Obsessies bij ouderen: hoe ermee om te gaan?

Hij Obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) Het is een van de vele soorten obsessies bij ouderen die er zijn, maar het kan op elke leeftijd voorkomen. Dit soort angst zorgt ervoor dat mensen lijden aan chronische ongewenste denkpatronen die niet kunnen worden geëlimineerd en die hen dwingen bepaalde gedragingen of rituelen uit te voeren om gevoelens van angst te verminderen of schade te voorkomen.

Wanneer oudere mensen er last van hebben, kan dit soort obsessie verergeren, dus het is raadzaam om een ​​specialist te raadplegen om zowel de patiënt als de mensen om hen heen te helpen met de stoornis om te gaan.

Ongeveer 3% van de bevolking lijdt aan een obsessieve-compulsieve stoornis.

Het grootste probleem met OCS is dat het reikt grote verandering veroorzaken in het leven van degenen die eronder lijden. Herhaalde gedragspatronen zijn niet logisch, wat kan leiden tot sociaal isolement, het ondermijnen van hun gevoel van eigenwaarde en het veroorzaken van nog meer leed. Rekening houdend met het feit dat beide omstandigheden zich in de loop van de jaren al vanzelf voordoen, is het belangrijk om extra waakzaam te zijn in het geval van ouderen.

Wat is een obsessieve-compulsieve stoornis?

Obsessieve-compulsieve stoornis is een chronische en frequente aandoening die wordt gekenmerkt door oncontroleerbare gedachten en terugkerende (obsessies), die ertoe kunnen leiden dat mensen repetitief gedrag vertonen (compulsies). Zonder twijfel kunnen we het niet hebben over obsessies bij ouderen zonder deze aandoening te noemen die de laatste tijd op ieders lippen lijkt te liggen.

Met andere woorden, het is een klinisch beeld dat wordt gekenmerkt door impulsief gedrag en door het aanleren van gewoonten die angst kunnen veroorzaken en aanleiding kunnen geven tot gedrag dat de dagelijkse activiteiten verstoort.

Evenzo kunnen routinematige activiteiten leiden tot obsessies, zoals controleren of het licht in de woonkamer uit is, in paniek raken over het oplopen van ziektes of geobsedeerd zijn door het extreem schoon houden van het huis.

Gewoonten die in wezen normaal zijn en binnen de logica vallen, maar die, in geval van ocs, kan leiden tot echte obsessies die het dagelijks leven van een oudere bepalen.

Hoewel er momenten zijn waarop iemand de behoefte kan voelen om dingen uit te zoeken, zijn de symptomen die gepaard gaan met deze aandoening ernstig en aanhoudend.

Oudere mensen met ocs die naar een specialist gaan, krijgen meestal een combinatie van medicamenteuze en gedragstherapie (therapie). Het doel is om de negatieve beoordeling van obsessieve gedachten te verminderen en het bewustzijn van de elementen die het probleem veroorzaken te vergroten, waardoor strategieën worden vergemakkelijkt om stress te verminderen.

Hoe kom je uit een obsessieve-compulsieve stoornis?

Obsessies bij ouderen kunnen moeilijk te beheersen zijn. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen bij de behandeling van OCS:

  • Eerst moet je eruit willen. Dat wil zeggen, wilskracht zal het verschil maken. Om dit te doen, kan de verzorger over de stoornis lezen en gedragingen opnemen die de oudere persoon helpen deze te overwinnen. OCD heeft een hoge mate van geneesbaarheid.
  • Leer nieuwe manieren om angst te verminderen. Wanneer de dwanghandelingen worden uitgevoerd, worden ze gedaan met als doel angst te verminderen en daarom is het zo belangrijk om andere vormen van ontspanning en afleiding aan te leren, zoals: lezen, wandelen, iets spelen of een puzzel bestellen. Daarnaast is het ook handig om ontspanningsoefeningen te leren, zoals Jacobson’s progressieve ontspanning.
  • Vraag een specialist om hulp. Als de OCS het dagelijks leven van de afhankelijke persoon aanzienlijk verstoort en er al verschillende oplossingen zijn geprobeerd zonder succes, kan een professional in de geestelijke gezondheidszorg tijdens het proces begeleiden en helpen door passende technieken aan te reiken.

Waarom komt OCS voor?

Het moet bekend zijn dat de exacte oorzaak van een obsessief-compulsieve stoornis onbekend is. De belangrijkste theorieën zijn:

  • Biologie. OCD kan ontstaan ​​door veranderingen in de natuurlijke chemie van het lichaam of de hersenfunctie.
  • Genetica. OCS kan een genetische component hebben, maar dit is nog niet zeker.
  • Aan het leren. Obsessies kunnen optreden als gevolg van episodes die in de loop van de tijd met familie of vrienden zijn ervaren. Meestal traumatische ervaringen.

Volgens de onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd, zijn ze het er allemaal over eens dat de volgende risicofactoren zijn die de proliferatie van OCS veroorzaken: genetische en familiale factoren, auto-immuniteit, neurochemie en neuroanatomie, gedragsmodel, cognitief model en metacognitief model.

Het is echter mogelijk om de risicofactoren te kennen om te weten waarom OCS optreedt, namelijk:

  • familiale factoren: het hebben van iemand in de familiekring die aan deze aandoening lijdt, kan het uiterlijk beïnvloeden.
  • stressvolle gebeurtenissen van het leven.
  • Andere psychische stoornissenzoals angst of aanhoudende stress.

Hoe help je een oudere persoon met ocs?

Er zijn veel organisaties en verenigingen die zich bezighouden met de studie van Obsessief-compulsieve stoornisen zijn het allemaal eens over een reeks essentiële tips, die van toepassing zijn op zowel gezinsleden als zorgverleners.

  • Hij emotionele steun is erg belangrijk. Dit zal je helpen om je open te stellen en te voelen dat je jezelf kunt uiten in een veilige en begripvolle omgeving.
  • Empathie is de rode draad. Empathie is een gangbare praktijk in therapie die mensen helpt zich verbonden en begrepen te voelen.
  • De communicatie het kan de oudere persoon helpen op het moment dat hij aan een episode van OCS lijdt.
  • Wees niet ontwijkend. Opgevat als het niet helpen van het gezinslid of de afhankelijke persoon om dingen te vermijden die hen dwars zitten, vooral wanneer ze een integraal onderdeel zijn van hun dagelijks leven.
  • Moedig hun obsessieve gedrag niet aan, zoals het kopen van schoonmaakproducten van iemand die een drang heeft om schoon te maken.
  • De routine moet gerespecteerd worden. Met andere woorden, het is handig om de door de afhankelijke persoon verworven routine niet abrupt te veranderen. Een voorbeeld kan zijn wachten tot de persoon met ocs zijn ritueel beëindigt voordat hij aan het avondeten begint.

Zoals we kunnen zien, kan het omgaan met obsessies bij ouderen een gecompliceerde taak zijn, maar met hulp en geduld kunnen we onze ouderen helpen hun situatie aanzienlijk te verbeteren. Bij deze gelegenheid hebben we ons gericht op OCS, maar er moet worden opgemerkt dat er veel meer soorten obsessies zijn waar ouderen mee te maken hebben.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *