Stijgende trend op de aandelenmarkt en bearmarkten

Het monitoren van de financiële markten in 2022 heeft ons geholpen om nauwkeurig te illustreren en te differentiëren:

Zoals we in de volgende grafiek kunnen zien, bevonden de belangrijkste aandelenmarkten (S&P500 en MSCI World) zich eind september 2022 nog steeds in een bearmarktsituatie, met dalingen vanaf hoogtepunten van ongeveer -25% en iets minder, -21% voor MSCI Europa.

Tijdens de zomer was er een beursrally, waarbij zelfs de Nasdaq in een bullmarktsituatie terechtkwam, maar dit was voor een paar dagen, zoals we waarschuwden dat het kon gebeuren. De Nasdaq bereikte een nieuw dieptepunt op 30-09-2022, met -34% vanaf de hoogtepunten.

Het ergste van deze bearmarkt is dat, zoals we in de bovenste grafiek zien, de daling van de aandelenmarkten is gecombineerd met een daling van de obligaties. De Global Aggregate Bond Index sloot ook op de dieptepunten van het jaar, met een accumulatie van -15% ten opzichte van de hoogtepunten, waardoor de klassieke 60/40-portefeuille met een ongebruikelijke -21% daalde.

Beurscrashes zijn normaal en bearmarkten komen vaak voor

Marktcorrecties, bearmarkten, bullmarkten wisselen elkaar voortdurend af in de geschiedenis van de aandelenmarkten.

Historische prijs van de S&P500 van 1950 tot heden. Bron: Bloomberg

Een grafische manier om deze constante dalingen en herstelbewegingen te visualiseren is te zien in de bovenste grafiek onderaan (in rood), waar de dalingen van maxima worden weergegeven. We zien dat de dalingen van min of meer diepte constant zijn, net als de comebacks.

Sommige vallen op door hun intensiteit, die gerelateerd zijn aan bearmarkten. In de regel zijn het heftigere valpartijen (gelijk aan of hoger dan -20%) en duren ze meestal langer.

In de grafiek hebben we ze genummerd van 1 tot 10, waarbij we de huidige crisis voorlopig buiten de analyse houden. De reden is dat we nog steeds geen definitieve gegevens hebben (dagen van vallen, dagen van herstel, totaal aantal dagen van de cyclus en maximale val).

In de bovenstaande infographic zien we de eerste 5 cycli met berenmarkten tussen 1950 en 1980, gemiddeld hadden ze:

 • 261 dagen lager (1,3 jaar), met een bereik van 0,7 jaar tot 2,2 jaar
 • 516 terugverdiendagen (2,6 jaar) met een bereik van 0,7 jaar tot 7,3 jaar
 • 777 dagen totale cyclusduur (3,9 jaar) met een gemiddelde daling van 31% met een bereik van -22% tot -48%

In bovenstaande infographic zien we de andere 5 cycli met bear markets tussen 1980 en 2020, die gemiddeld hadden:

 • 303 dagen lager (1,5 jaar), met een bereik van 0,1 jaar tot 3,2 jaar
 • 552 terugverdiendagen (2,8 jaar) met een bereik van 0,3 jaar tot 9 jaar
 • 856 dagen totale cyclusduur (4,3 jaar) met een gemiddelde daling van 40% met een bereik van -27% tot -57%

Zoals we kunnen zien, zijn de gemiddelden vergelijkbaar wat betreft de gemiddelde duur van de cycli, hoewel de gemiddelde daling in deze periode hoger is, veroorzaakt door de grote financiële crisis van 2007 tot 2009.

De combinatie van de twee cycli en de volledige periode van 1950 tot 2020 zou dus de volgende gemiddelde statistieken opleveren, eveneens vergelijkbaar en die als leidraad kunnen dienen: referentie wanneer we worden geconfronteerd met bearmarktsituaties zoals de huidige om te weten wat we gemiddeld kunnen verwachten:

 • 306 dagen down (1,5 jaar) met een bereik van 0,1 jaar tot 3,2 jaar
 • 548 hersteldagen (2,7 jaar) met een bereik van 0,3 jaar tot 9 jaar
 • 853: totale cyclusduur (4,3 jaar) met een gemiddelde daling van 36% en een bereik van -22% tot -57%

Als we wat dieper in de data duiken, zien we in de bovenste grafiek dat hoewel er geen directe relatie (hoge correlatie) is tussen de valperiode en de herstelperiode, er wel er is een relatie, (heel logisch) dat hoe langer de inzinkingsperiode, hoe langer de herstelperiode.

Als we de twee “abnormale” cycli 1980 tot 1982, die een lange downperiode (2 jaar) maar een supersnel herstel (58 dagen) hadden, en de jaren 70-cyclus, met een lange (uitzonderlijk lange) herstelperiode, weglaten de herfst zou deze relatie duidelijker zijn.

In de bovenstaande grafiek kunnen we meer interessante conclusies zien:

 • De covid-19-crisis was een uitzonderlijk geval, een supersnelle cyclus, zij het met “normale” dalingen van een bearmarkt.
 • De grote financiële crisis valt op als de diepste val, hoewel niet de langste

Zodra deze twee cycli zijn uitgesloten, observeren we twee groepen.

De belangrijkste of meest voorkomende:

Een schilderij (linksboven en exclusief de twee als uitzonderlijk beschouwd) waar ze ingelijst zijn de meeste cycli 6/8 of 75% van de gevallen met een cyclusduur van 1,6 jaar tot 3,5 jaar (zeg gemiddeld 2,5 jaar) en valt tussen 22% en 35% (zeg gemiddeld 30%).

Een andere rechthoek met slechts twee naamvallen komt daarom veel minder vaak voor:

 • Met langere cycli over 9 jaar
 • Met dalingen van bijna 50%

Aandelen hebben een (natuurlijke) langdurige opwaartse trend

Dit onderzoek laat ons zien dat hoewel we enerzijds hebben vastgesteld dat er meer waarschijnlijke voorraadcycli zijn, het erg moeilijk is om te weten wat er in elke cyclus zal gebeuren omdat er nogal wat uitzonderingen zijn.

Met andere woorden, als we aan de ene kant een bearmarkt van 2,5 jaar en een daling van 30% kunnen verwachten, zullen we nooit weten of we te maken zullen krijgen met een meer zeldzaam of uitzonderlijk geval, van korte duur of van lange duur.

Hoewel we geloven dat het geen kwaad kan om al deze gegevens te kennen, erkennen we dat we geen “kristallen bol” hebben en afgezien van de aanwijzingen die de statistieken aangeven, helpen deze ons in de praktijk niet om te raden wat voor soort cyclus we zijn in en dus wat is de beste tijd om de markt te betreden of te verlaten.

Er is een feit dat verifieerbaar is en dat altijd waar is.

En dat is te zien in de grafiek hierboven.

De markten hebben een duidelijke natuurlijke opwaartse trend. Deze natuurlijke opwaartse trend is afgeleid van de evolutie van de mensheid, economische groei, technologische vooruitgang en verhoogde productiviteit..

Na deze 10 berencycli met diepe dalingen hebben de beurzen zich koppig hersteld, met min of meer tijd, maar dat doen ze altijd.

Als we in 1950 $ 1.000 hadden kunnen investeren, zou het meer dan $ 4,3 miljoen zijn geworden, met een accumulatie van 434.000% en een JKP van 12,2% door de magie van samengestelde rente.

Ik weet zeker dat het spreekwoord van Peter Lynch hiermee verband houdt:

“Ik weet niet waar de volgende 1.000 Dow Jones-punten naartoe gaan, maar ik weet wel waar de volgende 10.000 punten naartoe gaan.”

We ervaren bijna allemaal bearmarkten met enig leed, het is onvermijdelijk. Maar als we er vanuit een bepaald perspectief naar kunnen kijken voor de belegger op middellange/lange termijn, zijn het niets meer dan onderbrekingen of zelfs anekdotes binnen de opwaartse trend.

De beste tijd om te investeren is vandaag, de op één na beste gisteren

Daarom is op de vraag of het een goed moment is om te beleggen (op de lange termijn) het meest logische antwoord, voortbordurend op de spreekwoorden:

“De beste tijd om te investeren is vandaag, de op een na beste gisteren.”

Dit geldt natuurlijk alleen voor de belegger die op middellange of lange termijn kan beleggen.

De crisis die verband houdt met de inflatie en de oorlog in Oekraïne die we doormaken, zal niet anders zijn en de markt zal zich herstellen.

Statistieken helpen ons in één ding. We hebben gezien dat de gemiddelde meest waarschijnlijke cyclus 2,5 jaar is, daarom is het voor de rust beter om te beleggen met een minimale horizon van 3 jaar, of beter 5 jaar wanneer de statistische kansen om te verliezen sterk zijn verminderd.

De huidige bearmarkt is 187 dagen (0,9 jaar) gedaald. Op basis van gemiddelde statistieken kan het nog een half jaar dalen.

We kunnen in berenmarktsituaties in de verleiding komen om stil te staan, niets te doen, ons geld afhankelijk te maken van de wil van de inflatie en verlamd te raken als gevolg van berenmarktpaniek.

We kunnen natuurlijk meer dalingen verwachten, de statistieken laten ons zien dat een bearmarkt tot 3 jaar kan dalen. Niemand weet het. De geschiedenis leert ons bijvoorbeeld dat er 5 cycli zijn geweest met periodes van dalingen onder het gemiddelde van 1,5 jaar.

De statistieken zijn zeker nuttig om een ​​beeld te krijgen van wat normaal is op de aandelenmarkten en om onze risico’s beter te meten.

Om Peter Lynch opnieuw te parafraseren:

“Er zijn recessies, er zijn beurscrashes. Als je niet begrijpt wat er gaat gebeuren, dan ben je niet klaar (om te investeren) en ga je het niet goed doen.”

Het is belangrijk om dit te begrijpen voordat u begint met beleggen.

Maar als u het eenmaal begrijpt, besteed dan niet te veel aandacht aan de verschillende toestanden van de markt en concentreer u op het volgen van uw investeringsplan en wat u beheert.

Hier hebben we de hele beurscyclus (daling en herstel) geanalyseerd, maar het is niet nodig om maximaal te zijn om geld te verdienen, eerder het tegenovergestelde.

Daar moet rekening mee worden gehouden Na het bereiken van minima volgen veel langere periodes van stijgingen, gemiddeld 4,4 jaar, met een gemiddelde herwaardering van 167%.

Deze artikelen kunnen u helpen investeringsverlamming opzij te zetten:

Is het beter om de hele tijd geïnvesteerd te zijn dan te proberen de markttiming te halen?

Hoe om te gaan met een bearmarkt?

Wat te doen in het licht van de huidige volatiliteit van de markten?

Waarom stoppen met investeren in momenten van onzekerheid een vergissing is?

Als u belegd bent en uw beleggingsplan hebt geannuleerd, kan dit u helpen:

Waarom moet je blijven beleggen als de markt daalt?

Als u belegd blijft, is het waarschijnlijk dat u bent gestopt of nog geen terugkerende bijdrage hebt geleverd, zoals velen onderhevig aan de investeringsverlamming veroorzaakt door bearmarkten en niet wetende dat het beter is om te beleggen in bearmarkten door goedkoper te kopen.

Dit kan u helpen:

Hoe helpt terugkerend beleggen ons door een bearmarkt heen?

In dit artikel hebben we ons geconcentreerd op het analyseren van de aandelenmarkten (via de analyse van de S&P 500, degene met de langste geschiedenis), maar het is niet nodig om 100% blootgesteld te zijn aan aandelen. D.Over het algemeen is het zelfs aan te raden om een ​​gediversifieerde portefeuille te hebben In de meeste gevallen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *