De Nasdaq betreedt een nieuwe bullmarkt. En nu?

De Nasdaq bevindt zich opnieuw in een bullmarktsituatie

Midden in de zomerhitte van dit ingewikkelde en hete 2022 betreedt de Nasdaq officieel een nieuwe bullmarkt.

De technologische index steeg met een opmerkelijke 2,9% op 8/10/2022, wat de opwaartse trend officieel bevestigt en een stijging van meer dan 20% (20,2%) ten opzichte van het laatst geregistreerde minimum voltooit. Een stijging van 20% of meer vanaf een dieptepunt wordt beschouwd als het startpunt van een nieuwe bullmarkt.

De recente stijgingen van de Nasdaq hebben een einde gemaakt aan de langste bearmarkt sinds 2008, die plaatsvond midden in de “grote financiële crisis”. Toch is het nog steeds 23,8% onder het maximum (geregistreerd in november 2021) na een daling tot 32,9% en een nieuw dieptepunt op 16 juni 2022.

De Nasdaq is de index geweest die de dalingen in 2022 heeft veroorzaakt. Dit feit houdt verband met de gevoeligheid van technologiebedrijven voor rentestijgingen.

De Nasdaq was de eerste grote index die in een situatie van marktcorrectie terechtkwam.

Al met al hebben de aandelen in juli een rally doorgemaakt, die zich voorlopig voortzet tot in augustus, na een van de slechtste halfjaarresultaten in decennia te hebben neergezet.

Dit herstel, dat samen met andere belangrijke indices heeft plaatsgevonden, weerspiegelt blijkbaar de weddenschap van de meeste beleggers dat de afkoeling van de inflatie de Amerikaanse centrale bank (Fed) in staat zal stellen het tempo van haar campagne van renteverhogingen te matigen. rente waardoor de markten zich kunnen herstellen.

De Nasdaq staat nog steeds ver onder zijn hoogtepunten

Zelfs na het betreden van een bullmarkt, de Nasdaq moet nog 23,8% bijkomen om het hoogste punt ooit te overtreffenwat in het geval van de technologie-index eerder plaatsvond dan andere indices in november 2021.

Om de daling van 32,9% te herstellen, zal de Nasdaq in totaal 48,9% moeten stijgen om zijn hoogtepunten te overtreffen.

Laten we niet vergeten dat wiskunde bepaalt dat om een ​​dalingspercentage te herstellen, het noodzakelijke stijgingspercentage altijd hoger is, zoals we in de volgende tabel zien.

Er is echter een positieve lezing van deze tabel: als u op lagere niveaus instapt, kunt u gemakkelijk hogere rendementen behalen.

Het feit dat de Nasdaq een bullmarkt is binnengegaan, betekent niet dat de volatiliteit die we hebben ervaren voorbij is en dat er geen dalingen meer zullen zijn. Zoals we hebben gezien, zijn we nog ver verwijderd van de vorige hoogtepunten, wat het signaal is voor de meest veeleisende beleggers om een ​​bearmarkt als definitief voorbij te beschouwen.

Bovendien bevinden de grootste indices zich nog steeds in het gebied van de bearmarkt.

De grootste indices bevinden zich nog steeds in bearish gebied

Zoals we eerder hebben vermeld, is de Nasdaq de index geweest die de markttrend heeft geleid. Hopelijk anticipeert u op dit moment op die trend voor de andere belangrijke indices.

Hier vertegenwoordigen we de S&P500, de meest gevolgde Amerikaanse aandelenindex, en de MSCI World, de meest gevolgde wereldwijde aandelenindex. Andere belangrijke indexen:

  • De Dow Jones kwam niet in een bearish situatie terecht.
  • MSCI Europe ook niet.

Maar zoals we in de bovenstaande grafiek zien, zowel de S&P 500 als de MSCI World, hoewel ze respectievelijk 15% en 13% hebben hersteld van hun dieptepunten van midden juni, bevinden zich nog steeds in een bearmarktsituatie. Beiden hebben nog ongeveer 15% over om de hoogtepunten van begin 2022 te overtreffen.

En nu dat?

Van dit alles, zoals van bijna alles in het leven, is het belangrijkste wat we kunnen leren. In tegenstelling tot wat er een paar decennia geleden gebeurde, hebben we in slechts een paar maanden tijd marktgedrag ervaren dat illustreerde:

Wat is een marktcorrectie?

Wat is een bearmarkt?

Lessen uit een bearmarkt

Hoe helpt terugkerend beleggen ons door een bearmarkt heen?

Iets meer dan een maand geleden durfden we zelfs op voorhand al te praten over wat is een bullmarkt?

Het is niet onze bedoeling geweest om een ​​les te geven over hoe u de beste tijd om te investeren kunt treffen. Eerder het tegenovergestelde.

Hoewel we geloven dat het geen kwaad kan om te weten in welke marktsituatie we ons bevinden, erkennen we dat we geen “kristallen bol” hebben en afgezien van de aanwijzingen die statistieken aangeven, verklaren we dat we niet in staat zijn om te raden wat de beste tijd is om in te stappen of de markt verlaten. Als we kijken naar de bearmarkt die verband houdt met de grote financiële crisis, kwamen de indices in een bullish situatie terecht (20% gestegen na een dieptepunt), ze daalden opnieuw met meer dan 20% voordat ze na een paar maanden de vorige hoogtepunten overtroffen.

Maar laten we niet vergeten dat statistieken er zijn om ze te doorbreken.

Een van de interpretaties van de recente oplevingen op de markten is dat beleggers verwachten dat de strijd tegen de inflatie gewonnen begint te worden (deze is gedaald van 9,1% in juni naar 8,5% in juli in de VS) en dat de Fed om te beginnen met het verlagen van de rente als het een recessie veroorzaakt (of al heeft veroorzaakt) om de groei weer te stimuleren, wat op zijn beurt de aandelenmarkt zou stimuleren.

De tijd zal het leren

Als we naar de hierboven genoemde artikelen kijken, hebben we die verschillende markttoestanden kunnen identificeren als ze eenmaal zijn opgetreden, nooit van tevoren. Wij zijn van mening dat het onmogelijk is om 100% te anticiperen op de richting van de markt en dat als iemand u laat weten dat hij of zij daartoe in staat is, u op uw hoede moet zijn.

Besteed dus niet te veel aandacht aan de verschillende toestanden van de markt en concentreer u op het volgen van uw investeringsplan en wat u beheert. Het oude spreekwoord dat luidt: “het gaat niet om het timen van de markt, maar om de maximale tijd in de markt investeren” (vrije vertaling uit het Engels: “het gaat er niet om de markt te timen, maar over tijd in de markt”), is door de jaren heen waar gebleken. Statistieken tonen aan dat degenen die voor de lange termijn belegd blijven, met behoud van een discipline van terugkerende bijdragen, in een goed gediversifieerde portefeuille, het over het algemeen beter zullen doen dan degenen die proberen te profiteren van veranderingen in de richting van de markt.

Bijlage: Over valse dieptepunten en valse bullmarkten

Statistieken van de financiële markten zijn altijd een bron van informatie, maar tegelijkertijd slechts een indicatie van wat er kan gebeuren, niet van wat er zal gebeuren.

We hebben hierboven opgemerkt dat als we de bearmarkt zouden observeren die verband houdt met de grote financiële crisis, de indices in een bullish situatie terechtkwamen (20% stijging na een minimum), om vervolgens weer met meer dan 20% te dalen voordat ze een nieuw dieptepunt bereikten en vervolgens een definitief pad en overtreft de vorige hoogtepunten na een paar jaar later.

In onderstaande grafiek zien we dit geïllustreerd.

Bijvoorbeeld de S&P 500:

  • markeerde een “vals minimum” op 20-11-2008
  • op basis van dat valse minimum steeg het later met meer dan 20% (12/08/2008) en bereikte zelfs +24% boven dat “valse minimum”.
  • maar nadien daalde het opnieuw met 28%, tot een definitief minimum op 09/03/2009.
  • vanaf daar nam het een definitief opwaarts pad, geplaagd zoals altijd met ups en downs om in februari 2013 de maxima te overtreffen.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *