Hoe helpt terugkerend beleggen ons door een bearmarkt heen?

Jaar 2022: we zitten in een bearmarkt

Dit jaar 2022 heeft ons gediend om te illustreren wat een marktcorrectie is en wat een bearmarkt is.

De slechtste voortekenen zijn uitgekomen en na enige opleving zijn de twee belangrijkste aandelenindices, de S&P 500 (-23,4%) en de MSCI World (-23,5%) bevinden zich officieel in een bearmarktsituatie. Beide hebben een parallelle trend en zijn bijna verward op de kaart (beide in blauw).

Om toch iets positiefs vast te houden, blijven zowel de Dow Jones-index (-18,8%) als de MSCI Europe (-17,6%) in de correctiezone. Laten we dat onthouden een bearmarkt impliceert niet alleen dat de dalingen meer uitgesproken zijn, maar ook dat ze gepaard gaan met een relatief langere herstelperiode.

Hoe ziet herstel van dalingen als gevolg van inflatie en de oorlog in Oekraïne er in 2022 uit?

De statistieken zijn er om ze te doorbreken.

Zoals we in de bovenstaande grafiek zien, herstelde de markt zich tijdens de Covid-19-crisis in iets meer dan 100 dagen.

Hoe zal het herstel eruit zien in de bearmarkt in verband met inflatie en de oorlog in Oekraïne in 2022? Nou, we weten het niet zeker, zelfs de meest deskundige belegger weet het niet. Op het moment van schrijven van dit artikel hebben we 114 dagen val gehad, maar we weten niet of de val zal aanhouden en hoe lang de herstelperiode zal zijn. Er zijn zeker langere bearmarkten geweest, kijk maar naar de grafiek.

Kan iemand dat ook beweren Er wordt waargenomen, een tendens dat de bearish markten elke keer minder duren. Het is ook belangrijk om te benadrukken dat ondanks de constante ups en downs van de markt, Als een belegger op lange termijn had geïnvesteerd, zou hij 380% hebben opgebouwd: dit komt overeen met het vermenigvuldigen van het kapitaal met 3,8 keer en een APR 6,9% (voor de periode weergegeven in de grafiek).

Geconfronteerd met deze onzekerheid, laten we hieronder eens kijken wat raadzaam is om te doen in een bearmarkt.

Wat te doen in een bearmarkt?

Voor een belegger die een goed opgezet noodfonds heeft en ook enige spaarcapaciteit heeft, en wiens horizon op zijn minst middellange (3 tot 5 jaar) of lange termijn (5 jaar en meer) is, is het meest redelijke om te doen om te blijven beleggen . Dat kan handig zijn om vooraf te bekijken over welk bedrag het noodfonds moet beschikken.

Bij een andere gelegenheid vertelden we al waarom je moet blijven beleggen als de markten dalen.

In de studie hebben we numeriek aangetoond, iets dat contra-intuïtief is: hoe meer de markt daalt, hoe handiger het voor ons is om sindsdien te investeren we verzamelen meer aandelen of participaties met onze nieuwe bijdragen in momenten van dalingen.

Als we weinig en vaak met terugkerende bijdragen investeren, verminderen we de moeilijkheid en het risico dat inherent is aan het proberen het beste moment in de markt te raken (wat ’timing’ wordt genoemd). Er is een realiteit die geaccepteerd moet worden. De beste timing op de markt halen is onmogelijk. Als er iemand is die het je belooft, wees dan op je hoede, niemand is in staat om het consequent goed te doen.

Investeer in plaats daarvan beetje bij beetje en blijf vaak beleggen, vermijd de speculatie die met de markt gepaard gaat en surf op de onvermijdelijke schommelingen in activaprijzen in de loop van de tijd.

Niemand wil op hoge niveaus kopen. Maar het is ook waar dat niemand de koopjes wil missen die de markt ons geeft. Dus in plaats van dat al onze investeringen verliezen lijden of ondermaats presteren omdat we een kans missen, Dollar Cost Averaging (DCA), als het niet het beste moment is, verliezen we alleen in de laatste bijdrage. De rest zal regelmatig beleggen tegen lagere prijzen.

In onzekere tijden is het ideaal om onze emoties te overwinnen

De huidige situatie van de markten bevindt zich, zoals we in het begin hebben gezien, in een bearmarktgebied en dit zorgt voor onzekerheid. Het is daarom logisch dat de meest voorzichtige beleggers het risico van het nu beleggen van hun geld willen beperken. Maar het is ook duidelijk dat het aanhouden van contant geld in tijden als deze, vooral wanneer de inflatie zo hoog is, nog inefficiënter kan zijn. Door terugkerende bijdragen kunnen we veilig op de markten “surfen” en het is voor de meeste spaarders een van de beste opties om te beleggen zonder onnodige risico’s te nemen. Met andere woorden, beetje bij beetje beleggen en vaak in onzekere tijden is ideaal om onze emoties te overwinnen.

Automatiseer terugkerende bijdragenJa

Het automatiseren van terugkerende bijdragen aan ons investeringsplan maakt het proces nog eenvoudiger. De flexibiliteit die wordt geboden door kleine, frequente investeringen betekent dat u, zonder dat u op enig moment een grote hoeveelheid geld hoeft in te zetten, uw portefeuille kunt optimaliseren door op verschillende marktmomenten in te stappen.

Het is algemeen bekend dat we allemaal worden beïnvloed door een natuurlijke afkeer van risico en hoe het ons beïnvloedt om te beleggenR, vooral als we beginnen in de wereld van beleggen. De DCA helpt ons de volatiliteit glad te strijken en voorkomt dat we all-in gaan op de markthoogtes. Als de markten stijgen, zal wat u al heeft geïnvesteerd ook stijgen; wanneer de markten dalen, zult u het comfort of de gemoedsrust hebben dat uw volgende bijdrage meer aandelen of aandelen zal kopen.

We zijn ons ervan bewust dat het vanuit psychologisch oogpunt moeilijker kan zijn om te beginnen met beleggen of deze techniek te starten midden in een bearmarkt. Maar we moeten ook erkennen dat, terugkijkend, alle crises achteraf worden gezien als gemiste kansen. Voor een langetermijnbelegger die voorzichtig is, zijn bearmarkten zeer goede kansen. Wanneer anderen in paniek raken en verkopen, kan dit een goede koopjeskans zijn. De aandelenmarkt is de enige markt die wanneer verkopen worden aangekondigd en iedereen gillend wegrent.

Door herhaaldelijk te beleggen, geven we onszelf de kans om het meerdere keren goed te doen en als we het een keer niet goed doen, is dat niet erg.

Een kostenmiddelingsstrategie houdt in dat de onmogelijke taak om de beste tijd om de markt te betreden te raden, wordt vereenvoudigd tot het beslissen over iets dat veel eenvoudiger zou moeten zijn:

  1. de hoeveelheid
  2. en de frequentie die u wilt omkeren. Als we voor het eerst beleggen, moeten we nog een beslissing toevoegen:
  3. welk initiële bedrag we zullen investeren in onze eerste bijdrage.

Deze beslissing is ook niet erg ingewikkeld, u kunt deze beperken tot 50% van uw beschikbare geld om te beleggen of zelfs iets minder. In werkelijkheid doet dit er op de lange termijn weinig toe.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *