Hoe om te gaan met een bearmarkt?

Ik heb onlangs een interview gezien met Morgan Housel, een analist en schrijver die vooral bekend staat om zijn boek ‘The Psychology of Money’. Als zijn boek ten zeerste wordt aanbevolen, dan geldt dat ook voor het luisteren naar hem wanneer hij geïnterviewd wordt. Er kunnen buitengewone lessen worden getrokken uit dit recente interview en uit zijn gedetailleerde uitleg over het omgaan met een bearmarkt.

De onderstaande observaties zijn een uittreksel of samenvatting van dat interview, maar vervangen op geen enkele manier het lezen van zijn boek.

Het grootste risico zit in het onbekende

We staan ​​erop dat we willen weten wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Elk begin van het jaar maken analisten en gespecialiseerde tijdschriften hun prognose voor het jaar. Hoe hard ze ook hun best doen, ze kunnen nooit het ergste, het meest onverwachte, het onbekende voorzien.

Begin 2020 voorzag niemand dat de economische bedrijvigheid over de hele wereld in februari zou stoppen als gevolg van een pandemie.

Begin 2022 had niemand voorzien dat er in maart een oorlog zou uitbreken in het hart van Europa.

En het is normaal, zoals Carl Richards zegt “risico is wat er overblijft als je eenmaal hebt nagedacht over alles wat er kan gebeuren”.

Het grootste risico ligt in het onbekende, omdat niemand het kan voorzien.

Dit is de realiteit van hoe de wereldeconomie en de financiële markten werken.

Daarom is het bestesparen als een pessimist en investeren als een optimist».

Spaar als een pessimist wetende dat er onverwachte verrassingen zullen komen.

Maar ook om te beleggen als een optimist met een langetermijnvisie, met het idee dat als ik door al die verrassingen heen kom, wat ze ook zijn, en belegd blijf, ik kan profiteren van het multiplier-effect van samengestelde rente. ”

Volatiliteit is het toegangsbewijs om te profiteren van de markten

De belegger moet de relatie begrijpen tussen een hoog rendement en een hoog risico.

Een voorbeeld kan Netflix zijn, dat zijn waarde heeft vermenigvuldigd met 500. Daarbij is het 3 keer gedaald, meer dan 70% en vijf keer meer dan 50%.

Maar het is dat een aandeel als Berkshire Hathaway (het investeringsvehikel van Warren Buffett en Charlie Munger) 3 keer is gedaald, meer dan 50%. Tijdens de grote financiële crisis van 2008, een van deze keren, werd Munger gevraagd naar die watervallen en hij antwoordde dat “Als u niet in staat bent om een ​​daling van 50% in uw beleggingscarrière te boven te komen, dan verdient u niet de voordelen die u kunt halen uit beleggen in aandelen. na een lange tijd.”

Volatiliteit is het toegangsbewijs om te profiteren van de rendementen van de aandelenmarkten”. Als je niet bereid bent om het te betalen, is het beter om er niet in te zitten.

Markten dalen snel en stijgen langzaam, maar stijgen altijd

Aandelenmarkten hebben de neiging om van tijd tot tijd scherpe dalingen te hebben en ook zeer snel te gaan.

De winsten in de loop van de tijd zijn veel krachtiger, maar ze komen langzaam, terwijl de verliezen minder groot zijn, maar ze komen snel.

Financiële markten hebben een natuurlijke opwaartse trend, aangezien de mensheid en de economie, hoewel met ups en downs, niet stoppen met bloeien.

Laten we accepteren wie we werkelijk zijn

Het is zeer waarschijnlijk dat als we in paniek raakten in de crisis van 2008 of in de Covid-crisis, we waarschijnlijk ook in paniek raken in de herfst van 2022.

Dat wil zeggen, het is erg moeilijk voor ons om te veranderen, het is heel moeilijk om weer te bekeren en onze emoties te leren beheersen. Terwijl we het proberen, kan het nuttiger zijn om te begrijpen hoe we zijn en het gewoon te accepteren.

Het kan zomaar zijn dat onze risicoaversie hoger is dan we dachten.

En als dat zo is, moet onze verhouding van contanten of activa met een lager risico mogelijk hoger zijn in onze portefeuille.

Er is een kans dat we onszelf voor de gek houden door te denken dat we zullen leren van onze fouten uit het verleden.

Waarschijnlijk zijn er aspecten van onze persoonlijkheid die ons ervan weerhouden dit te doen.

We weten pas wie we werkelijk zijn als we een bearmarkt hebben meegemaakt. Het is relatief eenvoudig om een ​​goede belegger te zijn als alles goed gaat. We leren zoals we werkelijk zijn, wanneer we te maken krijgen met dalen van 20%, 30% of 50% en deze overwinnen. Als we ze halen, kunnen we zeggen dat we echt geslaagd zijn voor de test.

Ieder van ons heeft een andere risicotolerantie.

We vragen ons bijna allemaal af hoe ik het beste rendement kan halen. Maar de juiste vraag is “wat is het beste rendement dat ik kan behalen in de langst mogelijke periode?”

Want als we denken aan de langst mogelijke periode, is dat wanneer we nadenken over het overwinnen van de eindeloze opeenvolging van recessies en bearmarkten, pandemieën, oorlogen, enz. Wat zal er gebeuren en hoe zal ik me zo lang mogelijk kunnen verzetten.

Als we alleen maar nadenken over wat het beste rendement is dat we kunnen behalen, zullen we waarschijnlijk risiconiveaus nemen die voor ons te hoog zijn en zullen we de schommelingen van de markt op korte en middellange termijn niet kunnen overwinnen en daarom zullen we we onderbreken onze investeringen halverwege en niet we genereren op lange termijn het gewenste welvaartsniveau.

Meestal is niets doen het beste.

In de meeste aspecten van het leven geldt dat hoe harder je je best doet, hoe meer goede resultaten je gewoonlijk krijgt: trainen voor een specialiteit, trainen om het beter te doen in een sport, enz.

Bij investeringen kan het resultaat het tegenovergestelde zijn. Er zijn aanwijzingen dat hoe meer u koopt en verkoopt, hoe actiever u probeert de beste strategieën te vinden, hoe groter de kans dat u een ondergemiddeld rendement behaalt..

Als u een goed gediversifieerde portefeuille heeft opgebouwd en een goed investeringsplan waarmee u voor de lange termijn kunt beleggen, wat heeft het dan voor zin om uw portefeuille elke dag of elke maand aan te raken?

De beste vuistregel is om er nooit mee te stoppendaarom heeft het geen zin om te handelen, toe te treden en te verlaten.

Wat het beste lijkt, is vaak slechter, en meestal is niets doen of weinig doen de beste investeringsoptie.

De geschiedenis leert ons dat succes op de lange termijn is

Geschiedenis kan ons helpen begrijpen hoe de markt werkt.

Neem bijvoorbeeld de S&P 500, in de afgelopen 100 jaar is deze met 200 keer vermenigvuldigd.

Maar in dezelfde 100 jaar gemiddeld:

  • elke 11 maanden is het met 10% gedaald,
  • Elke 3 jaar 20%
  • en 30% elk decennium.

Met andere woorden, als we begrijpen dat we temidden van zoveel chaos deze enorme opbrengsten kunnen behalen (€ 1 miljoen zou € 200 miljoen zijn geworden), kunnen we misschien begrijpen dat een daling als de recente, die op geen enkele manier iets te vieren, hoort bij de normaliteit.

Voor een beginnende belegger is dit moeilijk te begrijpen.

Maar dit is hoe de aandelenmarkt werkt, en als we erin slagen om voor de lange termijn belegd te blijven, zullen we goede resultaten behalen. Als we het tegenovergestelde doen, krijgen we middelmatige resultaten.

Iedereen moet zijn eigen antwoorden vinden

Toch zijn er sommigen die in de verleiding komen om te handelen in momenten van vallen. Er is geen pasklaar antwoord op wat te doen in tijden van recessie.

Het kan zinvol zijn, vooral voor beginnende beleggers die vinden dat ze te veel risico hebben genomen, om een ​​beetje te verkopen en op zoek te gaan naar een meer gebalanceerde of minder risicovolle portefeuille.

Afgezien van de algemene aanbevelingen om te diversifiëren en voor de lange termijn te beleggen, moet iedereen eerlijk tegen zichzelf zijn en aan introspectie doen., en op basis van hun doelstellingen en ambities en afhankelijk van hoe vredig we ’s nachts willen slapen en de impact die de volatiliteit van de markten op ons heeft, onze eigen antwoorden vinden. Sommige van deze aspecten kunnen heel persoonlijk zijn.

Kalibreer goed onze toekomstige bekering

De meesten zullen er later waarschijnlijk spijt van krijgen als ze uiteindelijk midden in een bearmarkt of correctie verkopen.. Want eigenlijk hebben we nog niet zo lang geleden dezelfde of zelfs ergere situaties meegemaakt.

Met de Covid-19 hadden we de snelste bearmarkt in de geschiedenis, met dalingen van 40% in sommige indices.

Maar we hebben eind 2018 ook een daling van 25% doorgemaakt.

En grote correcties in 2011, 2015 en 2016.

We vergeten het snel.

en desondanks Ik heb geen idee wat de markt in de nabije toekomst gaat doen, ik ben er bijna zeker van dat de meeste investeerders zich over 10 jaar niet meer zullen herinneren wat er begin 2022 is gebeurd.

Net zoals ik spijt zou krijgen van verkopen, zullen veel investeerders er waarschijnlijk ook spijt van krijgen.”

investering en tijd

In de beleggingswereld heeft het weinig zin om voorspellingen te doen. Het is in de loop van de tijd heel anders, waarbij het zinvol kan zijn om een ​​week vooruit te voorspellen. Maar aan de andere kant vraagt ​​niemand zich af welke temperatuur we over tien jaar zullen hebben.

De beurs is precies het tegenovergestelde, we hebben geen idee wat er over een week gaat gebeuren, maar we weten heel goed waar we over tien jaar zullen staan.

Als je in Zuid-Californië woont, waar het heerlijk weer is, dan ben je waarschijnlijk daarom daar. Een paar keer per jaar kun je vreselijk weer hebben en je ongemakkelijk voelen. Waarschijnlijk omdat we ons sinds onze geboorte bewust zijn van bepaalde gure weersomstandigheden, komt het niet in ons op om onze spullen in te pakken en te verhuizen.

Voor degenen die voor een korte tijd hebben geïnvesteerd, moeten ze misschien hetzelfde doen, maar in eenvoudige bewoordingen is het duidelijk dat het heeft misschien weinig zin om ons huis te verkopen omdat het twee dagen regent.

De beste innovaties verschijnen wanneer de wereld in een crisis verkeert

Historisch gezien ontstaan ​​de beste innovaties als de wereld op zijn kop staat. De beste innovaties ontstaan ​​als er problemen zijnDit was het geval in de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, enz.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *