen. Medicatiereacties kunnen enkele van de kenmerkende tekenen van dementie veroorzaken.

Een andere van de meest voorkomende classificaties van de soorten dementie is degene die ze verdeelt in primaire en secundaire degeneratieve dementieën, waartoe de volgende aandoeningen behoren:

 • Primaire degeneratieve dementieën: Alzheimer, dementie met Lewy-lichaampjes en frontotemporale dementie.
 • Secundaire degeneratieve dementieën: Vasculaire dementie, dementie veroorzaakt door infecties en die gerelateerd zijn aan Parkinson.

symptomen van seniele dementie

De symptomen van seniele dementie variëren afhankelijk van de oorzaak die het veroorzaakt, zijnde de frequenter het volgende:

Cognitieve afwijking

 • Problemen met het korte- en langetermijngeheugen.
 • Taalstoornis: vertragen en verminderd vermogen om jezelf uit te drukken.
 • Verwarring en desoriëntatie in de drie sferen: temporeel, ruimtelijk en mensen.
 • Moeite met redeneren of het oplossen van alledaagse problemen.
 • Problemen bij het uitvoeren van complexe taken.
 • Apraxie: verminderd vermogen om bewegingen uit te voeren met instructies en een doel, de patiënt voelt zich verloren.
 • Aantasting van motorische functies.

psychologische afwijking

 • Verandering van persoonlijkheid.
 • Depressie.
 • Slaapstoornissen.
 • Eetgedragsstoornis.
 • Ze zijn meestal gebruikelijk hallucinaties en de waanideeën.

Seniele dementie: fasen

Dementie manifesteert zich progressief, zodat de volgende fasen te onderscheiden zijn:

Beginfase seniele dementie

Je ervaart een milde cognitieve stoornis (MCI). Hierdoor verslechtert het kortetermijngeheugen, dus aanvankelijke problemen lijken nieuwe informatie vast te houden of nieuwe concepten en taken te leren. In aanvulling, de eerste moeilijkheden beginnen gemakkelijk te spreken en zich uit te drukken en de eerste gedragsstoornissen. Dat wil zeggen, de persoon zal zich manifesteren met kortere en eenvoudigere zinnen en zal last hebben van bepaalde stemmingswisselingen.

Naaste familieleden of vrienden zijn vaak degenen die deze vroege tekenen van dementie opmerken.

tussenfase seniele dementie

De symptomen beginnen zich duidelijker te manifesteren. Het meest recente geheugen begint versneld verloren te gaanhoewel de meest verre feiten en anekdotes met meer kracht worden onthouden.

De woordenschat begint schaarser te worden en de motorische functies gaan duidelijk merkbaar achteruit.

In deze fase hebben ze voor het eerst hulp bij basistaken zoals baden, eten of aankledenEn. Het is ook de fase waarin de patiënt het meest lijdt dwalende afleveringen, zodat u kunt verdwalen in de stad en meer wordt blootgesteld aan mogelijk dodelijke valpartijen.

Wat emotionele veranderingen betreft, voel je je gefrustreerd, moe en ontmoedigd, dus heb je de neiging om niet sociaal te communiceren.

seniele dementie in een gevorderd stadium

Cognitieve stoornissen zijn ernstig en onomkeerbaar. De patiënt is een geworden totaal afhankelijk persoon die dag en nacht constant aandacht vraagt. Cognitieve functies zijn sterk aangetast en mobiliteit is bijna nihil.

Als gevolg van dit verlies van hun capaciteiten, kunnen patiënten, als ze niet de zorg krijgen die ze nodig hebben, andere ernstige extra problemen krijgen, zoals ondervoeding (omdat ze het vermogen verliezen om te kauwen en voedsel door te slikken).

Wat betreft de geheugentoestand, het verlies is bijna volledig, zodat hij zijn familieleden niet kan herkennen.

agressieve seniele dementie

Veroorzaakt door veranderingen in gedrag en stemming die zich ontwikkelen tijdens de ziekte die dementie veroorzaakt, hebben vaak last van episodes van verbale en fysieke agressie.

Geconfronteerd met dit soort situaties, weten zorgverleners, vanuit hun ervaring in het behandelen van deze patiënten, perfect hoe een persoon met seniele dementie te kalmeren. Hiervoor zetten zij onder meer hun ervaring en kennis in als professionals benadruk uw emotionele vaardigheden. Hierdoor zal onze oudere zich veilig en begrepen voelen, wat zijn dagelijkse houding zal verbeteren.

Seniele dementie: behandeling

Afhankelijk van de ziekte die de dementie veroorzaakt, zal de arts een of andere behandeling instellen. De meest voorkomende is meestal medicatie en de ergotherapieën.

Om deze behandeling toe te dienen, De figuur van de verzorger is de beste hulp die ons familielid kan krijgen, aangezien dementie persoonlijke en stabiele zorg vereist die zowel fysiek als psychologisch moet worden uitgevoerd.. Alleen op deze manier kan onze oudste de verschijning van milde en ernstige symptomen van zijn ziekte vertragen.

Verschil tussen Alzheimer en seniele dementie

Soms worden deze twee gezondheidsproblemen verward. Maar na het lezen van deze vorige regels zal de verwarring niet langer plaatsvinden. Het belangrijkste verschil is dat, zoals aangegeven, dementie een staat van achteruitgang is die wordt veroorzaakt door verschillende ziekten (waarvan Alzheimer de meest voorkomende is), terwijl Alzheimer zelf een ziekte is.

Hoe lang leven mensen met seniele dementie?

Vroege diagnose van ziekten die dementie kunnen veroorzaken is van vitaal belang. Soms hebben hun symptomen de neiging geassocieerd te worden met die van ouderdom, zodat ze niet veel belang hechten en niet naar een dokter gaan. Dit verslechtert de prognose van de ziekte en bevordert de snelle progressie ervan.

Als de diagnose vroeg wordt gesteld, is de levensverwachting van een patiënt die lijdt aan de meest voorkomende vorm van dementie gewoonlijk 10 tot 12 jaar.

Hoe vermaak je een persoon met seniele dementie?

Er zijn activiteiten voor mensen met dementie zodat zowel de mantelzorger als de afhankelijke persoon kan oefenen en helpen in het ziekteproces.

Het cognitief stimuleren van een oudere persoon met seniele dementie lijkt misschien een zware taak, maar er zijn een aantal activiteiten die zorgverleners kunnen helpen om het op de best mogelijke manier te dragen:

De constante stimulatie van een persoon met dementie is essentieel om je aanwezig en in contact te houden met de realiteit. Het maakt en vergemakkelijkt ook de interactie met uw verzorger, waardoor uw gevoel van eigenwaarde en positieve stemming behouden blijven. Het entertainen van een persoon met seniele dementie is gebaseerd op:

 • Waterplanten die in huis of, bij gebrek daaraan, in de tuin aanwezig zijn.
 • Maak samen kruiswoordpuzzels
 • Vind gemeenschappelijke hobby’s.
 • Verzamel munten, brieven of postzegels.
 • Maak een stamboom.
 • Gevouwen kleding.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *