Dit is een geweldige tijd om uw concurrent te verwerven en een moord te plegen

In 1958 hield Dwight D. Eisenhower een toespraak voor het Amerikaanse Congres waarin hij de expansionistische dreiging schetste die uitging van Rusland, dat in die tijd niet alleen werd gezien als een militaire dreiging, maar ook als een gevaarlijke communistische supermacht.

In de toespraak zei Eisenhower het volgende met betrekking tot de kracht van Amerika:

Ons echte probleem is niet onze kracht vandaag; het is eerder de essentiële noodzaak van actie vandaag om onze kracht morgen te verzekeren.”

Deze toespraak vond plaats in de vroege stadia van de koude oorlog na de mislukte landingsoperatie in de Varkensbaai in Cuba in 1961, die het aanzien van de betrekkingen tussen de VS en Cuba veranderde.

Sinds ik een kind was, speel ik graag het bordspel Risk. Voor degenen die niet bekend zijn met het supercompetitieve strategiespel: het is een zekere manier om snelle vijanden van je beste vrienden te maken terwijl je je een weg baant naar wereldheerschappij.

Een van mijn belangrijkste tactieken in het spel is het inzetten van een defensieve strategie. Hoe langer ik aanvallend kan uitstellen, terwijl ik toch mijn belangrijkste verdedigende posities versterk, hoe groter mijn kans om te winnen als ik uiteindelijk in de aanval ga. Dit komt gedeeltelijk omdat terwijl ik me concentreer op verdediging, mijn tegenstanders elkaar verzwakken.

Net-net … Ik leun achterover en wacht, mijn legers versterkend tot het juiste moment om in de aanval te gaan.

De titel van dit blogbericht is: Dit is een geweldige tijd om uw concurrent te verwerven en een moord te plegen

Dus wat heeft het citaat van Eisenhower of het spelletje Risk te maken met het overnemen van een bedrijf?

Het antwoord is … EIGENLIJK VEEL.

Ik schrijf deze blogposts nu al meer dan twee jaar.

Voor degenen onder u die trouwe lezers van mijn schrijven zijn geweest, u zult weten dat er een consistent thema is in veel van mijn werk.

Mijn zakelijke perspectief verschilt niet zo veel van de manier waarop ik het spel Risk speel. Ik opereer defensief, leun achterover en wacht op het juiste moment om offensief te handelen, en als die gelegenheid zich voordoet, val ik aan.

Vele anderen spelen het spel Risk op een heel andere manier. Ze gaan in de aanval en verzwakken zichzelf te vroeg in de wedstrijd. Uiteindelijk hebben ze niet genoeg legers om zichzelf te verdedigen en verliezen ze.

Als zaken parallel lopen met het spel Risk of War, dan is uw tijd om aan te vallen aangebroken. Het gebeurt nu.

Helaas hebben de meeste ondernemers niet meer dan een paar maanden contant geld om hun bedrijf te ondersteunen tijdens een recessie of moeilijke tijd. Ze verspilden al hun legers te vroeg in het spel en lieten zichzelf zo verzwakt achter dat ze geen andere keuze hadden dan te folden.

En dat is wanneer je instapt.

Als u een van de gelukkigen bent die zelfs in deze kritieke tijden op wat extra geld zit, dan is dit het moment om uw offensief te beginnen.

U kunt beginnen door enkele van uw concurrenten te bellen. U kunt ze bellen in dezelfde stad of hetzelfde land of daarbuiten. En één telefoontje is niet voldoende. Je moet volhardend zijn.

Net als bij verkoop, pleeg je niet één verkoopgesprek met een prospect en stop je dan.

U pleegt vele verkoopgesprekken – duizenden – naar vele potentiële klanten en uiteindelijk zullen sommigen geïnteresseerd zijn in uw product of dienst.

Wat ik voorstel is dat u hetzelfde doet met betrekking tot het bellen van uw concurrenten. Ik weet zeker dat u weet wie veel van uw concurrenten zijn, en u kunt zeker de anderen onderzoeken.

Ga met ze aan de telefoon. U moet openhartig zijn en hen laten weten dat u op de markt bent om uw bedrijf uit te breiden. Tijdens het gesprek kunt u hopelijk wat informatie over de concurrentie over hun bedrijf verzamelen, maar de echte goudklomp is wanneer u de prospect vindt die geïnteresseerd is in de verkoop van hun bedrijf.

U moet hen laten weten dat u contant geld heeft en bereid bent om een ​​volledig contant bod te doen met een snelle verkoop. U kunt een aantal toezeggingen doen, zoals u beloven om het hoofdkantoor in hun stad open te houden en/of alle of de meeste van hun personeel en klanten te behouden.

Van de tientallen telefoontjes die u pleegt, zult u sommigen vinden die gewoon “klaar” zijn met de stress en druk van het runnen van een bedrijf. Ze zijn misschien bijna met pensioen en je hebt toevallig op het juiste moment de juiste beslissing genomen.

U wilt hen een eerlijke prijs bieden voor hun bedrijf, rekening houdend met de huidige recessie en hun huidige inkomsten en winstgevendheid, en hoewel het enigszins opportunistisch is, als iemand het gewoon beu is om zijn bedrijf te runnen, en u bent de bereidwillige koper aan de andere kant van de lijn, dan krijgt u liever de deal dan uw concurrent.

Houd er rekening mee dat u hopelijk wat kosten uit de gefuseerde entiteit kunt scheren. U hebt bijvoorbeeld misschien geen twee boekhoudpakketten, twee controllers, twee kantoren, enzovoort nodig, dus u zult niet alleen besparingen vinden door de samengevoegde activiteiten, maar hopelijk krijgt u vandaag een betere deal dan in het verleden.

Hoe werkt de wiskunde van een acquisitie?

Stel dat uw bedrijf een omzet heeft van ongeveer $ 5 miljoen per jaar met een winst van $ 500.000. U doet een overname van een concurrerend bedrijf van vergelijkbare grootte, zodat uw twee bedrijven gecombineerd nu $ 10 miljoen aan inkomsten en $ 1 miljoen aan winst hebben.

Laten we zeggen dat de acquisitiekosten van het bedrijf 5 × EBITDA waren, dus u moest $ 2,5 miljoen betalen voor het bedrijf ($ 500.000 × 5). Als je een goede onderhandelaar bent of de juiste kans vindt, kun je misschien een overname vinden van een wanhopige verkoper die bereid is te verkopen voor veel minder dan 5 x EBITDA nu we in een recessie zitten.

Aangezien u geen 2,5 miljoen dollar in contanten heeft, leent u 50% van de aankoopprijs en legt u 1,25 miljoen dollar in contanten neer. (Opmerking: dit kan zeker werken met meer schulden, maar ik dwaal af.)

De dag nadat de zakelijke transactie is afgerond, realiseert u zich dat u geen behoefte heeft aan twee kantoorruimtes, twee afzonderlijke boekhoudafdelingen, twee verkoopdirecteuren, operations managers, managers technische ondersteuning, enzovoort. Ik suggereer niet dat u al het personeel van het overgenomen bedrijf moet ontslaan, maar ik suggereer dat binnen het geconsolideerde bedrijf er waarschijnlijk tal van nieuwe ontslagen zullen vallen. Het zijn die ontslagen die u veel geld gaan opleveren.

Stel dat u ongeveer $ 500.000 uit het bedrijf kunt halen. Als uw arbeidskosten ongeveer 30% van de totale omzet bedragen ($ 1,5 miljoen aan jaarlijkse loonlijst), voegt u huurkosten, internetdiensten, schoonmaakdiensten, enzovoort toe.

Houd er rekening mee dat u 5 × EBITDA hebt betaald voor het bedrijf dat u zojuist hebt overgenomen. Als dat het geval is, bent u er net in geslaagd om $ 500.000 in het bedrijf te besparen, wat zich bij 5 × EBITDA vertaalt in een waardestijging van $ 2,5 miljoen. Niet slecht voor een initiële investering van $ 1,25 miljoen (uw eerste contante aankoop).

Als er niets anders in het bedrijf verandert, behalve het combineren van de twee entiteiten en het rationaliseren van de kosten, heeft uw bedrijf nu een omzet van $ 10 miljoen en een EBITDA van $ 1,5 miljoen.
Voordat u met dit proces begon, had uw bedrijf een waarde van $ 2,5 miljoen. Na de overname heeft uw bedrijf een waarde van $ 7,5 miljoen ($ 1,5 miljoen × 5).

Je moet de bank nog steeds hun schuld van $ 1,25 miljoen terugbetalen (ervan uitgaande dat je nog geen schuld hebt terugbetaald), waardoor je een bedrijf hebt met een marktwaarde van $ 6,25 miljoen.

Voer meerdere arbitrage in

Er gebeurt nog iets interessants naarmate uw bedrijf groter wordt, en het heet meervoudige arbitrage. Naarmate een bedrijf boven bepaalde drempels schaalt, breidt de markt van potentiële kopers zich uit, net als de kosten voor het aflossen van schulden, dus niet alleen de multiple van uw bedrijf verbetert, maar ook de kosten van de schuld zelf.

Het is veel moeilijker om een ​​bedrijf met een omzet van $ 2 miljoen op de markt te brengen en te verkopen. Het is gemakkelijker bij $ 5 miljoen, $ 10 miljoen, $ 50 miljoen, en hoe groter het bedrijf, hoe groter de pool van kopers.
Toen uw bedrijf een omzet had van $ 5 miljoen, kon u bijvoorbeeld alleen een veelvoud van 5 × EBITDA behalen, maar nu uw bedrijf $ 10 miljoen aan inkomsten heeft, kunt u mogelijk 5,5 × EBITDA behalen. Als uw gecombineerde entiteit nu na de overname in een versneld tempo groeit, dan heeft u het nu over exponentieel rendement op bedrijfswaardering.

Bij meervoudige arbitrage verhoogt u de waarde van uw bedrijf zonder noodzakelijkerwijs operationele wijzigingen aan te brengen, maar het combineren van twee kleinere entiteiten tot één grotere entiteit op zich verbetert de algehele waardering.

Conclusie

Het uitbreiden van uw bedrijf door middel van acquisitie zal de weg vrijmaken voor snelle groei zodra de recessie voorbij is, en dat brengt me terug bij het citaat van Eisenhower aan het begin van dit artikel: Ons echte probleem is dus niet onze kracht vandaag; het is eerder de essentiële noodzaak van actie vandaag om onze kracht morgen te verzekeren.

Dit is uw tijd om naar activa te zoeken. Onroerend goed, aandelen en al het andere dat nu te koop is of op het punt staat in de verkoop te gaan. En jij, met je geldkist, bent de bereidwillige koper om die activa voor de verkoop van vuur op te halen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *