Eenzaamheid bij ouderen, oplossingen om ze te helpen er vanaf te komen

De eenzaamheid bij ouderen Het is een probleem dat het emotionele welzijn van ouderen kan ondermijnen en hun wil om te leven kan wegnemen. Daarom is het van vitaal belang om het bij onze familieleden op te sporen om hen te helpen het te overwinnen als ze eraan lijden.Op oudere leeftijd is het net zo belangrijk om je fysiek en emotioneel goed te voelen, aangezien verdriet de kwaliteit van leven steelt van mensen die zich alleen voelen. Een dramatisch feit en dat is in handen van de nabestaanden om het te helpen verlichten.

Er zijn zelfs gevallen waarin de eenzaamheid bij ouderen Het wordt geproduceerd door het verlaten van het gezin. Deze mensen voelen zich tot het einde van hun dagen in de steek gelaten. Het is triest maar het is echt.

Eenzaamheid bij ouderen een ongewenste eenzaamheid

Er bestaat ouderen die alleen wonen maar dat ze zich niet eenzaam voelen, aangezien families hen vaak bezoeken en vergezellen, evenals buren of vrienden. Maar het geval van andere ouderen is heel anders.

In feite zijn de gegevens van het National Institute of Statistics (INE) niet bemoedigend, aangezien ze dat aantonen ongewenste eenzaamheid het komt voor bij mensen ouder dan 65 jaar omdat ze alleen wonen. Niets meer en niets minder dan bijna twee miljoen in Spanje.

Meer dan de helft van deze ouderen bekent dat geïsoleerd en alleen voelen. Bovenal vrouwen, de meest getroffen groep na 85 jaar en waar 39,6 procent van hen alleen woont, vergeleken met 25,9 procent van de mannen met dezelfde leeftijdscategorie.

De gegevens tonen ook aan dat eenzaamheid ook cognitieve achteruitgang beïnvloedt, de geestelijke gezondheid schaadt en bijdraagt ​​aan toenemende ziekten van het cardiovasculaire systeem. Voor dit alles, eenzaamheid bij ouderen leidt in veel gevallen tot voortijdige sterfte.

Oplossingen om eenzaamheid bij ouderen te overwinnen

Voor ouderen helpen om eenzaamheid op oudere leeftijd te overwinnen Het is nodig dat iedereen om hen heen hen daarbij helpt en daarnaast dat deze ouderen proactief worden.

Doe activiteiten om eenzaamheid op oudere leeftijd te overwinnen

Dat ouderen actief blijven en betrokken raken bij activiteiten waardoor ze zich nuttig voelen en zichzelf afleiden, zijn dat wel essentiële oplossingen om eenzaamheid op oudere leeftijd te overwinnen.

Dit zijn enkele activiteiten voor ouderen om eenzaamheid te voorkomen:

 1. Volg cursussen met senioren in uw stad.
 2. Houd creatieve workshops met vrienden.
 3. Schrijf je in voor excursies georganiseerd door seniorenverenigingen.
 4. Ga naar culturele activiteiten in uw buurt, zoals naar het theater of de bioscoop gaan.
 5. Houd vergaderingen en snacks in de huizen van de gepensioneerden.
 6. Meld u aan voor IMSERSO-reizen om mensen te ontmoeten.

Hoe familieleden te helpen de eenzaamheid van hun ouderen te overwinnen

Zoals we eerder hebben vermeld gezinsomgeving is essentieel zodat eenzaamheid bij ouderen niet voorkomt. En meer, bij degenen die bepaalde beperkingen hebben omdat hun cognitieve en fysieke capaciteiten speciale aandacht vereisen.

Dingen die familieleden kunnen doen om de eenzaamheid van hun ouderen tegen te gaan:

 • Bezoek ze vaker en breng tijd met ze door.
 • Ga naar hun huis om eten te bereiden en samen te eten.
 • Raak betrokken bij hun huishoudelijke taken en vraag hen of ze hulp willen met iets speciaals.
 • Maak een wandeling met hen naar het park of groene gebieden.
 • Speel spelletjes met ze om hun cognitieve vaardigheden te verbeteren.
 • Ga minstens één keer per jaar met hen op reis.
 • Laat ze deelnemen aan familiebijeenkomsten om ze zich belangrijk te laten voelen.

Aan de andere kant is een andere mogelijkheid en oplossing waarmee rekening moet worden gehouden, het contracteren van de diensten van een interne verzorger voor ouderen, voor het geval het gezin niet genoeg tijd heeft om bij de persoon te zijn.

Een mantelzorger om eenzaamheid bij ouderen te verlichten

“Een verzorger om de eenzaamheid van de oude man«. Dit is een direct bericht en zo echt als actueel. Omdat het erop lijkt dat de lange levensduur van sommige ouderen hen onvermijdelijk tot eenzaamheid veroordeelt. En het lijkt erop dat er een zich herhalend patroon is.

En het is dat er momenten zijn waarop een bejaarde eenzaamheid lijdt, ze kunnen een ongeluk krijgen zoals een val en dat is wanneer angst het gezin binnendringt. Het is tijd om een ​​beslissing te nemen en welke alternatieven hebben we?

Een daarvan is om ze naar een woning te brengen, iets wat meestal tegen de wil van de oudere persoon ingaat, aangezien woningen geen personalisatie hebben en professionals de neiging hebben om zorg te bieden op basis van de beschikbare, soms schaarse middelen. Een plek waar eenzaamheid bij ouderen ook voorkomt.

Aan de andere kant zijn verpleeghuizen meestal erg duur en gaan ze de middelen van veel gezinnen te boven, en ongeacht deze reden, oudere mensen die aan eenzaamheid lijden, willen zich nuttig voelen, en de zin die ze het meest herhalen is: “Ik wil gewoon kalm zijn, thuis.”

Een mantelzorger, dé remedie tegen eenzaamheid op oudere leeftijd

Dit is de andere optie, voor het geval de persoon niet voor zichzelf kan zorgen en de familie niet alle tijd van de wereld heeft om bij hen te zijn.

Bovendien is het een geweldige optie voor tegen eenzaamheid op oudere leeftijdomdat ouderen zich begeleid voelen, terwijl deze persoon, gespecialiseerd in ouderenzorg, in hun basis- en specifieke behoeften voorziet.

Er zijn veel gevallen waarin ouderen zelfs bereiken gehecht raken aan de verzorger, omdat het de leegte vult die ervoor zorgde dat ze zich alleen voelde, en ook de specialist zelf maakt de link tussen de getroffenen en de families groter.

Deze persoon zal er niet alleen voor waken dat de eenzaamheid bij ouderen afneemt, maar zal zowel hemzelf als het gezin helpen controle over uw medicatie, bij het verzorgen, hem uitlaten en hem koken, onder andere kwesties.

Wanneer ouderen lijden aan eenzaamheid en verliezen autonomie Het is normaal dat, uit angst of uit noodzaak, een verzorger wordt gezocht, die het dagelijks leven van ons gezinslid immers makkelijker maakt.

Een maand geleden schokte een brief van een oude vrouw die haar eenzaamheid schreef, heel Spanje.

Eenzaamheid bij ouderen beschreven door een oudere vrouw

Eenzaamheid bij ouderen is beschreven door een oudere vrouw in een brief met de titel: “Wat ik heb en wat ik niet heb.”

Zo omschrijft deze vrouw hoe eenzaamheid op oudere leeftijd:

«Ik ben 82 jaar, heb vier kinderen en meerdere kleinkinderen en achterkleinkinderen, en ik woon alleen in een kamer van een paar vierkante meter. Maar ik mis mijn huis en mijn herinneringen.

Hier in deze residentie heb ik personeel dat mijn kamer schoonmaakt en mijn eten kookt. Maar ik mis mijn familie heel erg. Ze komen om de twee weken of slechts om de paar maanden naar me toe.

Een van de dingen die ik ook mis is koken, vooral mijn kroketten en eieren. Ik kan het hier niet, maar ik heb wel wat hobby’s, maar die verminderen mijn eenzaamheid niet, waaraan ik nog niet helemaal gewend ben geraakt».

Zoals we zien, dit brief over eenzaamheid op oudere leeftijd leert ons dat het vermindert of ophoudt te bestaan ​​wanneer de persoon thuis en dicht bij zijn dierbaren blijft.

Om deze reden volgen enkele richtlijnen die we aan het begin hebben aangegeven oplossingen effectief voor overwinnen van eenzaamheid bij ouderen en senioren. Ze zijn de beste remedie om deze toestand te bestrijden waar zoveel mensen tegenwoordig aan lijden.

Tips om te weten hoe u een oudere persoon kunt helpen die zich eenzaam voelt

Als zorgverleners is het een van de belangrijkste taken om het emotionele welzijn van ouderen te waarborgen. Hiervoor kan een reeks aanbevelingen worden uitgevoerd om te weten hoe iemand die zich eenzaam voelt, kan worden geholpen:

 • De actief luisteren: een van de belangrijkste aspecten waarmee rekening moet worden gehouden om iemand te helpen die zich eenzaam voelt, is luister er maar naar. Vaak hebben mensen die eenzaam zijn gewoon iemand nodig om mee te praten en te luisteren zonder oordeel. Toon uw interesse en empathie, stel vragen en let op hun antwoorden.
 • Bied begeleiding aan: als de persoon zich eenzaam voelt door gebrek aan gezelschap, het is belangrijk om tijd met haar door te brengen. Om dit te doen, kunt u activiteiten plannen voor gezamenlijk plezier, zoals naar de film gaan, samen sporten, winkelen of gewoon een kopje koffie drinken en een praatje maken. Soms kan gewoon iemand hebben om tijd mee door te brengen een wereld van verschil maken.
 • Integratie in een gemeenschap bevorderen: u kunt de persoon met afhankelijkheid helpen zoek een gemeenschap of groep mensen met dezelfde interesses. Er zijn veel organisaties en groepen online die mensen met gemeenschappelijke interesses bij elkaar brengen, wat een geweldige kans kan zijn om andere mensen te ontmoeten en vrienden te maken.

Onthoud dat iedereen anders is en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het belangrijkste is om empathie en mededogen te tonen en als verzorger onderweg ondersteuning te bieden.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *