Hoe beleggen in de Nasdaq?

We krijgen vaak vragen van onze klanten over de mogelijkheid om in specifieke indices te beleggen. Dit gebeurde bijvoorbeeld nadat we schreven over de 4 beste ETF’s van 2021. Of ook toen we schreven of de Nasdaq de nieuwe te kloppen index was.

In deze twee posts valt de verwijzing naar de Nasdaq-index samen.

Wat is de Nasdaq-index?

De Nasdaq 100 Index is een korf van de 100 grootste en meest actieve Amerikaanse bedrijven of ADR’s die genoteerd zijn aan de Nasdaq Stock Exchange. De index omvat bedrijven uit verschillende sectoren, behalve financiële, zoals commerciële en investeringsbanken.

Daarom is de index sterk blootgesteld aan snelgroeiende sectoren zoals technologie, (meer dan 50%) consumentendiensten en gezondheidszorg. Zoals de meeste van onze lezers zullen weten, en zoals we hier al hebben uitgelegd, heeft de Nasdaq spectaculaire rendementen behaald en een volatiliteit die is afgenomen in vergelijking met het verleden, waardoor het voor risico gecorrigeerde rendement veel hoger is dan dat van de S&P500. Dat is de reden waarom de meest onrustige belegger eraan went dat hij geïnteresseerd is in deze index.

Hoe beleggen in de Nasdaq met indexfondsen?

Het is merkwaardig dat desalniettemin het aanbod van indexfondsen die de Nasdaq 100 volgen in Spanje zeer beperkt is. Dit zijn de twee “geïndexeerde” fondsen die beschikbaar zijn in Spanje en geregistreerd zijn bij de CNMV:

In de informatie die uit deze fondsen bestaat, zien we dat hoewel ze zijn opgenomen als “verplichtingen”, ze een zekere discretie behouden. We zullen later zien dat dit de prestaties beïnvloedt. Beiden hebben de Nasdaq 100 als referentie, zij het met bepaalde verschillen.

Bankinter’s sluit dividenden uit, terwijl Myinvestor’s ze omvat en ook de valuta heeft afgedekt. Beide hebben hoge kosten binnen wat geïndexeerd beheer is. Bij Bankinter zijn er kosten van 1,46% terwijl die van Myinvestor 0,70% zijn. Bankinter’s heeft veel meer volume (116 miljoen euro) en geschiedenis sinds de oprichting in 2001. Myinvestor’s heeft een zeer laag volume van slechts 2 miljoen euro en werd opgericht in juni 2021.

Samenvattend zijn de opties in indexfondsen momenteel zeer beperkt in Spanje en met hoge TER’s voor indexfondsen.

Zoals we kunnen zien in de bovenstaande informatie uit Bloomberg, is de JKP van het Bankinter-fonds sinds de oprichting 12,38% geweest, bijna een procentpunt lager dan de Nasdaq-index. Het geaccumuleerde verschil in winstgevendheid is zeer significant, 168%, in vergelijking met de index (1082,87%-914,49%).

De informatie over het MyInvestor-fonds is nog niet beschikbaar op Bloomberg, aangezien het zeer recent is aangemaakt.

Hoe te beleggen in de Nasdaq met ETF’s?

Zoals bijna altijd is het beschikbare aanbod in ETF’s veel breder als we het hebben over indexering. Er zijn bijna een dozijn ETF’s gevestigd in Europa. In de volgende tabel belichten we er een aantal, of het nu gaat om volume, TER of winstgevendheid:

We zien in de selectie (volgens volume) dat ze allemaal veel meer volume hebben dan eerdere indexfondsen, en het is opmerkelijk dat hun TER’s aanzienlijk lager zijn, met een minimum van 0,22% en een maximum van 0,33%.

Naast Europese ETF’s heeft , als beheerder van gedelegeerde beleggingsportefeuilles, toegang tot ETF’s die in de VS zijn gevestigd. Als we naar de Amerikaanse markt kijken, zullen we zien dat hoewel er veel opties zijn, hij de duidelijke dominator in de VS is:

De Invesco QQQ Trust is de grote benchmark van ETF’s die de Nasdaq volgt tot het punt dat het vaak wordt gebruikt als proxy voor dezelfde index. Het heeft een volume van meer dan 184.000 miljoen dollar en de krapste TER van alle aanbiedingen die we hebben gezien, 0,20%.

In de volgende grafiek vergelijken we de winstgevendheid van de meeste FI’s en ETF’s waarover we opmerkingen hebben gemaakt, gedurende de periode juli 2010 tot juli 2021.

Zoals we kunnen zien, is de QQQ (met een JKP van 22,3%) degene die de prestaties van de Nasdaq-index (NDX met een JKP van 22,5%) in deze periode het beste heeft gerepliceerd. De andere Europese ETF’s behalen zeer vergelijkbare APR’s, waarbij de EQQQ (21,95% APR ook van Invesco) het dichtst in de buurt komt, gevolgd door de iShares ETF (SXRV met een APR van 21,86%) en die van Lyxor (LYMS TAE van 21,83%). Amundi ETF’s presteren ook in lijn met de besten.

Zoals we kunnen zien, blijft het fonds van Bankinter ver achter bij deze records met een JKP van 18,74%. Laten we niet vergeten dat een verschil, hoewel het klein lijkt in termen van JKP, in de loop van de tijd enorm kan worden door het effect van samengestelde rente. In deze periode impliceert het verschil in JKP van 3,7% een verlies van 291% ten opzichte van de index (we zagen hierboven dat dit verschil vanaf het begin kleiner was).

Welk indexfonds of ETF kiezen om in de Nasdaq te beleggen?

Voordat we in de Nasdaq beleggen, moeten we nadenken of het echt zo is het is zinvol om dit te doen om onze financiële doelen te bereiken. Laten we allereerst niet vergeten dat prestaties uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst. Hoewel de Nasdaq de afgelopen jaren uitzonderlijke rendementen heeft behaald, is er geen garantie dat dit zo zal blijven. De Nasdaq heeft de afgelopen jaren geprofiteerd van de aantrekkingskracht die investeringen hebben gehad groei. Maar bijvoorbeeld eind 2020 en een groot deel van 2021 is de investering waarde Het is hersteld en in sommige periodes heeft het het beter gedaan. Normaal is er een gemiddelde omkering en de kans is groot dat groei en technologie de spectaculaire rendementen van de afgelopen jaren zullen temperen.

Op de tweede plaats alleen beleggen in de Nasdaq betekent voor 100% beleggen in aandelen. Laten we niet vergeten dat het handig is om ons risicoprofiel te kennen voordat u belegt. Het is zeer waarschijnlijk dat de meeste beleggers niet het juiste profiel hebben om alleen in aandelen te beleggen en nog minder alleen in de Nasdaq die, hoewel de volatiliteit is afgenomen, gemiddeld een hogere volatiliteit heeft, ongeveer 2% of 3% boven de S&P. 500. De prestaties van onze standaardportefeuilles tonen aan dat het niet nodig is om uit de hoofdindices te breken om zeer goede resultaten te behalen.

Als iemand besluit te beleggen in de Nasdaq, is het handig om met al deze factoren rekening te houden. Het is waar dat we er vertrouwen in hebben dat toonaangevende technologiebedrijven het op de lange termijn goed kunnen blijven doen. De explosie van nieuwe technologieën en nieuwe bedrijven kan veel vreugde blijven schenken aan beleggers die meer volatiliteit willen verdragen. Als u in technologie wilt beleggen, zijn er veel ETF’s waarmee u gemakkelijk blootstelling kunt krijgen aan veel subsectoren. Sommige klanten voegen toe binnen onze service GeavanceerdZe voegen bijvoorbeeld enige exposure aan hun portefeuille toe aan de Nasdaq in combinatie met andere, meer specifieke technologiestrategieën (robotica, cloud computing, cyberbeveiliging, enz.).

Het is vanuit deze context dat de selectie van het thema, het indexfonds of de ETF vanuit een gecombineerd perspectief moet gebeuren, om de beste optie te kiezen die past bij de rest van onze portefeuille en onze financiële doelstellingen. Het is belangrijk om het juiste gewicht van elk onderdeel, de valuta, het type activa (fonds of ETF), belastingen, enz. Te bepalen.

Wat betreft belastingen: hoewel we hebben gezien dat de beschikbare ETF’s over het algemeen efficiënter zijn, moet eraan worden herinnerd dat investeringsfondsen in Spanje de eigenschap hebben dat ze tussen hen kunnen worden overgedragen met wat we kunnen de belastingheffing op onze investeringen uitstellen, terwijl dit bij ETF’s niet mogelijk is. Aan de andere kant, als we willen kiezen voor de beste efficiëntie van de ETF’s op de Nasdaq, kunnen we voor wat fiscale optimalisatie kiezen voor slimme fiscale optimalisatie Van toepassing op onze ETF-portefeuilles (standaard geactiveerd voor inwoners van Spanje).

Als u toegang wilt tot een gepersonaliseerde portefeuille met de mogelijkheid om gepersonaliseerde exposure toe te voegen, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. De gepersonaliseerde wallets (advanced) van zijn te contracteren vanaf €/$100.000.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *