Volatiliteit op financiële markten

Tot nu toe waren er in 2022 momenten van volatiliteit op de financiële markten, die we in meer informele taal zouden kunnen vertalen als “ze waren hectisch”.

Ten eerste was er de bezorgdheid die voortkwam uit de inflatoire situatie en de meer dan waarschijnlijke stijging van de rentetarieven. Daarbij kwam nog de invasie van Oekraïne door Rusland, die een zeer negatieve impact had op de financiële markten, niet alleen op aandelen, maar ook op vastrentende waarden, en die alle portefeuilles over de hele linie trof.

Alle belangrijke indices zijn tot nu toe gedaald in 2022, met slechts een paar grondstoffenindices en goud die gespaard blijven van dalingen.

Deze kwesties hebben beleggers voor veel vragen gesteld. Niet alleen over de vooruitzichten voor de portefeuilles na die dalingen, maar ook over hoe ze zouden moeten reageren op de ervaren turbulentie.

Bij onzekerheid is het normaal dat onze klanten en volgers twijfelen over hoe te handelen. Daarom hebben we enkele van de meest voorkomende vragen en onze beste antwoorden geselecteerd. Uiteraard afhankelijk van ons perspectief van langetermijnbeleggers met sterk gediversifieerde portefeuilles.

Ik hou niet van volatiliteit op de financiële markten. Wat moet ik doen?

Niemand houdt van de volatiliteit van de financiële markten. Zelfs de meest onderlegde beleggers hebben het moeilijk als er dips zijn. Het is normaal om je ongemakkelijk te voelen en je zorgen te maken.

Het belangrijkste om in gedachten te houden is de volatiliteit op de financiële markten. Dat wil zeggen, de stijgingen en dalingen van tijdelijke markten zijn een inherent onderdeel van beleggen.

We kennen bijna allemaal de uitdrukking “wie mooi wil zijn moet pijn lijden” of “wie geen risico neemt, wint niet”. Dit is gewoon zo. Lijden aan vallen is de prijs voor een zekere winstgevendheid op middellange en lange termijn.

Om deel te nemen aan een show moeten we een min of meer duur kaartje betalen. Om toegang te krijgen tot een bepaald rendement moeten we betalen met ons “lijden” (risico, volatiliteit, dalingen); met andere woorden, dit is de tol of wat in technische termen de “risicopremie” wordt genoemd. Hoe meer winstgevendheid we willen behalen, hoe hoger het ticket in termen van “lijden”; in technische termen moeten we een hogere “risicopremie” accepteren.

Als we beleggen, moeten we op de een of andere manier accepteren dat we onderweg ook ups en downs zullen doormaken. Om toegang te krijgen tot een bepaald rendement moeten we betalen met ons “lijden” (risico in de vorm van volatiliteit of dalingen); met andere woorden, dit is de tol of wat in technische termen de “risicopremie” wordt genoemd.

Hoe meer winstgevendheid we willen behalen, hoe hoger het ticket in termen van “lijden”; in technische termen moeten we een hogere “risicopremie” accepteren, dat wil zeggen extremere ups en downs. Normaal gesproken moeten we langer wachten om onze beloning te krijgen, het belangrijkste is dat we die tijd hebben, dat wil zeggen dat onze horizon het toelaat.

Natuurlijk, bij beleggen geldt normaal gesproken hoe riskanter het is, hoe meer beloning we krijgen in de vorm van winstgevendheid en we zijn niet verplicht om alle ups en downs te doorstaan.

Het is voldoende om niet of een keer per jaar op onze beleggingsrekening te kijken.

Hoe doen we het bij ?

De manier waarop we portefeuilles opbouwen houdt rekening met deze bewegingen en de verwachting dat deze gebeurtenissen tijdelijk zijn. Want als we de geschiedenis van de markten analyseren, zullen we zien dat deze vol zit met deze “correcties”.

Ze worden correcties genoemd, juist omdat de natuurlijke langetermijntrend van markten bullish is.

We kunnen in de verleiding komen om ons plan op te geven en te annuleren op momenten dat de dalen bijzonder snel of steil zijn.

Door dit te doen, lopen we alleen volgende rally’s mis die ook vaak onvoorspelbaar zijn en vaak de dagen van hogere procentuele winsten bevatten. Vrucht van dezelfde volatiliteit die inherent is aan deze periodes.

De moeilijkheid die mensen hebben om onze emoties te beheersen, vooral die met betrekking tot financiële kwesties, is bekend.

Het is normaal dat we moeite hebben om onze angsten op korte termijn te overwinnen, maar we moeten leren ermee om te gaan om onze financiële doelen op lange termijn te bereiken, anders zullen we nooit succesvol beleggen.

Moet ik mijn terugkerende bijdragen stopzetten?

Dit is nog een van de vragen die we regelmatig krijgen. We kunnen het riskant vinden om meer geld toe te voegen in tijden van turbulentie. Maar zoals we wiskundig hebben aangetoond, is het niet handig om te stoppen met investeren op momenten van onzekerheid. Beetje bij beetje beleggen heeft veel voordelen en deze worden relevanter in tijden van volatiliteit.

We zullen hier niet veel meer op aandringen: het antwoord is heel simpel, in tijden van vallen kopen we gewoon goedkoperWat voor zin heeft het dan om onze bijdragen stop te zetten?

Is het nu een goed moment om te investeren?

Dit is een andere veel voorkomende vraag. Vaak is het niet eens een vraag, maar dips werken als een blokkade voor onze investeringsactiviteiten vanwege de onzekerheid die ze creëren.

als mensen houden we van het gevoel hebben dat we de beste tijd hebben gekozen om te investeren.

Dit, dat op korte termijn van enig belang kan zijn (aangezien niemand graag zijn winstgevendheidgrafiek ziet dalen), is op lange termijn van weinig belang..

Eigen uitwerking met data van Bloomberg: Evolutie van de S&P500-index en grote geopolitieke gebeurtenissen van 1988 tot 25-03-2022. In deze periode is de index ongeveer 4.000% gestegen, wat overeenkomt met een JKP (equivalent jaarlijks tarief) van 11%.

Wat betekent de grafiek?

Zoals we in de bovenstaande grafiek zien, geopolitieke gebeurtenissen hebben zelden een blijvende impact op de financiële markten en historisch gezien worden dalingen gevolgd door rally’s.

Ook worden grote watervallen vaak gevolgd door grote rally’s. Natuurlijk kan het vallen sneller zijn dan het herstel. Laten we de Covid-19-crisis als voorbeeld nemen; de markten daalden met 30% in slechts één maand, en het herstel duurde ongeveer 4 maanden, maar zelfs in dat geval, een paar maanden later, overtroffen de markten duidelijk de pre-covid-records.

Als we ons afvragen of het nu een goed moment is om te investeren, moeten we de alternatieven aan de andere kant van de schaal plaatsen.

De inflatie is momenteel hoog, dus we hebben de garantie dat contant geld in de loop van de tijd waarde verliest, uitgehold door het verlies aan koopkracht.

Aan de andere kant raden we ook niet aan om agressief te speculeren en geld toe te voegen met vallen, aangezien niemand kan weten of we op het minimumpunt zitten: we raden liever aan om zelf te creëren of ons investeringsplan op middellange/lange termijn te volgen volgens onze financiële behoeften. en tijdshorizon, en beleg idealiter op terugkerende basis zoals besproken in het vorige punt.

Moet ik mijn risicoprofiel aanpassen als er volatiliteit is op de financiële markten?

Dit is nog een van de veelgestelde vragen in omstandigheden van volatiliteit op de financiële markten. Er gaat niets boven het doorlopen van deze situaties om te begrijpen wat onze werkelijke perceptie van risico is.

We raden aan om ons risicoprofiel niet zomaar te wijzigen, laat staan ​​om het regelmatig te doen. Maar ja, als de extreme volatiliteit eenmaal voorbij is, doe dan een zelfanalyse.

Een ding dat u kunt doen als u tijdens deze of een andere periode van volatiliteit te veel hebt geleden, is uw risicoprofiel te heroverwegen.

U kunt de antwoorden die u hebt gegeven bij het afleggen van uw beleggersprofieltest opnieuw bekijken en ze opnieuw als “koud” beschouwen zodra deze periode van volatiliteit voorbij is..

Als u onze hulp nodig heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons ondersteuningsteam.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *