Financiële markten dalen snel, maar stijgen meer

Gedurende dit jaar 2022 hebben we artikelen gepubliceerd die ons hebben geholpen om ons te verdiepen in:

We hebben ook gezien dat financiële markten een natuurlijke opwaartse trend hebben, hoewel ze tegelijkertijd te maken hebben met frequente bearmarkten.

In dit bericht proberen we uit te leggen:

Hoe is het mogelijk dat financiële markten deze periodieke dalingen kunnen overwinnen?

En hiervoor maken we een berekening en scheiden we de twee delen van de cyclus:

  1. De bearish fase wanneer de markt meer dan 20% daalt van een maximum tot een minimum.
  2. De bullish fase, de fase die plaatsvindt vanaf dat minimum totdat het een nieuw maximum bereikt voordat het weer met nog eens 20% daalt.

We zullen de statistieken van de bearish-periode (duur en % van de daling) scheiden en berekenen en gescheiden van de statistieken van de bullish-periode, aangezien een minimum is bereikt.

Stijgende perioden zijn langer en dieper

Dit is wat we weergeven in de bovenstaande grafiek.

Daarin zien we twee grafische formaties:

  • balken naar beneden (de “berenmarkten”of bearmarkten) wanneer markten van een hoog naar een laag punt dalen. Hier markeren we bijvoorbeeld de laatste 4 in het kader in het groen, inclusief de huidige berencyclus (nog onvolledig) tot 30-09-2022, inclusief de duur in kalenderdagen (270 dagen) en de daling van het vorige hoogtepunt in rood (-25%).
  • Een berg bars omhoog (de “bullmarkten” of bullishmarkten) die de bewegingen naar boven vertegenwoordigen vanaf het vorige minimum om een ​​nieuw maximum te bereiken. In dit geval berekenen we de gegevens van het vorige minimum. Zo duurde de “post-Covid-19 beursrally” vanaf de dieptepunten van 23-03-2020 651 dagen en behaalde een rendement van 114%.

Als we de grafiek visualiseren, kunnen we in één oogopslag al een eerste conclusie trekken. Bullbewegingen zijn veel langer en dieper dan bearmarkten.

Valpartijen worden geteld in dagen of maanden, stijgingen in jaren

Hieronder reproduceren we een samenvattende tabel van alle cycli, waarbij we de bullish secties (links) scheiden van de bearish secties (rechts).

Dat kunnen we uit de vorige tabel opmaken terwijl de bullish cycli worden geteld in jaren (gemiddeld 5,5), worden de bearish cycli geteld in dagen (of maanden), aangezien ze amper langer zijn dan een jaar (1,1 jaar)..

De verhouding is 5 op 1, dat wil zeggen 5 jaar stijgen voor elk van dalen.

Samengevat, de financiële markten gaan veel langer omhoog dan niet omlaag.

De verhogingen accumuleren drie cijfers, de dalingen dubbele cijfers

In de bovenste tabel zien we niet alleen het looptijdvraagstuk terug, maar berekenen we ook het gemiddelde van opgebouwde rendementen en opgebouwde dalingen.

We zien dat terwijl de dalingen gemiddeld -35% (twee cijfers) oplopen, nemen de stijgingen een indrukwekkend gemiddelde van 192% (drie cijfers) op.

De combinatie van beide gegevens stelt ons in staat ervoor te zorgen dat gemiddeld voor elke bearmarkt is er een bullmarkt geweest die 5,5 keer langer en 5,5 keer winstgevender was.

Natuurlijk mogen we niet vergeten dat naast bear markets, bull markets worden geplaagd door dalingen van -5% en -10% die niet op onze grafiek worden weergegeven als negatieve balken, maar binnen de balken van bullish markten.

Met andere woorden, een belegger voelt niet alleen de pijn van bearmarkten, maar ook van die constante correcties.

Markten gaan sneller naar beneden, maar gaan hoger en langer

Een kenmerk dat s bijzonder pijnlijk maakt, is dat ze sneller zijn.

Als we de berekening van dalingspercentage, dit komt overeen met -31% april, terwijl de JKP van de periode van verhogingen “slechts” +21% is.

Een JKP van -31% kan voor de meeste beleggers tot extreme niveaus van lijden leiden. Daarnaast gebeuren ongevallen vaak op een onvoorziene manier, gekoppeld aan moeilijk te voorspellen gebeurtenissen. Dit was het geval tijdens de recente gezondheidscrisis van Covid-19. Maar als we een beetje nadenken, is wat er in 2022 gebeurt zelfs iets onvoorziens: wie zou ons met Kerstmis 2021, toen ons leven begon te normaliseren na de gezondheidscrisis, vertellen dat we over een paar maanden zouden worden blootgesteld aan een inflatie crisis en een oorlog in Europa, met een bijbehorende energiecrisis?

Maar de financiële markten stijgen, zoals we hebben gezien, ondanks de constante bearmarkten steeds meer en dit betekent dat voor een langetermijnbelegger de dalingen kunnen worden gezien als anekdotes als hij zichzelf kan isoleren van wat er in de wereld gebeurt. korte termijn. Duizend dollar uit de jaren 50 zou in 2022 meer zijn dan 4,3 miljoen dollar. Dit is de onstuitbare wet van de markt en samengestelde rente.

Met andere woorden, en de gemiddelden als referentie nemend, een belegger die niet de kracht heeft om een ​​jaar van bearmarkt te overwinnen, zal 5 jaar bullmarkt missen.

Kijk nog eens naar de bovenste grafiek. Deze (natuurlijke) opwaartse trend is afgeleid de evolutie van de mensheid, economische groei, technologische vooruitgang en verhoogde productiviteit.

Toch is het moeilijk om de pijn te overwinnen die bearmarkten veroorzaken, aangezien onze zwakke financiële psychologie slecht voorbereid is: we zien verliezen twee keer zo erg als het plezier dat winst ons brengt.

We mogen ook niet vergeten dat we ons in deze analyses hebben gericht op dalingen van meer dan 20% (die een bearmarkt definiëren), maar de geschiedenis is bezaaid met dalingen van 5% of 10% die ook onzekerheid genereren.

Ons advies is dat u zich niet door uw verstand laat verslaan en dat u volhardend bent in uw investeringsplan en profiteert van de opwaartse trend in de markten.

Het is niet essentieel om alleen blootgesteld te zijn aan aandelen.

Het is belangrijk dat u belegt volgens uw doelstellingen en risicoprofiel via een goed gediversifieerde portefeuille die op u is afgestemd.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *