wat het is, soorten, symptomen en behandeling

Als een ziekte die verschijnt en toeneemt naarmate de leeftijd vordert, reumatoïde artrose Het is een van de meest voorkomende oorzaken van invaliditeit bij ouderen geworden.

Zo is zijn aanwezigheid dat Ongeveer 28% van de wereldbevolking ouder dan 60 jaar lijdt aan artrose.. In het specifieke geval van Spanje lijden ze zeven miljoen mensen, een cijfer dat blijft groeien. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn aanwezigheid is de afgelopen 20 jaar met 70% toegenomen.

Wat is artrose

Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst kort uitleggen wat gewrichten zijn en wat hun functie is. De gewrichten zijn de elementen van het skelet die de verbinding tussen twee botten en daarmee hun beweging mogelijk maken. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met kraakbeen, zodat dit werkt als een schokdemper tegen botwrijving en beweging van het gewricht mogelijk maakt. Wanneer dit gewrichtskraakbeen verslechtert, ontstaat degeneratieve artrose, wat een chronische reumatische aandoening is.

Er moet rekening mee worden gehouden dat artrose de tweede oorzaak van blijvende invaliditeit op aarde is, na hart- en vaatziekten.

Naarmate het vordert, wordt het kraakbeen eerst broos en broos, wat leidt tot dunner worden. Na verloop van tijd breekt het kraakbeen volledig af totdat het verdwijnt, waardoor de botten bloot komen te liggen.

Zoals we in de volgende regels beschrijven, hoewel artrose zich in elk deel van het lichaam kan ontwikkelen, Het treft vooral de handen, knieën, heupen en cervicale en lumbale gebieden..

De reumatoïde artrose Het kan de basisschool of de middelbare school zijn:

 • Primaire reumatoïde artrose: de oorzaak is onbekend (zoals in de overgrote meerderheid van de gevallen het geval is).
 • Secundaire reumatoïde artrose: Veroorzaakt door een andere ziekte of pathologie, waaronder infectie, aangeboren gewrichtsafwijking, verwonding, stofwisselingsstoornis of aandoening die schade aan gewrichtskraakbeen heeft veroorzaakt.

Artrose handen

Wanneer het kraakbeen in de gewrichten van de handen verslechtert, kan de artrose in de handen.

Er zijn drie plaatsen waar dit type artrose meestal voorkomt:

 • Aan de basis van de duim, op het punt waar de duim en pols aansluiten.
 • Bij het gewricht dat zich het dichtst bij de vingertop bevindt.
 • In het middelste gewricht van een vinger.

Naast de algemene symptomen zoals stijfheid, ontsteking en pijn en misvorming van deze ledematen, kan artrose benige uitsteeksels of knobbeltjes veroorzaken.
Naarmate artrose vordert, onze Oudere volwassenen kunnen het moeilijk vinden om gewone bewegingen uit te voeren, zoals een voorwerp vastpakken of de sleutel omdraaien om een ​​deur te openen of te sluiten.

Wat betreft de specifieke behandeling, de arts zal de uitvoering van oefeningen voorschrijven om de vingers van de handen te werken en het gebruik van zachte en strakke mouwen om, door middel van warmte, gewrichten te ontlasten en hun bewegingsvermogen te behouden.

artrose knie

Het kniegewricht bestaat uit het dijbeen, het scheenbeen en het kuitbeen. Wanneer het gewrichtskraakbeen dat ze bedekt verslechtert, de artrose in de knie.

Dit type artrose is vooral frequent, aangezien de knie een “last” -gewricht is. Dat wil zeggen, het moet het hele gewicht van het lichaam vasthouden en ondersteunen, en elke keer dat we een object optillen, krijgt het meer druk.

Als gevolg van dergelijke kraakbeenslijtage, onze ouderen zien hun knieën misvormd en hebben moeite met lopen en staan. Het meest typische gevoel is dat de knie faalt bij het zetten van een stapwaardoor de patiënt een progressieve slapte ontwikkelt.

Een van de meest voorkomende behandelingen zijn elastische knieverbanden, waarmee het mogelijk is om het gewricht te ontlasten en, zij het in zeer geringe mate, pijn te verlichten.

cervicale artrose

De wervelkolom bestaat uit zeven wervels die met elkaar articuleren. Het gewricht tussen twee wervels is bedekt met kraakbeen. Wanneer dit degenereert of gewond raakt, produceert het cervicale artrose.

Het meest kenmerkende symptoom van dit type artrose is nekpijn (cervicalgie) die optreedt bij beweging. Onze ouderen kunnen acute nekpijn ervaren, waarbij de pijn plotseling hevig lijkt en na een paar dagen verdwijnt, of frequente nekpijn, waarbij de pijn chronisch aanhoudt.

Onder de soorten van meest voorkomende behandelingMarkeer de fysiotherapie om de cervicale spieren te versterken, houdingsmetingen (bijvoorbeeld het gebruik van een speciaal kussen om in de juiste houding te slapen), lokale warmtetoepassing En tijdelijk gebruik van zachte halsbanden. Met betrekking tot deze laatste maatregel moet worden opgemerkt dat het gebruik ervan gedurende lange tijd niet wordt aanbevolen, omdat dit verzwakking en atrofie van de cervicale spieren kan veroorzaken.

lumbale artrose

Wanneer het kraakbeen in de gewrichten van de onderrug (het gebied dat van de taille naar het bovenste deel van de billen loopt) verslechtert, lumbale artrose.

Het meest voorkomende symptoom is pijn met mechanische kenmerken.. Dit is degene die verschijnt bij beweging en lumbale overbelasting en verbetert bij rust. Hoewel deze pijn over het algemeen in de onderrug wordt gevoeld, kan deze ook worden “uitgestraald” en verschijnen op aangrenzende plaatsen zoals de bil of de dij.

Soms kan lumbale artrose asymptomatisch zijn, zodat de persoon bij toeval ontdekt dat hij er last van heeft wanneer er om andere redenen een lumbale röntgenfoto wordt gemaakt.

Naast de door de specialist vastgestelde farmacologische behandeling, Het is vooral belangrijk dat onze ouderen hun houdingsgewoonten veranderen: slaap op een plat bed, ga niet op doorgezakte fauteuils of banken zitten en gebruik stoelen met rechte rugleuningen die hun rug dwingen om een ​​hoek van 90º te behouden.

Heup artrose

De botten van het bekken en het dijbeen vormen het heupgewricht. Deze verbinding is bedekt met kraakbeen, dat, wanneer het degenereert, de juiste aangrijping tussen het bekken en het dijbeen verloren gaat, waardoor de zogenaamde heup artrose.

Net als bij de andere soorten artrose die hierboven zijn genoemd, Het fundamentele symptoom van artrose van de heup is pijn.. Concreet is deze pijn gelokaliseerd in de liesstreek.

Soms, pijn kan zich uitbreiden naar andere delen van het lichaamaangezien het gebruikelijk is dat het van de dij naar de knie gaat, waardoor de patiënt in de war raakt door te denken dat de pijn van de laatste komt.

Omdat de heup een zeer belangrijke rol speelt bij het ondersteunen van het lichaam, heupartrose is een van de meest invaliderende. Onze oudste zal bijvoorbeeld moeite hebben met het uitvoeren van bewegingen zoals opstaan ​​of gaan zitten in een stoel.

Om de mobiliteit te herstellen en de pijn veroorzaakt door artrose te verlichten, kan de specialist beoordelen verschillende behandelingsopties, een van de meest voorkomende is een operatie. Hierdoor wordt een totale heupprothese uitgevoerd, een ingreep die doorgaans zeer succesvol is.

Hoeveel jaar kun je leven met artrose?

De levensverwachting van een oudere persoon met artrose hangt van veel factoren af. U kunt echter vele jaren leven met artrose, omdat het niet kan worden genezen.

zoals leeftijd, ernst van de ziekte, locatie van het aangetaste gewricht, levensstijl en beschikbare medische behandelingen.

Over het algemeen vermindert artrose de levensverwachting van een persoon niet significant, maar het kan wel van invloed zijn op de kwaliteit van leven en het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Met de juiste behandeling kunnen veel mensen met artrose vele jaren met een goede kwaliteit van leven leven.

Verschil tussen artritis en artrose

In deze vermelding dat we een paar dagen geleden publiceerden, we spraken over artritis en we legden uit waar deze ziekte uit bestaat. Een van de secties is gewijd aan het verschil tussen artritis en artrose.

symptomen van artrose

Hij Het meest kenmerkende symptoom van degeneratieve artrose is pijn.. Gaat over een pijn gekenmerkt door de volgende kenmerken:

 • Scherp.
 • beperkend.
 • Het is niet altijd constant (patiënten kunnen lange tijd zonder pijn zijn).
 • Het verdwijnt meestal met rust.

Pijn wordt vergezeld door volgende symptomen:

 • Gewrichtsontsteking.
 • Stijfheid en spieratrofie.
 • Crackles en, in sommige gevallen, gezamenlijke effusie.
 • Verslechtering en progressieve beperking van mobiliteit.
 • Als gevolg van al het bovenstaande: veranderde stemming.

Artrose behandeling

Er is geen curatieve behandeling om degeneratieve artrose te bestrijden, maar er zijn behandelingen die de symptomen ervan kunnen verlichten en de ontwikkeling ervan kunnen vertragen.. Het uiteindelijke doel van de behandeling zal zijn om pijn te verminderen en functionele vaardigheden te verbeteren.

Het begrijpen, onze ouderen hebben verschillende alternatieven:

 • fysieke metingen. Voer geschikte fysieke oefeningen uit voor het type artrose waaraan onze oudere lijdt, en vermijd activiteiten die de aangetaste gewrichten verslijten.
 • Drugs. Hij reumatoloog U kunt medicijnen voorschrijven om pijn te verminderen, de meest voorkomende zijn ontstekingsremmers, analgetica en infiltraties.
 • Chirurgie. Dit is de laatste optie, ontworpen voor de meest ernstige gevallen van artrose, die niet verbeteren met een van de voorgaande behandelingen.

Hoe lang duurt een opflakkering van artrose?

Artrose is, zoals terecht is opgemerkt, een chronische ziekte die met de juiste zorg moet worden behandeld.

Om te weten wat te doen bij een uitbraak van artrose, is het raadzaam om warmte of koude te gebruiken, afhankelijk van waar de oudere zich het prettigst bij voelt, maar niet meer dan 20-30 minuten per dag. In de ochtend, als je meer stijfheid en pijn hebt, is een warme douche met een krachtige straal handig. voor warmte geven aan de gewrichten en lokale massage.

Het is belangrijk om schoenen zonder hoge hakken en zonder veters te dragen zodat je niet hoeft te bukken.

Hoe artrose te stoppen

Ouderen kunnen op de volgende manieren het ontstaan ​​van artrose voorkomen aanbevelingen:

 • Voer lichaamsbeweging uit, zoals zwemmen.
 • Vermijd overgewicht.
 • Volg een dieet rijk aan voedsel voor artrose. Tussen de meest voordelig olijfolie, fruit zoals kersen en citrusvruchten, vetzuren zoals zalm en voedingsmiddelen die rijk zijn aan alfa-linoleenzuur zoals walnoten, lijnzaad of chia.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *