Marktcommentaar maart 2021

Na een bijzonder 2020 voor de markten, waarin de markten eerst crashten en daarna snel herstelden, heeft de mensheid in het eerste kwartaal van 2021 eindelijk beseft dat de pandemie kan worden verslagen.

De bekendmaking van de effectiviteit van de vaccins werd in november gedaan, maar pas in de eerste maanden van het jaar werd duidelijk dat het vaccineren snel kon gaan en dat vooruitgang in de strijd tegen het virus al doorslaggevend was. Landen als Israël, het VK en de VS, die vroeg met hun vaccinatieprogramma’s zijn begonnen, hebben de wereld laten zien hoe snel het virus onder controle kan worden gehouden.

Gebeurtenissen in het eerste kwartaal van 2021

Het jaar 2021 begon meteen met een aantal belangrijke gebeurtenissen.

In de Verenigde Staten gaf de stemming in de Senaat in Georgië onverwachts een meerderheid aan de Democraten. Dit was groot nieuws in het politieke en investeringslandschap, aangezien het de massale fiscale stimuleringsplannen die de Democraten eerder hadden voorgesteld, doorstond, maar stuitte op weerstand van de Republikeinen om de schuld verder te verhogen, waarschijnlijker. . Democratische controle van het Congres maakte het gemakkelijker om het plan goed te keurenzelfs rekening houdend met de krappe meerderheid in de Senaat vereiste een soort compromis met de andere partij.

De eerste dagen van het jaar waren ook getuige van de ongekende invasie van de Senaat door Trump-aanhangers. Het is nooit duidelijk geweest hoe de demonstranten zo gemakkelijk een van de gebouwen konden betreden die in theorie tot de best beschermde ter wereld behoren. Het enige effect van de invasie was echter dat de president in het nauw werd gedreven Trump die, temidden van tweeledige veroordelingen, gedwongen werd zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen toe te geven.

Tijdens de maand januari hebben we ook meegemaakt wat sommigen de Franse revolutie van particuliere beleggers noemen. Kleine investeerders, gecoördineerd door chat en online forums, richtten zich in feite op enkele van de meest “verkochte” aandelen van hedgefondsen. Hun gecoördineerde aankopen resulteerden in een stijging van de prijs van deze aandelen, waardoor hedgefondsen gedwongen werden zich in te dekken door enorme verliezen te lijden. Particuliere beleggers slaagden erin enkele van de meest geavanceerde fondsen ter wereld te verslaanen dit was zeker iets ongekends.

Op dezelfde dagen, bitcoin maakte een nieuwe rally die het naar $ 60.000 bracht aan het eind van het kwartaal. Bitcoin is het epicentrum en referentiepunt voor de nieuwe generatie jonge investeerders. Het grote verschil tussen de huidige rally van bitcoin en de vorige in 2017 is dat het nu veel belangstelling trekt van institutionele beleggers, terwijl in 2017 de aankopen bijna volledig van particuliere beleggers kwamen. Nu de acceptatie van bitcoin onder betalingsplatforms is toegenomen, beginnen banken en sommige penningmeesters van bedrijven een deel van hun geld toe te wijzen aan de cryptocurrency.

Ondertussen, in de VS, De regering van Biden heeft een enorm stimuleringsplan van $ 1,9 biljoen goedgekeurd. Dit stimuleringspakket omvatte nog een batch van $ 1.400 cheques voor burgers die het besteedbare inkomen verhogen om de vraag te financieren die tijdens de pandemie in afwachting was (onderdrukte vraag) en die nu naar verwachting werkelijkheid zal worden zodra de beperkingen als gevolg van de pandemie zijn opgeheven. sta op

Het herstel van de economie

Deze massale steunmaatregelen van de overheid en de onmiskenbare vooruitgang bij het beheersen van de pandemie door landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die het snelst zijn gevaccineerd, hebben de investeerders zijn het erover eens dat de economie op weg is naar een sterke herstelfase.

De onderstaande grafiek laat zien hoe indrukwekkend de verbetering van de gezondheidssituatie is geweest toen de vaccins in de VS en het VK in een stroomversnelling kwamen.

Dit alles heeft opnieuw de angst gewekt waar de toegenomen vraag door gedreven wordt zo’n snel herstel zou de inflatie kunnen opdrijven, waardoor de rente zou stijgen.

In feite zijn de financiële markten erg gevoelig geworden voor het niveau van de tarieven en elke substantiële renteverhoging zou beleggers afschrikken. De inflatieverwachtingen die zijn afgeleid van de prijzen van aan de inflatie gekoppelde effecten zijn in de Verenigde Staten opgelopen tot 2,40%. Hierdoor stegen de rentetarieven: op de looptijd van 10 jaar stegen de rendementen op staatsobligaties in het kwartaal met ongeveer 80 basispunten (bp) in de VS en met ongeveer 40 bp in Duitsland.

Sterker nog, het is mogelijk dat de heropening van activiteiten tot gevolg heeft verdere opwaartse druk op de prijzen, aangezien basisproducten duurder zijn geworden en de verstoring van de reguliere internationale handelsstroom tijdens de pandemie heeft geleid tot hogere transportkosten. Echter, het is waarschijnlijk een tijdelijk fenomeen. De grote deflatoire structurele krachten, zoals technologische innovatie en vergrijzing, zijn sterker dan ooit.

De centrale banken van hun kant lijken meer dan ooit vastbesloten om het hersteltempo niet te belemmeren met preventieve renteverhogingen. Dit prijsverhoging wordt als tijdelijk beschouwd en in de afgelopen jaren is gebleken dat, in tegenstelling tot voorgaande decennia, een verbetering van de arbeidsmarktomstandigheden niet langer zorgt voor opwaartse druk op de prijzen.

Gedrag van investeerders

Gezien de herstelverwachtingen, Aankopen door beleggers zijn geconcentreerd in de meest cyclische sectoren van de aandelenmarkt, dat wil zeggen die waarvan de prestaties meer afhangen van de gezondheid van de economie en die vorig jaar het meest werden benadeeld. De energie-, financiële, automobiel-, vrijetijds- en amusementssectoren waren de meest gekochte sectoren, aangezien zij de belangrijkste begunstigden zijn van de heropening. Technologie, de sector die vorig jaar het herstel leidde, presteerde daarentegen slechter in dit eerste kwartaal van 2021.

Enkele weken na de goedkeuring van het Amerikaanse stimuleringsplan is er al sprake van een indrukwekkend infrastructuurplan ter waarde van meer dan 2.000 miljard dollar. Echter, ook de verhoging van de belastingen voor bedrijven wordt geanalyseerd.

De fase waarin alle stimuleringsprogramma’s uitsluitend met schulden werden gefinancierd, lijkt voorbij. Nu worden ook financieringsbronnen gezocht en de financiële markten zullen deze verandering misschien niet leuk vinden. Europa loopt in dit proces een paar maanden achter op de Verenigde Staten en fiscale stimuleringsmaatregelen worden nog steeds uitsluitend gefinancierd door het verhogen van de schuld, maar het is niet uitgesloten dat we ook in Europa de komende maanden gaan praten over hoe deze schuld te financieren.

Afsluiting van het eerste kwartaal van 2021

Het kwartaal wordt afgesloten met beursindices op hun hoogste niveau en met een duidelijke euforie die in opmars is onder beleggers. Dat is voor iedereen duidelijk we op weg zijn naar een oplossing, of in ieder geval een duidelijke verbetering van de gezondheidscrisis, en dat de heropening een solide economisch herstel zou kunnen bevorderen.

Dit zijn weer momenten waarop je je niet hoeft te laten meeslepen door emoties, maar juist het is handig om verder te gaan met uw beleggingsplan. Als het voor iedereen duidelijk is dat de markten verder kunnen stijgen, moet je nu meer dan ooit je discipline vasthouden.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *