Maakt u zich zorgen over uw investering vanwege de Delta Variatie?

Tot een paar weken geleden was inflatie de enige zorg voor beleggers. De inflatiecijfers, vooral in de Verenigde Staten, zijn de hoogste van de afgelopen decennia.

De consumentenprijsinflatie in de Verenigde Staten (in blauw in onderstaande grafiek) is de hoogste sinds 2008. In de hoofdversie, die geen rekening houdt met de volatiele componenten van voeding en energie, is ze de hoogste sinds 1991 (in rood).

Deze hogere inflatie is voornamelijk het gevolg van de verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens (door de pandemie) waardoor basisproducten en transport duurder werden. Dit valt samen met een grotere vraag van de consument als gevolg van de heropening van de economieën, wat de opwaartse trend in de prijzen accentueert.

Wanneer de inflatie hoger is, hebben beleggers in staatsobligaties over het algemeen de neiging om een ​​hoger rendement te vragen om het verlies aan koopkracht als gevolg van de stijging van de prijzen te compenseren. Daarom betekent hogere inflatie over het algemeen hogere rentetarieven.

Dit is de reden die de stijging van de rente op Amerikaanse staatsobligaties verklaart (zie de evolutie van het rendement op 10 jaar staatsobligaties in de volgende grafiek) na afgelopen herfst, toen de werkzaamheid van de vaccins werd aangekondigd.

Vanaf maart begon er echter iets vreemds te gebeuren en daalden de rentetarieven ondanks stijgende inflatiecijfers; alsof de markten ze zullen stoppen met geloven in alles wat te maken heeft met het verhaal rond de stijging van de inflatie.

Als we kijken naar de historische relatie tussen inflatie en rendement op staatsobligaties (grafiek hieronder), is het heel duidelijk dat voor inflatierecords zoals die van vandaag, in het verleden veel hogere rentetarieven werden geassocieerd dan die van vandaag. .

Dit komt mede door het nieuwe bericht dat de Federal Reserve de belangrijkste rentetarieven pas zal verhogen als het herstel op de arbeidsmarkt flink is doorgezet.

De beweging van de rentetarieven heeft de afgelopen dagen ook een rechtvaardiging gevonden in de wijdverbreide verspreiding van de zogenaamde deltavariant van COVID-19.

Deze nieuwe golf van het virus zou in feite de heropening kunnen vertragen en een negatieve invloed kunnen hebben op de economische groei en de inflatie in de toekomst kunnen beheersen.

Moet ik me zorgen gaan maken?

Laten we nu terugkeren naar de oorspronkelijke vraag. Moet ik me zorgen gaan maken?

We beginnen met te zeggen dat zeker niet velen verwachtten dat het VK (dat het meest gevaccineerde land is) zo’n aanzienlijke toename van het aantal gevallen zou hebben meegemaakt. Ook Spanje en andere Europese landen volgen dezelfde trend, zoals we kunnen zien in de volgende grafiek.

Dit zorgt zeker voor problemen in Europa en kan nadelig zijn voor het toeristenseizoen in veel landen, zoals Spanje.

Laten we niet vergeten dat het toerisme, de energiesector en de automobielsector de afgelopen dagen het meest hebben geleden in Europa, aangezien zij de uitdrukking zijn van de zogenaamde “heropening van de handel”¹ die momenteel door een groot deel van de bevolking in twijfel wordt getrokken. investeerders.

Hoewel er geen twijfel over bestaat dat de situatie is verslechterd, moeten we de huidige toestand met enig perspectief bekijken, want als we wat dieper in de gegevens graven, zullen we zien dat de ziekenhuisopnames ver onder de vorige golven blijven dankzij vaccinatie en het feit dat we weten veel beter over het virus.

Daarom is het hoogst onwaarschijnlijk dat de nationale gezondheidsstelsels dezelfde hoeveelheid stress zullen ervaren als vorig jaar.

Wat de nieuwe situatie waarschijnlijk vereist, zijn nieuwe parameters voor het beheer van de tweede fase van de pandemie die noodzakelijkerwijs anders moeten zijn dan de vorige.

De regels zullen waarschijnlijk moeten veranderen willen we verdere chaos in Europa voorkomen. Het tellen van het aantal gevallen is bijvoorbeeld misschien niet langer gepast in een context waarin ziekenhuisopnames laag blijven.

Het VK zal waarschijnlijk de pilotcase zijn bij het beheersen van de tweede fase van de pandemie, waarin we moeten leren leven met het virus. Gisteren (19-07-2021) was de “Vrijheidsdag”² in Engeland dat plaatsvond in een ijle omgeving, met een zeer hoog aantal gevallen en met premier Johnson zelf in quarantaine ondanks dat hij was gevaccineerd en het virus al had opgelopen.

Net als Johnson zijn ook 1,7 miljoen mensen in quarantaine gegaan, en dit levert ernstige problemen op voor de economische machine, aangezien veel arbeiders afwezig waren vanwege de regel die 10 dagen quarantaine oplegt aan mensen die in contact komen met het virus.

Zelfs een efficiënte infrastructuur voor het opsporen van contacten kan bij grote aantallen gevallen problemen opleveren voor het economische en sociale leven.

Blijf bij uw investeringsplan voor de lange termijn

Concluderend zijn wij van mening dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze nieuwe golf dezelfde schade zal aanrichten als de vorige, maar het is ook heel duidelijk dat er een andere manier nodig is om deze fase van de pandemie aan te pakken en dat een grotere mate van coördinatie tussen staten gewenst is. vereist. onderdanen zou raadzaam zijn om de huidige chaos te vermijden.

Betreffende de portefeuilles, zal dit waarschijnlijk slechts irrelevante ruis op korte termijn zijn langetermijn.

Eigenlijk heeft de belangrijkste beslissing met betrekking tot een beleggingsportefeuille te maken met de verdeling van het risicoprofiel van de belegger. Door rekening te houden met uw doelstelling/horizon en uw risicotolerantie kunnen wij een portefeuille kiezen die statistisch gezien de worstcasescenario’s omvat die u kunt tolereren.

Gaan naar binnen gaan en naar buiten gaan³ van de markt bij elke correctie is onverenigbaar met een langetermijnvisie op beleggen, en dat is hoe rijkdom feitelijk wordt opgebouwd.

Daarom kunnen we enige volatiliteit zien als gevolg van de verspreiding van deze variant, maar ons advies is, zoals altijd, zet u in voor een langetermijnplan en laat u niet afleiden door kortetermijnlawaai.

Het constante negatieve nieuws van de media kan moeilijk te verdragen zijn, maar de situatie zal waarschijnlijk niet zo dramatisch zijn als afgelopen voorjaar, en daar zijn we in ieder geval zeker van, zal op de lange termijn geen gevolgen hebben voor de belegger.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *