De IRR’s (variabelen) van de Spaarportefeuilles stijgen tot 1,90% in € en 4,00% in $

De Spaarportefeuille is ontworpen om automatisch te profiteren van renteverhogingen door de centrale bank.

De FED en de ECB verhoogden hun tarieven met 0,25% en 0,50%

En zoals we een paar dagen geleden meldden, verhoogden de FED en de ECB begin februari 2023 hun officiële rentetarieven met respectievelijk 0,25% en 0,50%.

Het is daarom de IRR’s (variabelen) van onze spaarportefeuilles gaat omhoog van 15-02-2023 naar:

  • 1,90% IRR voor portefeuilles in euro (vóór 1,40%)
  • 4,00% IRR voor portefeuilles in dollars (vóór 3,60%)

Als u dieper wilt gaan, kunt u lezen hoe wij de wijzigingen in de IRR’s (variabelen) van de Spaarportefeuilles berekenen en communiceren.

Via deze link kunt u de bijgewerkte IRR van de Spaarportefeuilles raadplegen.

Banken zijn traag met het verhogen van de rente op deposito’s

Zulke hoge officiële rentes hadden we al jaren niet meer gezien.

Zoals we in de grafiek zien, zouden we terug moeten gaan naar de jaren vóór de financiële crisis om vergelijkbare percentages te zien. Ook wordt geconstateerd dat de rente op deposito’s zeer langzaam stijgt.

Banken aarzelen om de rente op deposito’s aan hun klanten te verhogen om voor de hand liggende redenen: ze willen zoveel mogelijk de overdracht beperken van een deel van wat ze verdienen door leningen te verstrekken en hun deposito’s te vergoeden.

Om dit te begrijpen, moeten we eerst weten wat de belangrijkste bron is van banken met een focus op commercieel en consumentgericht bankieren. Banken zijn de enige instellingen die bevoegd zijn om (zonder tegenprestatie) geld in te zamelen en leningen in rekening te brengen. De vergoeding van het geld dat we op de bank storten is optioneel, en sinds de financiële crisis zijn we eraan gewend geraakt dat deze vergoeding nul is.

Met andere woorden, (commerciële) banken gebruiken onze deposito’s om leningen te verstrekken. Daar is niets mis mee, daar zijn banken voor opgericht.

Dat wil zeggen, hun marges en winsten worden voornamelijk bepaald door de rente op consumentenleningen. Deze leningen kunnen hypotheken zijn (aangepaste tarieven), consumptieve leningen, ook als we de creditcard gebruiken met uitgestelde betalingen (hogere tarieven). De marge, en dus een groot deel van de winst die een bank behaalt, is het verschil tussen de rente die zij rekent voor kredietverlening min de rente die zij betaalt (indien zij deze betaalt op haar deposito’s).

Voor een bank is het geld dat zij van haar klanten (en uit andere bronnen) ophaalt, haar grondstof. Hoe lager de kosten van geld, hoe hoger uw potentiële marge en uw winst, als u erin slaagt om het in de vorm van leningen te stoppen.

Bovendien zullen ze deze keer waarschijnlijk nog terughoudender zijn om ze op te voeden vanwege hun ervaringen tijdens de grote financiële crisis. In de bijlage ziet u hoe dit banken helpt om hun marges snel te verhogen.

Een IRR van 1,90% is 8 keer hoger dan de gemiddelde bankrente op deposito’s

Op dit moment is duidelijk dat de strategie om de rente op bankdeposito’s te verhogen erg traag verloopt.

Vergeet niet dat de Spaarportefeuille geen bankdeposito is, het is anders. We hebben al geanalyseerd wat beter is, een bankdeposito of de Spaarportefeuille. Een van de grote voordelen is dat de IRR (variabel) van onze Spaarportefeuille zich aanpast aan stijgingen van de officiële tarieven van centrale banken in een paar dagen. En dat maakt het erg competitief.

Zoals we in de bovenste grafiek zien, in de laatst beschikbare vergelijking (december 2022) de IRR (variabel) van onze spaarportefeuille in euro’s was 8 keer hoger dan de gewogen gemiddelde rentevoet toegepast op bankdeposito’s (s/Bank van Spanje). We zijn van mening dat deze multiple altijd zeer gunstig zal zijn voor onze klanten vanwege wat al is gezegd.

Waarom heeft de spaarportefeuille zo’n hoge IRR in vergelijking met de gemiddelde rente op deposito’s? Nou, want is geen bank en dit is beter voor je.

4,00% in $ is 11 keer hoger dan het gemiddelde tarief

De spaarder die toegang heeft tot een Spaarportefeuille in dollars moet onthoud dat als het niet uw hoofdvaluta is, u mogelijk wordt blootgesteld aan wisselkoersrisico’s.

Maar aan de andere kant besluiten sommige spaarders, hetzij omdat ze in dollars factureren of incasseren, hetzij omdat ze in het buitenland werken en daardoor een meer internationaal perspectief op hun vermogen hebben, of gewoon omdat ze enige blootstelling aan de dollar willen hebben. om een ​​portfolio te openen. Sparen in dollars daarin levert nu een zeer hoge rente op, aangezien de officiële rentetarieven in de VS ook hoger zijn dan in de EU.

Er zijn geen statistieken over dollarstortingen in Spanje of in Europa in het algemeen. Ja, er zijn verschillende websites in de VS die dit soort accounts volgen.

Dat zien we bijvoorbeeld in de grafiek hierboven De IRR (variabel) van 4,00% van de Spaarportefeuille in dollars is 11 keer hoger dan de gemiddelde IRR van de Spaarportefeuilles in de VS, volgens de Federale depositoverzekeringsmaatschappij (FDIC of gelijkwaardig aan het depositogarantiefonds).

Bijlage: de rentestijging op leningen gaat veel sneller dan die op deposito’s

In de volgende grafiek kunnen we zien hoe de rentetarieven op leningen aan gezinnen snel groeien.

Zoals we al hebben gezien, nemen banken de tijd om de vergoeding voor deposito’s te verhogen. Als gevolg hiervan, en zoals te zien is in de grafiek hierboven, zijn de bankmarges al snel gestegen, dankzij het verschil tussen de rentevoet waartegen ze lenen en die waartegen deposito’s worden vergoed, en ze zullen waarschijnlijk hun winsten stijgen na jaren moeilijk.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *