Hoe beleggen in goud in 2022? de beste opties

Indexfondsen en ETF’s hebben het gemakkelijk gemaakt om toegang te krijgen tot bijna elke activaklasse, en goud is daarop geen uitzondering. Maar weet u hoe u in 2022 in goud moet beleggen?

Ongemunt goud kopen is een optie, maar het kan inefficiënt zijn, vooral als we op zoek zijn naar flexibiliteit in onze investeringen.

We hebben opties om blootstelling aan goud te hebben zonder fysiek edelmetaal te hoeven kopen.

Het is niet de eerste keer dat we het over goud hebben.

We deden het medio 2019 om te herhalen waarom velen er de voorkeur aan gaven om in goud te beleggen? En een jaar later om uit te leggen waarom goud niet stopte met stijgen? , medio 2020.

In deze post gaan we ons concentreren op het analyseren van wat de beste opties zijn om in 2022 in goud te beleggen als alternatief voor het kopen van edelmetaal.

Investeer in 2022 in goud met ETC’s

Merk allereerst op dat er slecht nieuws is, en dat is dat er geen indexfondsen of ETF’s beschikbaar zijn die de prijs van goud volgen.

De diversificatieprincipes van het regelgevend kader voor beleggingsfondsen (icbe’s) laten niet toe om onder deze regeling fondsen te lanceren met een enkele component, wat het geval is als we het hebben over goud.

Normaal gesproken bestaat een beleggingsfonds of een ETF uit verschillende activa die het mogelijk maken om aan diversificatieregels te voldoen (of het nu gaat om meerdere aandelen, obligaties, grondstoffen, enz.).

Hierdoor is goud niet beschikbaar in beleggingsfondsen of ETF-formaat.

Maar het goede nieuws is dat er alternatieven zijn.

Vanwege het bovenstaande is beleggen in goud, zonder te hoeven beleggen in edelmetaal, in Europese landen alleen beschikbaar als een openbaar verhandeld product in ETC-formaat.

Maar laten we niet vergeten dat ETC’s, Exchange Traded Commodity, certificaten zijn die zijn uitgegeven door een financiële instelling en in dit geval zijn gegarandeerd met fysiek goud.

Wat zijn de beste ETC’s om in 2022 in goud te beleggen?

Vandaag is er een zeer uitgebreid aanbod van ETC’s.

Er zijn meer dan 25 ETC’s die de prijs van goud volgen. Onderscheiden welke de beste zijn, is geen gemakkelijke taak.

In de volgende tabel hebben we degenen samengevat die ons het beste lijken.

tikker IS IN ETF’s ter Volume Replicatie methode Instrument Distr/Accu
4GLD DE000A0S9GB0 Xetra goud 0% € 12.013 Fysiek ENZ Accumulatie
SGLD IE00B579F325 Invesco fysiek goud A 0,12% € 12.032 Fysiek ENZ Accumulatie
WAUW IE00B4ND3602 iShares Fysiek Goud ETC 0,15% € 11.014 Fysiek ENZ Accumulatie

Bij het maken van deze selectie hebben we rekening gehouden met verschillende aspecten.

Volume:

In de bovenstaande tabel zien we hoe deze 3 ETC’s de 10.000 miljoen euro overschrijden en zich duidelijk onderscheiden van degenen die ze op de voet volgen, die ongeveer 5.000 miljoen euro bedragen.

Het volume is belangrijk omdat het ook de liquiditeit en de spread (verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs) bepaalt.

Smeersels:

Een beursgenoteerd product, of het nu een aandeel of een obligatie is, heeft een “vraagprijs” of een laatprijs en een “biedprijs”, een vraagprijs.

Om een ​​vergelijking te maken, met de vastgoedsector gebeurt hetzelfde tussen de prijs waartegen de eigenaar wil verkopen (laatprijs of de normaal hoogste biedprijs) en de prijs waartegen de koper wil kopen (biedprijs). prijs of vraagprijs normaal lager).

Uit de interactie tussen de twee komt de uiteindelijke prijs waartegen een operatie wordt overschreden.

Hoe smaller de spreiding tussen de twee, hoe efficiënter het activum is. Dit is normaal gesproken gekoppeld aan het beheerde volume van het activum en het dagelijks verhandelde volume.

Zoals we in de volgende tabel kunnen zien, zijn de krapste spreads van de beschouwde ETC’s die van iShares Physical Gold ETC (0,01) en die van Xetra Gold (0,03).

tikker IS IN ETF’s ter Volume Bied/laat spread
4GLD DE000A0S9GB0 Xetra goud 0% € 12.013 0.03
SGLD IE00B579F325 Invesco fysiek goud A 0,12% € 12.032 0,10
WAUW IE00B4ND3602 iShares Fysiek Goud ETC 0,15% € 11.014 0.01

Spreads van de beste ETC’s op goud: bron Bloomberg »

Replica-type:

In dit geval is deze factor zeer relevant.

We zijn er meer dan ooit in geïnteresseerd dat de replicatiemethode fysiek is, dat wil zeggen dat de waarde van de ETC wordt ondersteund door fysiek goud.

Zoals we kunnen zien, worden de 3 ETC’s ondersteund door fysiek goud.

Eigenlijk zijn alle ETC’s die we kennen fysieke replica’s, daarom is het geen onderscheidende factor om de beste te selecteren.

Hoewel we niet geloven dat dit het uiteindelijke doel is van de meeste beleggers, kunnen we hier bijvoorbeeld zien hoe we ons recht op fysieke levering van Xetra Gold in bepaalde omstandigheden kunnen uitoefenen.

Beheerder/entiteit:

Rekening houdend met het feit dat het ETC’s zijn, is het erg belangrijk dat de entiteiten die ons de garanties van de certificaten geven, solide zijn.

Zowel Xetra, Invesco als iShares lijken ons solide genoeg entiteiten.

Volgen verschil:

Het “trackingverschil” is de discrepantie tussen de prestatie van het voertuig (in dit geval een geïndexeerd fonds, ETF of ETC) en de prestatie van de index.

Veruit de beste is de Xetra Gold, met een trackingverschil van 0,09%.

Vergelijking van de evolutie van goud in euro versus de 3 geselecteerde ETC’s: Bron Bloomberg.

Ze worden in deze volgorde gevolgd door Inverco met trackingverschillen van 0,38% voor Invesco en 0,37% voor iShares, zoals we kunnen zien in de volgende tabel:

tikker IS IN ETF’s ter Volume Bied/laat spread Verschil volgen
4GLD DE000A0S9GB0 Xetra goud 0% € 12.013 0.03 -0,09%
SGLD IE00B579F325 Invesco fysiek goud A 0,12% € 12.032 0,10 -0,38%
WAUW IE00B4ND3602 iShares Fysiek Goud ETC 0,15% € 11.014 0.01 -0,37%

TER:

Merk allereerst op dat de TER (Total Expense Ratio) de kosten zijn die de beheerder doorberekent om de ETC te beheren. Hoe lager de TER, hoe minder verschil wordt afgetrokken van het rendement van de onderliggende waarde.

Hoewel de TER ons een indicatie geeft van de interne kosten die een ETF ondersteunt, zagen we in een andere post al dat het tracking verschil ons een completer beeld geeft van alle interne kosten die de ETF ondersteunt.

In dit geval zien we dat er zelfs een ETC is, die van Xetra Gold met een TER van 0%. De andere twee alternatieve ETC’s hebben ook erg krappe TER’s, namelijk 0,12% (inverco’s) en 0,15% (iShares’).

Deze Met lagere TER’s kunnen we de kosten van dit deel van de portefeuille tegen 2022 licht verlagen.

Accumulatie beter dan distributie:

Ten slotte is het altijd beter om te beleggen in kapitalisatieproducten, aangezien we eventuele inhoudingen op dividenden vermijden. Hoewel het waar is dat we ze later kunnen herinvesteren, is het altijd beter dat hetzelfde voertuig het dividend automatisch herbelegt.

In dit geval is deze factor niet relevant, aangezien as goud levert geen dividenden of opbrengsten op (precies een van de kritieken op goud) alle ETC’s zijn accumulatie.

Portefeuilles om in 2022 in goud te beleggen

Zoals we al hebben vermeld, zijn er vanwege zijn kenmerken geen indexfondsen en daarom kunnen onze indexfondsportefeuilles dit activum niet bevatten.

Bijgevolg nemen we bij ETF-portefeuilles alleen beleggingen in goud op.

Er zijn veel discussies over of het de moeite waard is om goud in een portefeuille te hebben en of het zorgt voor extra diversificatie.

Er zijn ook mensen die denken dat Bitcoin het nieuwe digitale goud is en dat dit de nieuwe alternatieve en niet-gecorreleerde activaklasse van obligaties en aandelen zal zijn.

Het is een onderwerp dat we hier al uitvoerig hebben behandeld en samengevat hebben we gezegd dat,

Hoewel wij in het investeringscomité geen grote fans zijn van beleggen in goud, zijn wij van mening dat in de huidige onontgonnen economische omgeving, waar rendementen negatief zijn en gelddrukmachines non-stop draaien, diversificatie naar goud heel zinvol is. . In deze context zal goud zeker een risicoverlagend activum zijn en mogelijk ook een prestatiebevorderend activum..”

In elk geval goud is een activaklasse die een zeer lage of zelfs negatieve correlatie heeft (afhankelijk van de periode) met aandelen en obligaties en daarom is het een activaklasse die helpt om een ​​portefeuille te diversifiëren.

Het is iets dat duidelijk intuïtief is in de volgende grafiek.

Vergelijking van de evolutie van goud in euro’s en dollars versus de MSCI World. Bloomberg-bron.

In deze vorige grafiek kunnen we in de grafiek ook zien dat ondanks het feit dat goud geen rente of dividend opbrengt, het sinds 2001 een JKP heeft van 8,5% in euro’s of 8,3% in dollars.

Om deze rendementen in context te plaatsen, Goud APR’s zijn twee procentpunten hoger dan wat de MSCI World heeft opgeleverd in euro’s (7%) en dollars (6,8%) respectievelijk in dezelfde periode.

Ja inderdaad Deze rendementen zijn van de afgelopen 20 jaar en, zoals te zien is in de grafiek, zijn ze geconcentreerd in zeer specifieke periodes, ongetwijfeld in veel gevallen de meest volatiele..

Hierbij geldt meer dan ooit de regel dat rendementen uit het verleden geen garantie zijn voor toekomstige rendementen.

Het zeer lange termijn (sinds 1900) rendement op goud in dollars is lager dan 4%. Vooral vanaf het jaar 2000 is deze winstgevendheid versneld. Goud speelde een prominente rol in de financiële crisis van 2008.

We maken van deze gelegenheid gebruik om u eraan te herinneren dat we tot 8% van onze standaard ETF-portefeuilles toewijzen aan goud en die blootstelling tactisch kunnen vergroten/verkleinen in dynamische portefeuilles.

Als resultaat van de analyse in verband met dit bericht, van hoe te beleggen in goud in 2022, gaan we de prioriteiten van de ETC’s wijzigen die in onze Euro ETF-portefeuilles moeten worden gebruikt in overeenstemming met de tabel die we in dit bericht hebben gedeeld .

Hierdoor kunnen we de TER van dit deel van de portefeuille licht verlagen met 15 basispunten (0,15%) en van de portefeuilles als geheel met ongeveer 1 basispunt (0,01%).

De reductie in termen van tracking verschil is ongeveer 3 basispunten (0,03%).

Deze wijziging zal geleidelijk worden doorgevoerd, te beginnen in februari 2022, gebruikmakend van de herbalancering van de portefeuilles van onze klanten en zoals altijd zonder extra kosten.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *