Hoe te beleggen en hoe niet te beleggen

In tijden van hoge marktvolatiliteit worden de verschillende emotionele vooroordelen die we als beleggers hebben op de proef gesteld, en het is een goed moment om na te denken over waarom we als beleggers falen.

Uit de observatie van het gedrag en de resultaten van onze klanten en volgers, is het gemakkelijk om de recepten af ​​te leiden voor hoe te beleggen en hoe niet te beleggen.

1. Over risicoaversie

1.1. Hoe te beleggen: overwin de angst om te verliezen

Een van de belangrijkste redenen waarom we over het algemeen geen goede beleggers zijn, is onze natuurlijke afkeer van risico’s.

De meeste van onze klanten hebben het afgelopen jaar 2020 overtroffen en de meesten beginnen de voordelen in te zien van beleggen op langere termijn door te profiteren van het herstel in de markten.

Het is waar dat volatiliteit op elk moment kan terugkeren, maar we kunnen er alleen tegen worden beschermd door voor de lange termijn te beleggen en ons investeringsplan niet op te geven omdat de markten corrigeren, en dat doen ze regelmatig.

Volatiliteit is normaal op de markten en we moeten ermee leren leven in de juiste mate in relatie tot onze financiële doelstellingen.

1.2. Hoe niet te beleggen: paniek

Als we hebben besloten om een ​​middellange- of langetermijnbeleggingsplan op te stellen met een goed gediversifieerde portefeuille, wat heeft het dan voor zin om te verkopen in tijden van correcties?

Die paar klanten die op een gegeven moment in 2020 bang waren, hebben alleen maar goedkoop verkocht, maar ze hebben hun initiële financiële doelen zeker niet bereikt.

En aan de andere kant, tenzij ze onmiddellijk herinvesteren, hebben ze een historisch herstel gemist.

Marktcorrecties zijn normaal, daarom is het belangrijk dat we ons risicoprofiel goed aanpassen aan onze financiële doelstellingen om niet meer risico te nemen dan we bereid zijn te dragen. Of niet stoppen met verdienen vanwege een ontoereikende samenstelling van de portefeuille voor de verwachte horizon van onze investering.

In paniek vertrekken betekent het opgeven van een plan met een horizon die we aanvankelijk vooraf hadden vastgesteld, toetreden vanwege het simpele feit dat we ons aansluiten bij de paniek van anderen (de markt).

2. Over aanvullende bijdragen

2.1. Hoe te beleggen: periodieke bijdragen

We blijven adviseren over het vaststellen van periodieke bijdragen aan ons beleggingsplan. Het is de beste oplossing om te zorgen voor discipline in ons spaargeld en de beste bescherming die we kunnen hebben tegen ons gebrek aan financiële discipline en het systematisch verslaan van onze emotionele vooroordelen in onze financiën.

We gaan per definitie automatisch alle marktmomenten in. We kunnen ons altijd verdedigen tegen onze psyche door tegen onszelf te zeggen: “Ik heb het ook goed.” timing” hoewel het in werkelijkheid de automatisering is die het heeft gedaan of onze beslissing om het te activeren.

Als we periodiek bijdragen, weten we zeker dat we op een gegeven moment goedkoop zullen kopen, dit kan ons psychologisch helpen om de spanningen op de markten beter te overwinnen.

2.2. Hoe niet te beleggen: stop onze bijdragen

Sommigen komen echter in de verleiding om automatische bijdragen op onstabiele tijden stop te zetten of te verlagen.

Als de annulering of vermindering beantwoordt aan een vitale behoefte, is het duidelijk dat het moet gebeuren, maar als het opnieuw reageert op een emotionele reactie, verliezen we het grote voordeel van herhaling.

Hoewel we het ook niet aanbevelen, zou het logischer zijn om het tegenovergestelde te doen. Als we denken dat de markt een bodem nadert, zou het een goed moment zijn om een ​​extra bijdrage te leveren aan ons plan als we wat extra spaargeld hebben. Als we de periodieke bijdrage niet hebben gecreëerd, is het natuurlijk een goed moment om dat te doen.

3. Over timing

3.1. Hoe te beleggen: probeer niet de timing van de markt te raken

Hoewel weinig klanten dat doen, proberen sommigen van hen te raden wat de beste tijd is om te investeren.

Als we degenen die het proberen volgen, zien we dat de mate van succes erg laag of nul is. Bovendien is er een merkwaardige anekdote dat degene die het goed had bijna toevallig was.

Een klant heeft bijvoorbeeld het geld opgenomen omdat hij het op een bepaald moment nodig had voor een calamiteit (op een goed moment vertrekken). Na een paar weken herstelde hij het weer, aangezien de noodsituatie zich uiteindelijk niet voordeed. Ondertussen werd een deel van de val vermeden door het onbewust bijna perfect te timen.

3.2. Hoe niet te beleggen: probeer de timing te halen

Ook zien we van tijd tot tijd die potentiële klant die wacht op de grote correctie om zijn plan te starten. Interessant is dat dat type klant uiteindelijk ook niet de moed heeft om naar binnen te gaan als die grote terugval plaatsvindt.

Zo daalden de markten in 2020 met meer dan 30%.

Het beste wat u kunt doen, is betreden wanneer de markten goedkoop zijn, maar het is moeilijk om te weten wanneer dit het geval is en slechts weinigen doen dat. Daarom is het beter om de timing te vergeten en vast te houden aan wat er in punt 2.1 staat.

4. Over het risicoprofiel

4.1. Hoe te beleggen: herbevestig ons risicoprofiel

Momenten van volatiliteit kunnen dienen om opnieuw te bevestigen dat we ons in het juiste of verkeerde risicoprofiel bevinden.

De watervallen zijn een perfecte realiteitscheck om te begrijpen of het risico dat we nemen voldoende is om onze langetermijndoelen te bereiken. Dit is wat ons zou moeten leiden, geen paniek.

4.2. Hoe niet te beleggen: verander ons profiel om te speculeren

Aan de andere kant mag het veranderen van ons risicoprofiel niet gekoppeld worden aan paniek of speculatie.

Voordat we ons profiel wijzigen, moeten we ons afvragen of onze omstandigheden zijn veranderd. Als ze niet zijn veranderd, waarom zou ik dan mijn profiel en abonnement moeten wijzigen? Heeft een daling van de markten mijn leven veranderd? Waarschijnlijk niet.

Het wijzigen van het profiel en het plan kan zijn omdat onze tijdshorizon is veranderd. Is mijn horizon veranderd? Als het niet is veranderd, waarom verander ik dan mijn profiel?

Er is ook die gebruiker die zijn (high) profile verlaagt wanneer hij denkt dat de markt duur is, of die zijn (low) profile verhoogt wanneer de markt goedkoop is. Het succes van dit type gebruiker is vergelijkbaar met dat beschreven in punt 2.1. Zou het niet beter zijn om op zoek te gaan naar een tussenliggend profiel waarin we ons comfortabel voelen in elke marktomstandigheid?

Daarom beperken we profielwijzigingen tot eenmaal per maand en tweemaal per jaar, om onze klant te beschermen tegen pogingen om met zijn profiel te speculeren.

Een goed gediversifieerde portefeuille, met een langetermijnhorizon, met een goed gedefinieerd en systematisch plan, kan een goede oplossing zijn om fouten bij het beleggen te voorkomen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *