Markt daalt tijdens de maand januari (2023)

Het jaar 2023 is begonnen met vallen

Deze dagen waren enkele van de slechtste op de markten in het afgelopen jaar. Dankzij de diversificatie van onze portefeuilles zijn deze dalingen “genuanceerd” afhankelijk van het risicoprofiel, maar ze zijn ongetwijfeld door deze dalingen beïnvloed.

Het is niet de eerste keer dat een jaar “hectisch” of met hoge volatiliteit begint.

Bron: Koyfin

In de bovenste grafiek zien we hoe in de paar dagen dat we in het jaar zijn geweest (tot 25 januari en van onder naar boven in de grafiek):

 • De Nasdaq (NDX), waar technologiebedrijven domineren, daalt met 13,3%.
 • De S&P 500 (SPX), de meest gevolgde index ter wereld, is met 8,6% gedaald.
 • De MSCI World (URTH) matigt deze dalingen enigszins, net boven de 7%.
 • Ook de Dow Jones (INDU) verliest iets minder dan 5,6%.
 • De ‘waarde’-aandelen zijn, na de goede prestatie van 2021, degenen die het beste hebben gepresteerd, met een verlies van slechts 2,6%.

We hebben het in onze blog regelmatig gehad over hoe u zich moet gedragen bij vallen. De meeste van onze klanten hebben al verschillende valpartijen doorgemaakt, waarbij die met betrekking tot de COVID-19-crisis er veruit uitspringt (met dalingen tot 35% op de markten) en de meesten hebben begrepen dat het in deze gevallen het beste is om te blijven hun plan.

Voor degenen die het nog niet hebben meegemaakt, maken we van de gelegenheid gebruik om te onthouden …

Wat niet te doen als de markten dalen

In die tijd schreven we al enkele richtlijnen over wat je niet moet doen als de markten dalen. Door gebruik te maken van de huidige situatie, hebben we herzien wat we destijds schreven en het lijkt nog steeds volkomen geldig. Het komt allemaal neer op:

 1. niet obsederen Met het negatieve nieuws: correcties zijn normaal en horen bij de aard van de markten.
 2. voorkom paniek: Van nature reageert de menselijke geest slechter op slecht nieuws. Het is belangrijk om te onthouden dat we een investeringsplan en horizon voor de middellange en lange termijn hebben.
 3. niet zelfgenoegzaam zijn: deze gelegenheden helpen ons om onze afkeer / reactie op risico’s echt te herzien. Het is niet nodig om te haasten, maar als deze watervallen ons niet laten slapen, als alles voorbij is Het kan relevant zijn om ons profiel te checken.
 4. Probeer niet meer te weten dan wie dan ook en probeer de beste “timing” te halen. In het Engels is het gebruikelijk om een ​​zin te gebruiken om dit te illustreren: “Het gaat niet om het timen van de markt, maar om time in the market.” Met andere woorden, succes bij beleggen is niet het beste moment vinden om de markt te betreden of te verlaten, maar om uw plan in de loop van de tijd te laten uitkomen..

Niet lang geleden schreven we dat het niet normaal is dat er in 2021 praktisch geen valpartijen zijn geweest en dat het verstandigste is om te doen:

Sparen en beleggen, vasthouden en herhalen

Niemand weet wat de markten op korte termijn gaan doen.

Het Beleggingscomité is zich hiervan bewust en heeft daarom portefeuilles met indexen ontworpen vanwege hun efficiëntie en heeft vaak geschreven om aan te tonen dat dit de meest efficiënte manier van beleggen is.

Daarom blijven we volhouden dat het het beste is om ons te concentreren op: sparen, periodiek beleggen, ons plan handhaven en de cyclus herhalen en “tijd tot tijd” geven om ons plan uit te voeren.

We schrijven vaak over de miljoen euro portefeuille:

Bron: The million wallet

De laatste keer dat we over deze portefeuille schreven, was het bijna +80%.

Wat bedoelen we hiermee?

Als je deze afbeelding ziet, kun je beter begrijpen wat de regels van het “spel” zijn. Op dit moment is het gedaald tot +71,5% (het verwachte JKP blijft op 6,5%). Zoals we zien, is de trendlijn (in blauw) nog steeds geldig, en dat is waar het echt om gaat.

We kunnen zien dat de reële winstgevendheid bij verschillende gelegenheden hoger is geweest. Maar de meest gevoelige zal waarschijnlijk kijken naar de tijden dat de groene lijn (werkelijk rendement) de blauwe lijn (verwacht rendement) naar beneden kruist.

Die lijn werd met de gezondheidscrisis begin 2020 duidelijk doorbroken, en bij andere gelegenheden op minder uitgesproken wijze. Sommige van onze klanten zijn gestart in januari of februari 2020.

Degenen die hun investering (de overgrote meerderheid) vasthielden te midden van een van de snelste en steilste dalingen in de geschiedenis, hebben uitzonderlijke rendementen behaald.

Voor de klanten die dat niet doen, ze hebben waarschijnlijk op een van de slechtste tijden ooit verkocht.

Degenen die vanaf november 2021 zijn ingegaan op wat we in 2022 hebben, ervaren misschien een soortgelijk gevoel. Hoewel de watervallen op dit moment veel kleiner zijn, kan het zijn dat u ze als uitzonderlijk ervaart op basis van uw werkelijke afkeer van risico’s.

Een deel van het ‘lijden’ is meer dan normaal: zelfs de meest ervaren beleggers met een hoog vermogen om risico’s te nemen, hebben het moeilijk in deze situaties.

Voor de laatste is het meest relevante om te onthouden dat er op de lange termijn een waarschijnlijkheid van 95% is dat ze heel dicht bij de blauwe lijn zitten, wat, laten we niet vergeten, het verwachte (samengestelde) rendement in de loop van de tijd markeert.

Dit is het meest waarschijnlijk bij deze portefeuille en alle portefeuilles die we beheren, inclusief de uwe als u zich aan uw plan houdt. Hoe meer u naar uw handelsaccount kijkt, hoe volatieler het u lijkt, en dit geldt voor elk risiconiveau. Tegenwoordig is het erg moeilijk om onze gsm opzij te leggen of uit te zetten. Vind de juiste balans. In mijn geval probeer ik me te concentreren op waar ik echt controle over heb: systematisch sparen, bijdragen en beleggen en de rest vergeten.

conclusies

Als je tot nu toe hebt gelezen, kun je je in 3 situaties bevinden:

 • Je bent al lang bij ons, en je hebt vergelijkbare of zelfs veel ergere situaties meegemaakt en je weet al dat ons investeringsmodel werkt. Je hebt geleerd dat het weinig zin heeft om constant naar je account te kijken en/of zelfs als je ernaar kijkt en blijft “lijden” als er correcties zijn, geeft het je enige gemoedsrust als je er een overschrijdt.

Het recept voor jou blijft: Spaar, beleg systematisch, houd je aan je plan en herhaal de cyclus voortdurend.

 • Je bent nog maar kort bij ons en uw perspectief is dat van deze afbeelding of vergelijkbaar.
Bron: Rendementen gedurende 2021 (Situatie 1)

Er is een deel van de grafiek dat klanten al hebben gezien in situatie 1 en die rust heb je niet.

Bron: Retouren van januari 2020 tot vandaag

We kunnen u alleen helpen door u te vertellen dat we ons inleven in u, aangezien we hetzelfde “lijden” en dat u naar de bovenste grafiek kijkt of degene die overeenkomt met “de portefeuille van een miljoen dollar” hierboven.

 • U bent nog niet begonnen met beleggen bij ons en je vraagt ​​je af of dit de beste tijd is om te investeren. We kunnen die vraag niet voor je beantwoorden, en niemand kan je echt verzekeren dat je onderaan de grafiek staat. Je ziet dat de markten lager staan ​​dan een paar dagen geleden. Waarom twijfel je dan of het wel een goed moment is om te beleggen? Het antwoord ligt voor de hand dat u op het laagste punt van de grafiek wilt beginnen. Maar dat is onmogelijk goed te krijgen. Daarom is het recept voor jou:

Spaar, beleg systematisch, zoekplan/profiel waarin u zich op uw gemak voelt op basis van uw situatie en financiële doelstellingen en herhaalt de cyclus constant.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *