Klacht, aanklacht of claim, waarom is het belangrijk om ze te onderscheiden?

Hoe idyllisch de relatie met uw financiële instelling ook is, samenwonen veroorzaakt wrijving die u ongemak kan bezorgen. Een deel van uw taak als gemachtigde en verantwoordelijke gebruiker houdt in dat u weet welke ruimte u heeft om te reageren wanneer u begrijpt dat een actie of beleid van uw financiële instelling u schaadt.

Als je na het lezen van de vorige zin het woord ProUsuario in je opkwam, ben je heel goed op weg. Maar welke dienst moet u precies aanvragen? Niet alle meningsverschillen kunnen op dezelfde manier worden gekanaliseerd. Daarnaast kan een overdreven reactie, op het verkeerde moment of via de verkeerde kanalen, je meer slechte tijden opleveren dan oplossingen.

Bij ProUsuario bieden we je de mogelijkheid om een ​​klacht, een melding of een claim te formaliseren. Denk je dat ze precies hetzelfde zijn? Niet zo snel. Voor de doeleinden van de processen die we beheren, is het noodzakelijk om ze te onderscheiden, aangezien het procedures zijn met verschillende cursussen en verschillende doelstellingen impliceren.

klachten

De klachten zijn algemene zorgen die de tussenkomst van de autoriteiten ten gunste van de gebruikers zouden kunnen impliceren zonder dat documenten ter staving van de beschuldiging nodig zijn.

Door een klacht in te dienen, informeert u ProUsuario om aandacht te besteden aan praktijken die op een of andere manier als schadelijk voor u kunnen worden beschouwd.

De termijn om ze bij te wonen varieert naargelang de complexiteit van de zaak.

Klachten

U dient een rapport in wanneer u praktijken of methoden van een entiteit identificeert die mogelijk van invloed zijn op anderen (niet noodzakelijkerwijs op u). U kunt ze anoniem indienen.

Net als bij klachten varieert de tijd die we nodig hebben om te reageren afhankelijk van de complexiteit van het proces.

Hoe kunt u uw klacht of melding afhandelen?

Via e-mail (schrijven naar [email protected]) of via het daarvoor bestemde formulier in Klachten of aangiften – ProUsuario. Vergeet niet om in de mail of in het online ingevulde formulier de gedetailleerde reden van de klacht of klacht op te nemen.

Evenzo kunt u ter oriëntatie bellen naar 809-731-3535 of de ProUsuario-kantoren in Santo Domingo en Santiago bezoeken.

Klachten en aanklachten dienen als indicator voor het bestaan ​​van praktijken die mogelijk schadelijk zijn voor gebruikers. Zodat we ze kunnen corrigeren wanneer er een wettelijke rechtvaardiging is.

vorderingen

Weten wanneer we het hebben over klachten en wanneer we het hebben over aanklachten, blijft het om te weten wanneer een claim moet worden verwerkt. Hier de sleutel:

U dient een claim in wanneer u begrijpt dat u rechtstreeks bent getroffen door een fout of wanpraktijken van uw bank, en u verwacht de aan u veroorzaakte schade ongedaan te maken. Bijvoorbeeld: als er op frauduleuze wijze gebruik is gemaakt van uw product, als u een overboeking heeft gedaan en deze niet is voltooid of als u kosten voor commissies of andere met betrekking tot uw product in rekening brengt die niet correct zijn.

Bij het indienen van een claim moet u ondersteunende documenten hebben.

Voordat u claimt in ProUsuario, moet u er rekening mee houden dat u dit eerst formeel moet doen bij uw financiële instelling. Als je dat wel hebt gedaan, maar na 30 dagen nog geen aandacht hebt ontvangen, of als je niet tevreden bent met het ontvangen antwoord, wordt het tijd dat je contact met ons opneemt.

Procedure

Zoals we eerder waarschuwden, begint alles bij uw financiële instelling. Wanneer u een claim indient, moet u het formulier met uw claimnummer, de details van de zaak, uw handtekening en het zegel van de entiteit aanvragen, wanneer u dit persoonlijk doet, of een e-mail met de details van de claim en uw persoonlijke gegevens. gegevens, wanneer u alternatieve kanalen gebruikt.

De entiteit is verplicht om u een bewijs van uw claim te verstrekken. Hiervoor heeft u de steun van de Verordening Gebruikersbescherming in hoofdstuk III, artikel 28, die u kunt aanhalen wanneer u dit nodig acht.

De entiteiten hebben de volgende deadlines om op uw claim te reageren: 30 dagen voor reguliere claims, 45 dagen in het geval ze bevestiging van een derde partij nodig hebben, 180 dagen in het geval van claims in verband met creditcards (omdat ze procedures met internationale bedrijven vereisen) .

In die gevallen waarin het antwoord van de entiteit vóór de deadline is ontvangen, maar u niet tevreden bent, of als de vastgestelde dagen voor het reageren op uw zaak zijn verstreken (30, 45 of 180 dagen) en dit niet het geval is geweest, kunt u ga naar ProUsuario. U hebt in beide scenario’s een maximale periode van 60 dagen om een ​​claim in te dienen bij ProUsuario.

De vereisten om een ​​claim bij ons in te dienen zijn: het bewijs van uw claim, dit is het formulier dat u per post heeft ontvangen of verzonden, uw identiteitsbewijs en eventuele aanvullende ondersteuning die uw claim ondersteunt. Bovendien moet u uw contactgegevens opgeven (onder andere e-mail, telefoon).

Hoe kunt u uw claim afhandelen?

Via e-mail (door te schrijven naar [email protected]) of door een bezoek te brengen aan ons klantenservicekantoor in Santo Domingo (Unicentro Plaza, 1e verdieping) of in Santiago op Juan Pablo Duarte Ave., Benito Juárez-hoek. Probeer de hierboven aangegeven vereisten te verzenden of bij de hand te hebben.

De reactietermijn voor claims is maximaal 60 dagen. Aan het einde van het proces ontvangt u een rapport met alle details van uw zaak en de definitieve reactie van het onderzoek.

Informatie is macht

Vergeet niet dat u recht heeft op alle relevante informatie over uw financiële producten. Vraag, stel uw twijfels weg en vraag zo vaak als nodig om opheldering. Dit bespaart u tijd- of geldverspilling.

Evenzo kan een onjuist of onvolledig begrip van de functies en kenmerken van financiële producten een belemmering vormen om te profiteren van alle voordelen en mogelijkheden die ze u kunnen bieden.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *