een moeilijk jaar voor de markten

Terugblik op 2022: het was een uitzonderlijk slecht jaar voor gediversifieerde portefeuilles die meerdere activaklassen mixen.

Ongetwijfeld heeft de oorlog in Oekraïne ook deze samenvatting van 2022 gemarkeerd, niet alleen vanuit het oogpunt van de impact op energiekwesties, maar ook vanuit menselijk oogpunt: Het lijkt onmogelijk dat we een oorlog meemaken, aangezien die zich in het hart van Europa afspeelt.

We hopen dat er snel een einde komt aan deze barbaarsheid

Afgezien van de oorlog We gaan door middel van grafieken de meest relevante problemen die dit jaar hebben gemarkeerd, bekijken in de markten en maak een samenvatting van 2022.

Inflatie

Op hol geslagen inflatie voor een groot deel van 2022 is ongetwijfeld de variabele geweest die het jaar het meest heeft gemarkeerd, zowel in de VS als in Europa.

In bovenstaande grafiek zien we hoe de inflatie eind 2021 op hol sloeg en in juni 2022 een maximum bereikte. Bovenstaande grafiek is die van de inflatie in de VS, in Europa is de situatie zeer vergelijkbaar. In de afgelopen maanden lijkt het erop dat het begint te matigen. Op dit moment is inflatie ongetwijfeld de variabele die het meest wordt gevolgd door analisten en markten.

Centrale banken en officiële rentetarieven

Als gevolg van de inflatie begin 2022 veranderden de centrale banken hun monetaire beleid drastisch, dat restrictief werd.

Hij was hetaan FED die als eerste leidde rentestijgingen oplopend naar 4,25% Benchmarktarieven van de federale fondsen. Het was de snelste stijging in de geschiedenis.

Ook de Europese Centrale Bank heeft, zij het met enige vertraging, de snelste stijging in haar korte geschiedenis doorgemaakt.

Het overzicht van 2022 zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als het einde van het tijdperk van rentetarieven op 0%.

De centrale banken hebben de afgelopen weken hun verwachtingen over de definitieve koersen verhoogd, en met hun communicatie vertragen ze de economie en zetten ze neerwaartse druk op de beurzen, waardoor de verwachtingen onder controle worden gehouden.

Ongetwijfeld zal het in 2023 nodig zijn om het monetaire beleid van de centrale banken, hun communicatie en het managen van marktverwachtingen te blijven monitoren.

Gecoördineerde aandelen- en obligatiedalingen

2022 was een uitzonderlijk slecht jaar, zo de twee belangrijkste activaklassen van een gediversifieerde portefeuille, obligaties en aandelen, zijn op gecoördineerde wijze gedaald.

  • De Global Aggregate Bonds (global bonds) is met 13,3% gedaald.
  • De MSCI World (wereldaandelen) sloot het jaar af met een verlies van 19,5%.

Zoals we in bovenstaande grafiek zien 2022 is een van de slechts 4 jaren die een slecht jaar waren voor obligaties en een slecht jaar voor aandelen en valt ook op als de slechtste.

We zien hoe het jaar 2022 opvalt als een van de slechtste jaren voor een 60/40-portefeuille, alleen overtroffen door het jaar 1931 te midden van de grote depressie die volgde op het jaar 1929 en het jaar 1937.

Interessant is dat ondanks de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis de Europese aandelen minder zijn gedaald, 12%, dit is 7,5 procentpunt minder dan de wereldindex.

In plaats daarvan hebben de opkomende markten meer geleden onder deze omgeving en daalden ze met 22% op jaarbasis, na een daling van 32%.

Technologie, groei en cryptocurrencies zijn het meest getroffen

Gedurende dit 2022 is alles wat met technologie (of groei) te maken heeft gehad veel meer gedaald na een 2020 en 2021 die eruit sprongen, integendeel.

Ongetwijfeld bepalen de Amerikaanse aandelenindices de aandelenmarkten door hun gewicht.

We kunnen in de bovenste grafiek zien hoe de Nasdaq, die een groter gewicht heeft onder technologiebedrijven, degene is die het meest is gedaald en het jaar afsluit met een daling van 33%.

De S&P500 (-19,4%) volgt de daling in de MSCI World (-19,5%)

De Dow Jones is de index die het minst heeft geleden in deze omgeving vanwege het gewicht dat hij heeft van meer geconsolideerde bedrijven en waarde, en de daling is gematigd tot 8,8% aan het einde van het jaar.

Sterker nog, tijdens de maand oktober kwam het technisch gezien in een bullmarktsituatie terecht. De markt kan pas als bullish worden bevestigd als deze drie indices duidelijk een gecoördineerde opwaartse trend aangeven.

Of het nu gaat om sympathie voor technologie, of er een beweging is in de richting van “risk-off” of vanwege specifieke fraude en mislukkingen met betrekking tot cryptocurrencies, deze sector is in 2022 sterk gedaald, waardoor velen inzien hoe riskant het is. “investeren” in deze sector.

In de bovenste grafiek zien we hoe Bitcoin, dat een maximum van $ 67.130 bereikte, 75% van dat maximum aan het einde van 2022 heeft verloren en is gedaald tot $ 16.542 na het bereiken van $ 15.800. Deze prijzen zijn lager dan die geregistreerd in de “eerste bubbel” van Bitcoin in 2017 toen deze $ 19.376 bereikte.

Afgezien van deze dalingen heeft Bitcoin zijn mogelijke status als een nieuw actief om een ​​portefeuille te diversifiëren nog niet bevestigd, aangezien de dalingen gecorreleerd zijn met die van de belangrijkste beursindices en vooral de technologische.

Goud heeft in deze context ook niet gediend als een grote diversificatie.

Vast inkomen daalt als nooit tevoren

Hierboven hebben we uitgebreid commentaar geleverd op de uitzonderlijke gecombineerde daling van obligaties en aandelen in 2022.

Maar het is ook opmerkelijk dat de daling van de obligaties uitzonderlijk was vanwege de diepte.

Kijk maar naar de bovenste grafiek waar 2022 onderscheidt zich als het slechtste jaar voor vastrentende waarden in de afgelopen 25 jaargoed zichtbaar op de grafiek. Het is de eerste keer dat het met dubbele cijfers is gedaald, tot -15,7%. Slechts nog eens 6 jaar waren negatief geëindigd, maar met dalingen tussen 1% en 6%. Het gemiddelde rendement van de index is 3,5% per jaar (4,3% zonder rekening te houden met 2022).

Vreemd genoeg kunnen deze dalingen samen met de stijgingen van de rente binnenkort een nieuw tijdperk inluiden voor bepaalde activa, zoals monetaire fondsen. Ook dat er de komende jaren een nieuw tijdperk voor obligaties aanbreekt.

Aandelenmarkten stijgen meer dan ze dalen en doen dat langer

Ondanks 2022 heeft ons laten zien dat wanneer markten naar beneden gaan, ze snel naar beneden gaanWe willen deze 2023-post over 2022 niet eindigen met een negatief bericht, maar juist het tegenovergestelde.

We hebben eind 2022 een van onze favoriete grafieken geüpdatet om te laten zien waar we staan. De uit deze grafiek afgeleide berichten blijven geldig voor de langetermijnbelegger, voor 2023 en de jaren die volgen:

  • De periodes van stijgende markten zijn langer en dieper.
  • Valpartijen worden geteld in dagen of maanden, stijgingen in jaren.
  • De verhogingen accumuleren drie cijfers, de dalingen dubbele cijfers.

Daarom kunnen we zeggen door dat te zeggen markten dalen snel, maar stijgen steeds langer.

U kunt ook zoeken naar positieve berichten uit deze andere grafiek:

Het onderste deel van de grafiek helpt ons om een ​​aantal positieve berichten te geven:

  • De grafiek toont meer blauw (ups) dan rood (downs).
  • Na grote dalingen zijn er grote stijgingen of vele jaren in positieve zin.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *