Markttiming of tijd in de markt

Er is een gezegde op Wall Street dat zegt dat wanneer we investeren, tijd belangrijker is dan timing. In het Engels wordt de uitdrukking “timing the market” gebruikt om te verwijzen naar het behalen van de beste momenten in de markt, of het nu gaat om binnenkomst en/of vertrek. Het gezegde luidt in het Engels:

“Het gaat niet om het timen van de markt, maar om time in the market”

Als we het woord timing accepteren in de vertaling van de zin, ziet het er zo uit:

“Het gaat niet om het vinden van de beste timing op de markt, maar om tijd doorbrengen in de markt.”

We erkennen dat we een zekere zwakte hebben voor dit gezegde, aangezien het heel goed aansluit bij onze investeringsvoorstellen: Investeer voor de lange termijn met een goed gediversifieerd investeringsplan, waarbij je periodiek bijdraagt ​​en zonder veel aandacht te schenken aan het tijdstip van instappen.

We hebben onderzocht waar deze zin vandaan komt en het lijkt uit dit artikel van Ken Fisher te komen.

Daarin laat hij zien dat de tijd de timing van de markt duidelijk overstijgt

Hij vertelt ons dat het een populaire fantasie is om te weten hoe je kunt profiteren van alle ups en downs van de aandelenmarkt en hoe je dalingen kunt vermijden. Wie zou moeilijke tijden niet willen overslaan?

“Helaas is dit onmogelijk. Zelfs de beste investeerders hebben misschien een derde van de tijd de verkeerde timing.”

En hij concludeert dat een belegger niet de perfecte timing hoeft te hebben om buitengewone rendementen te behalen.

Time-to-market verslaat markttiming, bijna altijd.

Om dit te doen, vertelt hij ons het verhaal van een investeerderstweeling.

We hebben het verhaal aangepast en geactualiseerd om het begrijpelijker en actueler te maken (de rekenjaren verlengen van 1985 naar 2021). De cijfers veranderen niet veel en we sluiten ons aan bij uw bericht, waarbij we soms uw woorden gebruiken of de onze, die in wezen in wezen hetzelfde zijn.

Timing versus tijd, het voorbeeld van drie investeringstweelingen

Stel je het verhaal voor van drie investeerders-tweeling die $ 10.000 investeren in de S&P 500 vanaf 1985 tot en met 2021. Ze kiezen elk een ander tijdstip om hun jaarlijkse bijdrage te leveren:

PerfectTimer: investeer in het minimum van elk jaar

TerribleTimer: investeer in het maximum van elk jaar

NoTimer: draai de eerste dag van elk jaar om

In de bovenste tabel en grafieken zien we de verkregen resultaten.

Het is duidelijk dat de PerfectTimer het beste resultaat behaalt en iets meer dan $ 2,9 miljoen opbrengt, APR 8,4%

Het is duidelijk dat de TerribleTimer het slechtste resultaat behaalt en iets meer dan $ 2,2 miljoen opbrengt, APR 7,6%

De NoTimer-investeerder behaalt een zeer vergelijkbaar resultaat als de PerfectTimer, $ 2,7 miljoen, APR 8,1%.

Verschillen in gecumuleerd inkomen zijn in lijn met geaccumuleerd vermogen.

We willen allemaal PerfectTimer zijn. De gegevens zijn in uw voordeel. Maar een PerfectTimer zijn is onmogelijk. Zelfs als we proberen een PerfectTimer te zijn, lopen we het risico een TerribleTimer te worden (degene met het slechtste resultaat), of nog erger. Proberen om de perfecte timing te raken, vergroot de kans op fouten. Dit is zo omdat de belegger de neiging heeft om te kopen wanneer de markt euforisch is en de media het echoën, niet wanneer er grote dalingen zijn en deze elke dag in het nieuws zijn, samen met catastrofaal nieuws over crises, oorlogen, pandemieën of galopperende inflatie.

Beantwoord deze vragen zelf en kijk of je in de buurt komt van de PerfectTimer

Heeft u tijdens deze maand mei en juni 2022 gekocht, in het ergste van deze recente bearmarkt? Of in 2007 of 2008, midden in de grote financiële crisis? Of in maart 2020 in het ergste geval van de Covid-19-crisis?

De meeste van onze investeerders hebben hun les al geleerd. Maar er zijn anderen die dat niet doen. Waarschijnlijk heb je net het tegenovergestelde gedaan. U bang maken en uw beleggingen terugtrekken of uw investeringsplan stopzetten.

De beste tijd om te kopen is vrijwel zeker wanneer mensen het minst willen kopen

Maar in die tijd kopen maar weinigen uit angst. Op dat moment knoopt onze maag samen en zijn we verlamd. Bovendien is het onmogelijk om zeker te weten of we bij de trog zijn. We willen er zeker van zijn dat we op het minimum zitten, en dat kan niet!

Daarom bestaat de PerfectTimer niet. Bij raden we aan om de timing te vergeten en we raden aan om terugkerende bijdragen te plannen om een ​​bearmarkt te overwinnen.

De voordelen van perfecte timing (degene die niet bestaat) zijn ook relatief. We zien hoe de NoTimer resultaten behaalt (accumuleert $ 2,7 miljoen, 8,1% APR) die erg lijken op de onmogelijke investeerder PerfectTimer ($ 2,9 miljoen, 8,4% APR).

Waarom overtreft de tijd de beste timing op de markt?

Stel je nu twee tweelingen voor (TerribleTimer en PerfectTimer) die vanaf 1985 opnieuw $ 10.000 per jaar willen investeren.

Maar TerribleTimer, die beseft dat hij erg slecht is in het krijgen van de juiste timing, besluit in 2002 te stoppen met investeren na de ineenstorting van de technologische bubbel. Hij investeert al 18 jaar ($ 180.000 in totaal).

In plaats daarvan heeft PerfectTimer op deze gelegenheid gewacht. U besluit ter plekke te gaan beleggen.

PerfectTimer heeft een van de beste tijden ooit bereikt om te beginnen met beleggen en investeert gedurende 20 jaar (twee jaar langer dan TerribleTimer en $ 200.000) tot en met 2021.

Intuïtief lijkt het erop dat de resultaten veel beter zouden moeten zijn dan TerribleTimer. Ook heeft TerribleTimer zoals gewoonlijk highs verhandeld en PerfectTimer blijft achterover buigen om de dieptepunten van het jaar te kopen!

Nou, categorisch niet!!

Zelfs als TerribleTimer $ 180.000 investeert, laten we niet vergeten dat met een slechte timing (in de hoogtepunten van het jaar) $ 1,7 miljoen wordt verzameld, terwijl PerfectTimer, Hij begon te investeren in een van de beste in de geschiedenis en bereikte elk jaar het minimum, en hij veranderde zijn $ 200.000 aan bijdragen in $ 0,7 miljoen (een miljoen dollar minder).

Het initiële poolkapitaal van TerribleTimer maakt de perfecte timing en nog hogere totale bijdragen van PerfectTimer ruimschoots goed. Samengestelde prestaties afgeleid van TerribleTimer’s hoogste tijd op de markt overtreffen PerfectTimer’s perfecte timing.

De betere APR van PerfectTImer (11,4%) versus TerribleTimer (8%) is een trieste troost om een ​​verschil van $ 1 miljoen in geaccumuleerd kapitaal te rechtvaardigen.

Bent u nog steeds op zoek naar de perfecte markttiming?

Zoals we vaak schrijven, is de zoektocht naar perfecte timing een utopie.

Veel investeerders lieten na de grote financiële crisis hun beleggingen varen en bleven jarenlang weg.

Anderen lieten hen in de steek tijdens Covid-19.

Anderen hebben het gedaan tijdens dit eerste semester van 2022.

Hoe lang blijven ze weg? Zoveel als PerfectTimer?

In de bovenstaande grafiek zien we hoe de S&P 500 sinds 1998 met 380% is gestegen met een equivalente APR van 6,9%.

Perfecte timing is niet nodig om succesvol te beleggen, alleen tijd in de markt en een goede, goed gediversifieerde portefeuille die is afgestemd op onze doelstellingen en ons risicoprofiel.

Het is merkwaardig dat de cijfers zo duidelijk zijn dat we blijven proberen de slimste in de markt te zijn! Het is geen kritiek, het is een realiteit, en we erkennen dat het moeilijk te overwinnen is. Dit is toe te schrijven aan onze zwakke financiële psychologie die we moeten leren beheersen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *