wat het is, symptomen en voortgang

Hoewel het in eerste instantie lijkt dat multiple sclerose een ziekte is die alleen bij jonge mensen voorkomt, is dit niet het geval. Meer dan 10% van de getroffen mensen is ouder dan 65 jaar, een leeftijd die er ook voor zorgt dat de intensiteit van de symptomen hun dagelijks leven meer beperkt dan bij jongere mensen.

Wat is multiple sclerose

Multiple sclerose is een degeneratieve ziekte van het zenuwstelsel dat heeft invloed op de brein Toch de ruggengraat. Het is een chronische aandoening en dat voorlopig er is geen medicijn.

Deze ziekte tast de myelinede substantie die zenuwcellen omringt en beschermt en die er hoofdverantwoordelijk voor is dat elektrische impulsen snel en efficiënt van het ene neuron naar het andere worden overgebracht.

Door de verslechtering van myeline worden littekens gevormd, ook wel bekend als sclerose (die op meerdere locaties in de hersenen en het ruggenmerg worden geproduceerd, vandaar de ‘multiple sclerose’). Wat deze schade aan myeline veroorzaakt, is de onmogelijkheid van correcte overdracht van zenuwimpulsen.

Multiple sclerose: symptomen

Als u multiple sclerose heeft, valt het immuunsysteem het beschermende omhulsel aan, bekend als myeline, dat zenuwvezels bedekt en communicatieproblemen veroorzaakt tussen de hersenen en andere delen van het lichaam.

De symptomen van multiple sclerose en de evolutie ervan variëren enorm van patiënt tot patiënt. Vandaar dat het ook wordt genoemd “de ziekte met duizend gezichten”.

De symptomen van multiple sclerose zijn ook afhankelijk van de locatie en de ernst van zenuwvezelbeschadiging in het centrale zenuwstelsel. Sommige mensen met multiple sclerose in een vergevorderd stadium kunnen ze het vermogen verliezen om zonder hulp of volledig te lopen. Andere mensen daarentegen kunnen lange perioden van stopzetting hebben zonder nieuwe symptomen te ontwikkelen, afhankelijk van het type multiple sclerose. dat ze hebben

Gezien de uitwendigheid van deze symptomen, kunnen deze als volgt worden verdeeld:

zichtbare symptomen

Dat zijn ze worden duidelijker waargenomende meest voorkomende zijn de volgende:

Is een van de meest voorkomende symptomen. De tremor komt vooral voor in de bovenste extremiteiten. De meest voorkomende soorten tremoren bij multiple sclerose zijn houdingstrilling (verschijnt wanneer het hoofd of een van de ledematen een vaste houding aanneemt) en de intentie tremor (degene die optreedt wanneer u een object wilt grijpen).

Patiënten met sclerose lijden aan een aandoening die wordt gekenmerkt door verminderd vermogen om bewegingen te coördineren, waaraan het verlies van kracht wordt toegevoegd. Dit kan worden waargenomen in de meest dagelijkse handelingen van onze ouderen. Bijvoorbeeld schrijven, bestek gebruiken tijdens maaltijden of kleine voorwerpen oppakken.

De onnauwkeurige articulatie van woordennet zoals veranderingen in de spreeksnelheidoa vocale vermoeidheid Ze verschijnen bij de meeste mensen met multiple sclerose. Om te voorkomen dat deze problemen het leven van ons gezinslid beperken, is vroegtijdige aandacht van een logopedist en neuropsycholoog van het grootste belang.

  • Darm- of blaasproblemen

In sommige gevallen treft deze ziekte ook de darm en blaas. Dit komt door een aantal factoren, zoals een langzamere darmtransit of een gebrek aan coördinatie van de sluitspier. Constipatie, gebrek aan honger of buikpijn zijn dus veelvoorkomende problemen.

onzichtbare symptomen

Dit soort symptomen zijn moeilijker waar te nemen dan de vorige, en in veel gevallen houden ze niet direct verband met multiple sclerose. Dit zijn de volgende:

Is het meest voorkomende symptoom. Bijna 90% van de mensen met deze ziekte heeft er last van algemene vermoeidheid. Dit heeft ook een grote impact op hun levenskwaliteit, aangezien het een zeer negatieve impact heeft op hun dagelijkse routine.

Samen met vermoeidheid is het een van de eerdere symptomen en wat bepaalt nog meer het leven van mensen met multiple sclerose. Deze mobiliteitsproblemen worden steeds erger en kunnen in de ernstigste gevallen leiden tot verlies van autonomie.

Het is een van de symptomen die de grootste impact kan hebben op de kwaliteit van leven van patiënten en dat is het ook een van de meest voorkomende (twee op de drie mensen met multiple sclerose ervaren pijnepisodes). Deze komen voornamelijk voor in de extremiteiten, rug en hoofd (lijdt aan hoofdpijn en migraine met een grotere intensiteit dan die van de algemene bevolking).

De Slaapproblemen Ze komen zeer vaak voor bij oudere patiënten (meer dan 70% heeft er last van). Deze stoornis, die wordt gereproduceerd in de vorm van moeite met inslapen, in slaap vallen op ongeschikte plaatsen of te slaperig zijn gedurende de dag, kan andere symptomen zoals pijn en vermoeidheid verergeren.

De cognitieve disfunctie Het is nog een gevolg van de ziekte. Er zijn verschillende functies die het meest worden beïnvloed: nabij geheugen, informatieverwerking en het vermogen om problemen op te lossen. De cognitieve revalidatie Het kan zeer effectief zijn bij de behandeling van deze aandoeningen.

Het is ook belangrijk om te zeggen dat zeer relevante functies niet worden beïnvloed, zoals algemeen intellect en begrijpend lezen.

De oogzenuwontsteking Het is de eerste manifestatie van de ziekte in 20/30% van de gevallen. Het is een ontsteking van de oogzenuw die wazig zien, doffe pijn achter het oog en verlies van kleurenzicht veroorzaakt (kleuren lijken minder levendig).

De spasticiteit Het wordt beschreven als een aandoening die bestaat uit spierrigiditeit en onwillekeurige spasmen. Veroorzaakt door verwondingen aan het bovenste motorische gebied, het ruggenmerg en de hersenen, kan de mate van spasticiteit in de loop van de tijd enorm variëren.

De symptomen komen niet alleen voor op fysiek en cognitief gebied, maar ook op het gebied van de emotioneel. Zo kan de stemming worden beïnvloed door multiple sclerose, waardoor afleveringen kunnen worden geproduceerd depressief.

Patiënten met multiple sclerose kunnen last hebben van dysfagie, een ziekte die problemen veroorzaakt bij het doorslikken van voedsel. Nog maar een paar dagen geleden hebben we alles verteld over wat dysfagie is.

Evenwichtsproblemen, duizeligheid en duizeligheid komen voort uit de onderbreking in neurale communicatie. Op basis hiervan loopt de persoon wankel. Daarnaast wordt het evenwicht ook beïnvloed door andere symptomen die we in eerdere regels hebben blootgelegd, zoals visuele problemen, tremoren of vermoeidheid.

Deze kunnen elk deel van het lichaam aantasten, van het gezicht, de armen of de benen. De meest voorkomende gewaarwordingen zijn gevoelloosheid, tintelingen, branden, steken en overgevoeligheid van de huid. De stijging van de omgevingstemperatuur kan deze aandoeningen verergeren.

Verschil tussen multiple sclerose en amyotrofische laterale sclerose

wereld multiple sclerose dag

Hoewel ze in het begin enkele van hun symptomen kunnen delen, ze zijn in de meeste opzichten heel verschillendvooral met betrekking tot snelle ontwikkeling van de ziekte al levensverwachting. Amyotrofische laterale sclerose beperkt dus verder het dagelijks leven van patiënten die eraan lijden, aangezien het een ernstiger aandoening is dan multiple sclerose.

Diagnose van multiple sclerose

Er zijn geen specifieke testen om multiple sclerose te diagnosticeren.

Om tot een duidelijke diagnose te komen, heet dat “differentiële diagnose”: ziektes uitsluiten die op een vergelijkbare manier kunnen verlopen.

Op basis hiervan zal de arts de volgende tests uitvoeren:

  • Bloed Test.
  • medullaire punctie
  • Magnetische resonantie.
  • Geschiedenis van de kliniek.

Multiple sclerose behandeling

Momenteel, er is geen remedie voor multiple sclerose. De behandelingen die worden toegepast dienen alleen om hun symptomen te verlichten. De therapieën zijn van twee soorten:

  • farmacologisch: om te proberen de progressie van de ziekte te stoppen.
  • rehabilitator: om de dagelijkse functionaliteit te behouden.

Fysiotherapie om multiple sclerose te bestrijden

Fysiotherapie voor ouderen is de hoofdbehandeling. Hiermee is het mogelijk om de kwaliteit van leven van mensen die aan deze degeneratieve ziekte lijden aanzienlijk te verbeteren. De fysiotherapeut werkt aan motorische en sensorische problemen zodat de persoon herstelt na de meest intense uitbraken en kan genieten van de maximaal mogelijke functionaliteit.

Hoe verloopt multiple sclerose?

Houd er rekening mee dat elke persoon anders is, maar het kan meestal tientallen jaren duren voordat de persoon ondersteuning nodig heeft om zich te verplaatsen, en zelfs nog langer totdat zich een aanzienlijke handicap ontwikkelt.

Minstens 50% van de Dat hebben multiple sclerose Relapsing-remitting patiënten ontwikkelen uiteindelijk een gestage progressie van symptomen, met of zonder perioden van remissie, binnen 10 tot 20 jaar na het begin van de ziekte.

In die zin ervaren de meeste ouderen of afhankelijke mensen met multiple sclerose in de beginfasen symptomen bij uitbraken. Meestal verdwijnen deze symptomen na de uitbraak of verdwijnen ze zelfs.

Na verloop van tijd kan de ziekte progressiever verlopen. Op deze manier zijn er geen drastische variaties in symptomen, zoals bij uitbraken, maar eerder multiple sclerose vordert langzaam en gestaag.

Kan multiple sclerose worden verward met angst?

Multiple sclerose kan sindsdien worden verward met angst dit komt in veel gevallen voor bij multiple sclerose. Maar de waarheid is dat angst een van de gevolgen is die multiple sclerose kan hebben.

Multiple sclerose (MS) ontstaat wanneer het immuunsysteem van het lichaam myeline aanvalt, het vetachtige materiaal dat neuronen isoleert en een snelle overdracht van elektrische signalen mogelijk maakt. Wanneer myeline beschadigd is, wordt de communicatie tussen de hersenen en andere delen van het lichaam verstoord, wat leidt tot problemen met het gezichtsvermogen, spierzwakte, moeite met evenwicht en coördinatie, en cognitieve stoornissen.

Een op de drie mensen met multiple sclerose lijdt aan angst, dus het is de moeite waard om de relatie tussen de twee gezondheidsproblemen te vragen.

In die zin zijn fibromyalgie, prikkelbare darmsyndroom, migraine, angst, depressie en bipolaire stoornis enkele van de eerste tekenen die worden ontdekt aan de oorsprong van multiple sclerose volgens onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van British Columbia (UBC) in Vancouver. , Canada en gepubliceerd in ‘Journal over multiple sclerose‘.

Bovendien levert deze studie duidelijk bewijs dat multiple sclerose kan worden voorafgegaan door vroege symptomen, bekend als prodromen, die niet als “klassieke” manifestaties van de ziekte worden beschouwd, zoals wazig zien, gevoelloosheid of zwakte in de ledematen.

Vooruitgang in multiple sclerose

In de afgelopen jaren, de prognose van mensen die het presenteren is aanzienlijk verbeterd. Dankzij de nieuwste ontwikkelingen zijn onderzoekers er zeker van dat ze over een paar jaar zo’n effectieve behandeling kunnen creëren die patiënten die aan deze ziekte lijden zullen verouderen zonder een degeneratieve fase te hebben bereikt. Welnu, er zijn een groot aantal onderzoeksteams die zich op dit moment ontwikkelen nieuwe behandelingen voor multiple sclerosewaarin het enorme werk opvalt om het verloop van de ziekte vooraf te kunnen weten.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *