Mate van duurzaamheid en verhoogde impact

Deze maand november 2021 hebben we de opname aangekondigd van een ander impactbeleggingsfonds en de mate van duurzaamheid in onze SRI Index Fund-portefeuilles.

Sinds de lancering van onze ISR-indexfondsportefeuilles is dit de derde grote verandering. En ze zijn allemaal in dezelfde richting gegaan: verhoog de duurzaamheidsscore van onze portefeuilles.

We hebben een wereldwijd impact-investeringsfonds opgericht

In een recent onderzoek onder onze klanten hebben we kunnen bevestigen dat de richting die we zijn ingeslagen met onze SRI-portefeuilles de juiste is voor onze klanten die op zoek zijn naar duurzaamheid.

Uit dit onderzoek hebben we kunnen bevestigen dat het uitsluiten van controversiële sectoren en het filteren van de best beoordeelde bedrijven essentiële kenmerken zijn. Ook merken we dat het incorporeren van impactbeleggen zeer gewaardeerd wordt.

Tot op heden bevatten onze indexfondsportefeuilles al impactbeleggen via:

  • iShares Green Bond Index Fund (IE) Institutional Acc EUR.

Een green bond indexfonds en een indexfonds afgestemd op de klimaattransitie:

  • Amundi MSCI Wereldklimaattransitie CTB.

We hebben gewacht op de mogelijkheid dat er een indexfonds verschijnt, zodat we er een kunnen opnemen met een wereldwijde impact die vergelijkbaar is met het fonds dat we al in onze ETF-portefeuilles hebben.

Helaas is dit niet gebeurd en we vrezen dat het nog wel even kan duren.

Daarom hebben we besloten om een ​​uitzondering te maken en dat “gat” met een actief beheerfonds (in portefeuilles van meer dan € 5.000) op te vullen met het fonds:

  • Blackrock Global Impact Fund I Acc Eur Hedged

Wat was het beste beschikbare fonds?

We hebben een analyse gemaakt van alle beschikbare fondsen in deze categorie en deze van Blackrock leek uiteindelijk het meest succesvol, vanwege zijn kenmerken en kosten.

Het is een fonds met nog weinig geschiedenis, aangezien het in maart 2020 werd gelanceerd, maar sindsdien een zeer interessant traject heeft afgelegd. Het fonds is volledig afgestemd op impactbeleggen, zoals we lezen in de brochure:

“Zoekt maximaliseren van het totaalrendement op de lange termijn door actief te investeren in bedrijven waarvan de goederen en diensten volgens ons de belangrijkste sociale en milieuproblemen in de wereld aanpakken.”

Meer specifiek moeten de geselecteerde bedrijven voldoen aan de eis dat:

De meerderheid van het inkomen of de bedrijfsactiviteit draagt ​​bij aan het bevorderen van een of meer van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de VN, vooral als ze slecht worden opgelost door andere agenten en die verbeteringen moeten meetbaar zijn”

Met behulp van Blackrock/iShares hebben we toegang tot de institutionele klasse die is gereserveerd voor investeringen van meer dan 10 miljoen euro met een lagere commissie dan de particuliere klassen.

Toch zal het met 0,75% het duurste fonds zijn (zijnde een actief fonds) dat we in al onze portefeuilles zullen hebben.

Welke invloed heeft deze duurzaamheidsverschuiving op de wereldwijde TER?

Dit het zal de globale TER niet te veel beïnvloeden van de portefeuilles (met een investering van meer dan € 5.000), aangezien we een percentage zullen toewijzen tussen 2% (profiel 1) oplopend tot 10% (profiel 10) van het gewicht van de portefeuille.

Vanaf dat moment stijgt de gemiddelde TER van de ISR-indexfondsportefeuilles van de huidige 0,18% naar 0,22%.

Onze verwachting is dat deze verhoging van de TER geen invloed hebben op de winstgevendheid zoals we hieronder zullen zien.

De wijziging is in ieder geval gemotiveerd door wat aan het begin van deze paragraaf is gezegd: we zijn onszelf verplicht aan de wil van onze klanten om de duurzaamheid van onze portefeuilles geleidelijk te verhogen.

Onze inzet hiervoor is zo groot dat we tot het uiterste zijn gegaan en in onze portefeuilles een uitzondering hebben gemaakt door een actief fonds op te nemen.

Het is niet de eerste keer dat we erop wijzen dat indexering voor , een middel is, geen doel. Toch onze inzet zal zijn om deze achtergrond te veranderen actief zodra we een efficiënte indexoptie hebben.

Zoals we eerder vermeldden, is het onderzoek onlangs uitgevoerd met onze ISR-klanten, bevestigt dat zij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan hoewel het een lichte stijging van de kosten vertegenwoordigt.

Hoeveel meer mate van duurzaamheid, meer winstgevendheid?

We hebben gemeld dat duurzaamheid de afgelopen jaren in verband is gebracht met een betere winstgevendheid. We hebben onlangs een uitgebreide analyse uitgevoerd van alle SRI-aandelenindices en hebben geconstateerd dat ze efficiënter presteren dan hun niet-SRI-benchmarks.

Dit heeft ertoe bijgedragen dat onze SRI-portefeuilles ook tot de meest efficiënte in ons aanbod behoren.

als we analyseren MSCI ACWI Sustainable Impact dat merken we de verhouding rendement/risico is beter voor de impactindex dan voor de ACWI ISR. We verwachten dat het gekozen fonds een vergelijkbare trend zal vertonen, en voor nu laten de historische gegevens betere prestaties zien:

Bron: Bloomberg

In de bovenstaande grafiek zien we hoe het Blackrock Global Impact Fund I Acc Eur Hedged (74,3%) duidelijk beter heeft gepresteerd dan niet alleen de MSCI ACWI SRI (57,5%), maar zelfs de MSCI ACWI duurzame impact en de ETF die we gebruiken iShares MSCI Global Impact ETF (ze worden in de grafiek verward met 61%).

Conclusies van het onderzoek over de mate van duurzaamheid en winstgevendheid

Gedurende deze periode Het antwoord op onze vraag zou ja zijn.hoe meer duurzaamheid is waargenomen, hoe meer winstgevendheid.

We staan ​​erop dat we bij deze verandering worden gemotiveerd door onze wens om de mate van duurzaamheid en impactinvesteringen te blijven verhogen in overeenstemming met de voorkeuren van onze klanten.

We willen de winstgevendheid niet verhogen, zoals we al eerder hebben opgemerkt.

Hoewel wij van mening zijn dat duurzaamheid een van de duidelijkste en belangrijkste macrotrends is voor de komende jaren, garandeert dit geen grotere winstgevendheid.

De grafiek illustreert in ieder geval dat de stijging van de TER in deze periode geen kwaad zou hebben gedaan. Integendeel, in deze geanalyseerde periode zou de winstgevendheid van de portefeuille zijn toegenomen.

Het percentage voor het Blackrock Global Impact Fund wordt verlaagd ten opzichte van het andere wereldwijde ISR-fonds:

  • Amundi Index Oplossing MSCI World SRI IE EUR ACC

Dit lost een hangende kwestie voor ons op: het gewicht van het wereldwijde Amundi-fonds overschreed, in de hoogste profielen, de limieten van 25% die we onszelf opleggen (het blijft nu binnen die limieten, tussen 3% profiel 1 en 23% van profiel 1). 10).

Aangezien het nieuwe fonds de euro afdekt, kunnen we ook de valutablootstelling enigszins verminderen.

De duurzaamheid van de SRI Index Fund-portefeuilles van ’s stijgt naar XAA+++ (voorheen was dit XAA++). Dat wil zeggen, het krijgt een extra +-teken dat meer impactinvesteringen weerspiegelt.

Deze wijziging vindt plaats in de loop van november 2021, in de Portefeuilles met gelijk aan of meer dan € 5.000 belegd en zoals altijd gratis voor onze klanten.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *