Alles over Indexbeheer op maat

In de VS wordt al een tijdje gesproken over ‘custom indexing’, een combinatie van woorden die we zouden kunnen vertalen als gepersonaliseerd indexbeheer of gepersonaliseerde indexering. We kunnen het ook wel indexering op onderwerp noemen. En het is dat de VS in bijna alles een stap voor is, vooral in financiële zaken.

Wat is aangepaste indexering?

Laten we niet vergeten dat index (of passief) beheer bestaat uit beleggen via indices (via indexfondsen of ETF’s) op een gediversifieerde manier, waarbij we ervoor zorgen dat we het rendement van de indices behalen en tegen lage kosten. Langs dezelfde lijnen zou aangepast geïndexeerd beheer hetzelfde zijn, maar geheel of gedeeltelijk aanpassen hoe we worden geïndexeerd.

We zouden het kunnen vergelijken met uit eten gaan. Om buitenshuis te eten kunnen we besluiten om naar elk restaurant dicht bij huis te gaan met een onbepaalde keuken. Maar heel vaak hebben we zin om naar een themarestaurant te gaan, of het nu Italiaans, Japans, fusion tapas, enz. is. Een andere vergelijking (hoewel we simplistisch blijven) is wanneer we besluiten een film of serie te selecteren. We kunnen zonder meer beslissen om ervoor te kiezen om het laatste nieuws te zien of, integendeel, eerst na te denken over welk thema (sciencefiction, komedie, avontuur, …).

Bij veel van onze houdingen of aankopen hebben we bepaalde voorkeuren. Als we op vakantie gaan gebeurt er iets soortgelijks: we kunnen de zee of de bergen verkiezen, of sommige dagen hebben we zin en de zee en andere de bergen en we combineren die voorkeuren bewust of onbewust.

Welnu, met indexering kunnen we iets soortgelijks doen. We kunnen onszelf eenvoudig indexeren, in het algemeen naar de wereld op basis van ons risicoprofiel, of onszelf indexeren met een thema of vooroordeel dat bij ons past of waarin we ons om een ​​of andere reden prettiger voelen. Of combineer verschillende stijlen van indexbeleggen.

Als we het hebben over “indexering op maat”, is het gebruikelijk om het te presenteren als onderdeel van een evolutie die niet te stoppen is en die we kunnen samenvatten in de volgende grafiek:

Die beweging naar aangepaste indexering vindt plaats en zal steeds meer gebeuren omdat investeerders zijn niet allemaal hetzelfde. Zodra we de deugden van indexering begrijpen misschien willen we onze portefeuille indexeren met onze persoonlijke voorkeur, net zoals we het soort eten kiezen als we uit eten gaan of de film als we naar de bioscoop gaan. Bovendien kiezen we niet altijd hetzelfde soort eten of soort film. Hetzelfde gebeurt met indexering, we kunnen de behoefte hebben om meer dan één portefeuille te combineren en meerdere portefeuilles te laten indexeren met verschillende thema’s of doelstellingen.

Wat is de status van aangepaste indexering

Het aanbod aan indexfondsen is breder en stelt ons in staat om onze indexportefeuille steeds meer op maat te maken, ook in Europa.

Dit aanbod is vooral ruimer in ETF’s dan in Indexfondsen, waar het beperkter is. Volgens ETFGI heeft het aanbod van thematische ETF’s een omvang bereikt van bijna 400 miljard dollar (februari 2021). Deze waarde is 6 keer hoger dan het volume van 2015. Daarnaast is er een aanbod van meer dan 650 ETF’s.

De volgende tabellen proberen de status van deze aanbieding samen te vatten zonder in detail te treden:

We zien dat we zowel in indexfondsen als in ETF’s toegang zullen krijgen tot de meeste indices en belangrijkste activaklassen, aandelen en vastrentende waarden. Het aanbod in indexfondsen in sectoren, strategieën en grondstoffen is onbestaande of symbolisch. Er is een bepaald aanbod op een bepaald onderwerp, vooral in ESG/ISR.

Als we het hebben over beleggingsstrategieën of factoren, zien we opnieuw dat we voor ETF’s een breed scala hebben van de bekendste factoren zoals groei, waarde of momentum tot andere minder bekende maar niet minder interessante factoren zoals kwaliteit of (minimum) volatiliteit tot multifactor ETF’s (die verschillende factoren combineren). Bij indexfondsen is er een zeker aanbod wat betreft de grootte van het bedrijf, vooral voor Small Cap. Binnen “anderen” kunnen we alles vinden, van ETF’s met een hefboomwerking of omgekeerde ETF’s, zelfs om in valuta’s te beleggen.

Als we ons bij thema’s houden, zoals we hierboven al hebben geanticipeerd, er is een breed aanbod aan indexfondsen en ETF’s met het thema ESG/SRI. Bovendien is dit het afgelopen jaar flink gegroeid. Er is ook een vrij groot aanbod aan impactbeleggingen in ETF’s en wat beperkter in indexfondsen. Een goed voorbeeld zijn de indexfondsen in groene obligaties (Green Bonds).

Naast thema’s of strategieën die verband houden met duurzaamheid, kunnen we, vooral in ETF’s, andere problemen tegenkomen die vooral verband houden met innovatie. Zo kunnen we ETF’s vinden die onderwerpen behandelen als robotica, automatisering, biotechnologie, digitalisering, cyberbeveiliging en vele andere. In het geval van wat Amerikaanse ETF’s kunnen verwerven, is het aanbod zelfs nog breder en wordt de lijst met strategieën, sectoren en stijlen erg lang. (Opmerking: in Spanje kan een individuele belegger geen Amerikaanse ETF’s inhuren. Als professionele beheerder heeft InbestMe wel toegang tot deze ETF’s en neemt het Amerikaanse ETF’s op in beheerde portefeuilles wanneer zij van mening is dat dit het geval is.)

In de volgende tabel somt ETFGI de 20 ETF’s op:

Zoals we in de lijst kunnen zien, domineren innovatie-ETF’s in het algemeen en die van ARK, die in de mode zijn geraakt onder degenen die willen investeren in disruptieve bedrijven. In deze betekenis We moeten enige voorzichtigheid betrachten met thematische ETF’s, aan de ene kant omdat ze onderhevig kunnen zijn aan bubbels zoals elk ander financieel activum en aan de andere kant omdat we, als we ze misbruiken, weggaan van de belangrijkste indices (ten goede of ten kwade). (Opmerking: ARK ETF’s zijn actieve ETF’s. Hun TER van 0,75% is veel hoger dan index-ETF’s en ze zijn genoteerd in Amerikaanse dollars. Ze zijn niet toegankelijk voor een individuele Europese belegger. Ze kunnen deel uitmaken van een geavanceerd beheerde portefeuille.)

Wanneer aangepast indexbeheer gebruiken?

Er is veel literatuur geschreven over de vraag of het zinvol is om indexering te gebruiken die verder gaat dan alleen “primaire indexen”. Zelfs Jack Bogle was behoorlijk kritisch over bijvoorbeeld smart beta ETF’s.

In overeenstemming met de mening van Bogle is het de moeite waard om te benadrukken dat in werkelijkheid het is niet essentieel of noodzakelijk voeg een thema toe aan onze geïndexeerde portfolio.

Maar laten we niet vergeten dat het bedrijf dat Bogle heeft opgericht, Vanguard, ook enkele van de thema’s of strategieën in de bovenstaande tabellen aanbiedt. Omdat de indexering die hij heeft uitgevonden is geëvolueerd en verder gaat dan het volgen van indexen, Indexeren is een goedkope en efficiënte manier om bijna elke strategie te volgen vanaf kleine bedragen.

Voortbordurend op de vergelijkingen die we eerder hebben gemaakt, is het niet nodig om een ​​culinaire stijl te kiezen om uit eten te gaan. In veel restaurants, laten we zeggen generalisten, kunnen we heel goed dineren. Hetzelfde geldt voor een geïndexeerde portefeuille. Onze standaard geïndexeerde portefeuilles (strategische toewijzing op lange termijn), of het nu gaat om ETF’s, indexfondsen of pensioenregelingen, zijn volgens ons uitstekende opties voor elke belegger om zijn financiële doelen te bereiken.

Maar dat mag niet verhullen dat elke geïndexeerde portefeuille, zelfs met behulp van de “belangrijkste indices”, een keuze op zich is. Het gebruik van een of andere “hoofdindex” kan per belegger verschillen. De heer Warren Buffett is een groot voorstander van indexering geworden en als hij het over indexering heeft, heeft hij het over de S & P500. Maar hij is natuurlijk een Amerikaan. Voor een Europeaan die alleen in de S&P500 belegt, hoewel het een optie is, is het misschien niet de beste optie, zelfs niet vanwege de buitensporige blootstelling aan valutarisico.

Terug naar het restaurant als we naar het algemene restaurant gaan, dat restaurant heeft eigenlijk een beperkt en algemeen menu.

Om duidelijk te maken dat het helemaal niet essentieel is om een ​​gepersonaliseerd thema of strategie toe te voegen aan onze geïndexeerde belegging, net zoals we soms de voorkeur geven aan Japans, mediterraan of Indiaas eten, willen we misschien een voorkeur geven aan onze belegging.

Zeker het duidelijkste voorbeeld van een interessant onderwerp is maatschappelijk verantwoord beleggen. Er zijn al velen die liever duurzaam beleggen en dat kan al efficiënt vanuit indexering.

Doorgaan met de culinaire vergelijking, verantwoord of duurzaam beleggen, kan een keuze zijn die is afgestemd op onze waarden, zoals een gezond of vegetarisch dieet. Wanneer Bogle de Smart Beta bekritiseert, doet hij dat vanuit het oogpunt van winstgevendheid en efficiëntie. Wanneer we in waardenkwesties komen, overstijgt dat en kan het enigszins discutabel zijn.

Bij zijn we pioniers geweest op het gebied van geïndexeerde SRI en dit thema of deze stijl is beschikbaar in ETF-portefeuilles en indexfondsportefeuilles. Daarnaast kan de ISR volgens onze ervaring net zo of efficiënter.

Maar misschien geeft u er ook de voorkeur aan om uw indexportefeuille een andere strategie te geven. Bij hebben we ook een waarde-geïndexeerde portefeuille en een dynamische indexerende portefeuille.

About admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *