Hoe ETF’s selecteren? 4 fundamentele criteria

Er zijn momenteel duizenden ETF’s op de markt. Er wordt zelfs geschat dat er meer ETF’s zijn dan aandelen. En het is logisch, want de manier van ordenen van de bestaande acties is groter dan de acties zelf. Als dat het geval is, is het de moeite waard om te vragen … Hoe ETF’s selecteren? Dat is waar we het vandaag over hebben.

De vier fundamentele criteria voor het kiezen van ETF’s

Met meer dan 5.000 ETF’s om uit te kiezen over de hele wereld, vereist het opbouwen van een ETF-portefeuille de noodzaak om een ​​raamwerk op te stellen. In het artikel van vandaag laten we u 4 cruciale criteria zien om u te helpen bij het selecteren van de juiste ETF’s en met welke criteria rekening moet worden gehouden om de meest geschikte te selecteren voor het doel dat we zoeken. Zoals u zult zien, hebben ze veel met u te maken, en niet zozeer met de ETF’s zelf. Let op:

1. Gewenste belichting

Het eerste waar u naar moet kijken als u in ETF’s belegt, is de ETF zelf. thee Geef blootstelling aan die markten waaraan u wilt worden blootgesteld. Omdat ETF’s, zelfs binnen een bepaalde activaklasse of marktsegment, aanzienlijk kunnen variëren

Wat betekent dit? Om het bot te zeggen: als u blootstelling aan goud wilt, heeft u een ETF nodig die de prijs van goud volgt, niet een die het gedrag van de SP500 volgt.

Duidelijk niet?

U moet weten aan welke markten u blootstelling wilt hebben, welke index of indices u wilt volgen en zorg ervoor dat u de ETF’s kiest die u blootstelling aan deze markten mogelijk maken.

Om erachter te komen of een ETF u al dan niet toegang geeft tot de markt die u wilt, kunt u het bestand bekijken en controleren welke benchmark het als referentie gebruikt om er zeker van te zijn dat het dezelfde index is waarnaar u wilt geexposeerd zijn.

2. Totale kosten van de ETF

Hij Het volgende punt zijn de kosten.. Het is duidelijk dat we geïnteresseerd zijn om te weten hoeveel het ons gaat kosten om in die ETF te investeren.

En let op, hier moeten we niet alleen rekening houden met de kosten van de ETF zelf (dat wil zeggen, de TER die de ETF ons zelf in rekening brengt). Naast de kosten van de ETF, zullen we aandacht moeten besteden aan de commissies die onze makelaar ons in rekening brengt en het is raadzaam om degene te selecteren die ons lagere commissies biedt voor het beheer ervan.

De uiteindelijke kosten van de ETF zijn dus de TER plus bewaarcommissies en verkoopcommissies, evenals eventuele andere extra kosten die door de geselecteerde makelaar kunnen worden gemaakt.

Als u er bijvoorbeeld voor kiest om te beleggen in de S&P500 (de 500 belangrijkste bedrijven op de Amerikaanse aandelenmarkt) voor 0,05% TER, moet u alle bestaande makelaarscommissies bij deze kosten optellen.

Natuurlijk, als u voor de lange termijn belegt en u niet veel veranderingen gaat aanbrengen, zullen die commissies uiteindelijk weinig kosten met zich meebrengen. Maar u moet er rekening mee houden, vooral bij kleine investeringen, aangezien ze een hoog percentage van uw portefeuille kunnen vertegenwoordigen.

Daarnaast is het belangrijk om ook rekening te houden met tracking error. Dat wil zeggen, de afwijking die de ETF kan hebben ten opzichte van het daadwerkelijke gedrag van de index. Deze tracking error zal worden afgetrokken van onze prestatie, aangezien de daadwerkelijk verkregen performance lager zal zijn, niet alleen vanwege de TER van de ETF, maar ook vanwege deze ’tracking error’, wat een positief verschil of extra kosten oplevert. Je moet dus ook proberen die ETF’s met de minste tracking error te vinden.

3. Volume van de ETF

Een ander relevant punt is het volume van de ETF. Het volume is het aantal ETF’s dat op een dag wordt verhandeld en zal dienen als indicator om de liquiditeit van de ETF te meten. Dat wil zeggen, hoe gemakkelijk of moeilijk het voor ons zal zijn om de ETF te kopen of verkopen wanneer we maar willen.

Een particuliere belegger hoeft zich over het algemeen niet al te veel zorgen te maken over dit punt, aangezien hij niet te grote bedragen belegt en dus geen enkel probleem van illiquiditeit zal hebben. Voor beleggers met grote bedragen kan het handiger zijn omdat het een zeer betrouwbare index is.

Tot slot mogen we niet vergeten dat het volume ons kan vertellen welke ETF’s een lagere gemiddelde spread hebben (de marge die uw makelaar krijgt voor elke aan- en verkoop), want normaal gesproken geldt: hoe lager de spread, hoe groter de liquiditeit (gemakkelijker in- en uitstappen). onze posities). ).

4. Type replica gebruikt door de ETF

Tot slot, om uw proces voor het selecteren van ETF’s af te ronden, je moet rekening houden met het type replica dat de ETF gebruikt. Dat wil zeggen, u moet kiezen of u een ETF wilt met natuurlijke replica of met synthetische replica.

Als u niet veel weet over dit onderwerp, raden we u aan het artikel Over de fysieke en de synthetische in ETF’s te lezen, maar over het algemeen is onze aanbeveling eenvoudigweg dat u ETF’s met een synthetische replica vermijdt.

De synthetische replica heeft meestal bijbehorende problemen en risico’s die niet van belang zijn voor de individuele belegger. Daarom, hoewel ze meestal goedkoper zijn, nodigen we u uit om ze te negeren. De prijsverlaging is het extra risico dat u neemt niet waard.

Zoals u kunt zien, als u deze tips volgt om te weten hoe u ETF’s selecteert, zult u zonder al te veel moeite de fondsen kunnen vinden die het beste bij uw behoeften en uw beleggersprofiel passen. En vergeet niet dat als u geen kennis heeft, het altijd beter is om experts uw portefeuille van ETF’s of Indexfondsen te laten beheren om er het maximale uit te halen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *