Pensioenportefeuilles september 2023

Als aanvulling op het rapport over de winstgevendheid van onze portefeuilles eind september 2022, gaan we hier in op de evolutie van onze pensioenplanportefeuilles. We nemen in deze analyse ook de SRI-versie (Socially Responsible Investment) op die we in november 2021 hebben gelanceerd en die de eerste portefeuilles van duurzame pensioenregelingen in Spanje zijn.

Winstgevendheid van de standaard pensioenportefeuilles in het jaar 2022 tot september 2022

De slechte prestaties van zowel vast inkomen als variabel inkomen in 2022 hebben er ook voor gezorgd dat het het slechtste jaar is voor onze pensioenfondsportefeuilles. Het is zelfs erger dan in de eerste helft van 2020 toen ze door de Covid19-crisis gingen. In dit geval was de val weliswaar groter, maar was er een snel herstel, waardoor een deel van de valpartijen al in het eerste semester herstelde. In tegenstelling tot 2020 werd 2022 gekenmerkt door constante dalingen op de financiële markten.

Zoals we in de grafiek kunnen zien, schommelden de dalingen van -7,5% van profiel 0 tot -17,6% van profiel 10.

Gemiddeld, pensioenplanportefeuilles zijn gedaald met -12,5%, 0,3 procentpunt minder dan de gemiddelde daling in individuele pensioenplannen, volgens Inverco, die -12,8% was.

We beschouwen deze dalingen als uitzonderlijk vanwege de gelijktijdige daling van aandelen en vastrentende waarden.

Opmerking over de gebruikte Inverco-benchmarks:

  • Profiel 0: Inverco Lange Termijn Vaste Inkomsten
  • Profiel 1 t/m 3: Inverco Fixed Income Mixed (max. 30% Variabel Inkomen)
  • Profiel 4 t/m 7: Inverco Mixed Variabel Inkomen (Variabel Inkomen tussen 30% en 75%)
  • Profiel 8 tot 10: Inverco variabel inkomen (meer dan 75% variabel inkomen)

Winstgevendheid van de ISR pensioenportefeuilles in het jaar 2022 tot en met september 2022

In de volgende grafiek zien we hoe de dalingen in onze ISR-pensioenportefeuilles iets sterker zijn dan die van de standaard pensioenportefeuilles.

Zoals we in de grafiek kunnen zien, schommelden de dalingen van -7,5% van profiel 0 tot -20,2% van profiel 10.

Gemiddeld daalden ze met 13,9%, 1,4 procentpunt meer dan de standaardportefeuilles. Dit is omdat:

  • De SRI-indices met variabel inkomen zijn minder gelinkt aan de traditionele energiesector (door de selectie die ze maken) en zijn daarom meer gedaald (de energiesector is een van de weinige die de dalingen heeft doorstaan).
  • En ook omdat vastrentende ISR-indices een langere looptijd hebben in hun samenstelling. Hoe langer de looptijd van het vast inkomen, hoe meer impact het heeft als de rente stijgt.

Ondanks de slechtere prestatie van de ISR in 2022, zijn de ISR-geïndexeerde portefeuilles op de lange termijn hetzelfde of efficiënter.

Beste JKP van portefeuilles voor langetermijnpensioenregelingen in vergelijking met benchmarks (sinds 2015)

Wij geloven sterk in beleggen voor de lange termijn en dat dit geen invloed mag hebben op de langetermijnprestaties.

Een voorbeeld hiervan is dat het gemiddelde JKP van onze standaard pensioenplanportefeuilles van 3,2% is 3,9 punten hoger dan het gemiddelde gewogen JKP van -0,7% van individuele pensioenplannen in Spanje, volgens Inverco. In alle categorieën doen onze portefeuilles het duidelijk beter dan de Inverco-benchmark.

Aangezien we al vorderingen hebben gemaakt, blijft de winstgevendheid van de SRI op lange termijn sterk. Het gemiddelde JKP van onze ISR-pensioenplanportefeuilles van 3,5% overtreft de standaardportefeuilles met 0,3 procentpunt en het gemiddeld gewogen JKP van -0,7% van de individuele pensioenplannen in Spanje volgens Inverco.

Belangrijke notitie:

De standaard pensioenplanportefeuilles van KPN zijn gelanceerd in 2020, zie hieronder voor een analyse vanaf die datum. De SRI-pensioenplanportefeuilles zijn gelanceerd in november 2021. Een aanzienlijk deel van deze gegevens is dan ook het resultaat van een backtest. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige rendementen.

Betere relatieve prestaties in vergelijking met andere vergelijkbare aanbiedingen in 2022

We hebben opnieuw vergeleken, zoals we bij andere gelegenheden hebben gedaan, de prestaties van onze pensioenplanportefeuilles met vergelijkbare diensten gedurende 2022 tot en met september 2022.

Dat zien we in de grafiek hierboven de gemiddelde dalingen in deze 2022 tot september van onze pensioenportefeuilles zijn 1,6 procentpunt minder dan in Indexa Capital. Dit wordt verklaard door de betere prestaties van de vaste inkomensregeling, die wordt waargenomen in profielen van 0 tot 6.

Alleen in profiel 8,9 en 10 verbetert Indexa onze portefeuilles (minder dalen).

In de bovenste grafiek zien we de vergelijking met de pensioenregelingen van Finizens. In dit geval is de vergelijking niet helemaal homogeen: het aanbod omvat slechts 5 profielen van de 11 die er zijn. De laagste profielen registreren hogere valpartijen. ENGemiddeld dalen de portefeuilles van ’s 1 procentpunt minder dan het gemiddelde van Finizens.

Let op: voor deze vergelijking wordt het gemiddelde gemaakt door profielen 1 t/m 10 op te nemen . S0 is uitgesloten, aangezien de andere concurrenten dit profiel niet aanbieden.

Betere relatieve prestaties van onze portefeuilles in vergelijking met andere vergelijkbare aanbiedingen sinds de lancering in 2020

Onze portefeuilles zijn ongetwijfeld op een uniek moment begonnen, begin 2020, slechts een maand na het begin van de pandemische crisis.

Toch was het gemiddelde rendement tussen 2020 en 2021 uitstekend: 17,1% opgebouwd en een JKP van 8,2% (profielen 1 t/m 10) duidelijk boven verwachting.

Van 1/1/2020 tot september 2022 is het cumulatieve gemiddelde JKP van pensioenplannen gedaald naar 0,5%. Dit rendement ligt nu ver onder de verwachtingen, aangezien het geconditioneerd en enigszins vertekend is door twee gebeurtenissen: de covid-19-crisis in 2020 en de dalingen in 2022 in verband met de inflatiecrisis en de oorlog in Oekraïne. We verwachten zeker een terugkeer naar het gemiddelde in de komende maanden.

Let op: voor deze vergelijking wordt het gemiddelde gemaakt door profielen 1 tot 10 op te nemen (0 is uitgesloten, aangezien de andere concurrenten dit profiel niet aanbieden).

Naast de bovenstaande vergelijking met Inverco kan ook worden opgemerkt dat Relatief gezien hebben onze portefeuilles sinds hun lancering een zeer bevredigend resultaat behaald, aangezien:

  • 2,1 procentpunt hoger dan de portefeuilles van Indexa Capital en 0,8% JKP
  • en ze zijn 3,9 procentpunt hoger dan de gemiddelde Finizens-pensioenregelingen en 1,5% APR. Let op: onthoud dat deze vergelijking niet 100% homogeen is.

Zeker, ons aanbod van geïndexeerde pensioenplanportefeuilles wordt geconsolideerd als een van de beste en meest uitgebreide opties van de financiële markt in Spanje.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *